Επικαιρότητα Σαν Σήμερα

Τι έγινε σαν σήμερα 19 Μαΐου; Γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι

san-simera

Τι έγινε σαν σήμερα 19 Μαΐου? Όλα τα σημαντικότερα γεγονότα, επέτειοι, γεννήσεις και θάνατοι που έλαβαν χώρα σαν σήμερα.

Επέτειοι

  • Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
  • Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου
  • Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού

Γεγονότα

1822: Αμφίρροπη ναυμαχία διεξάγεται στα ανοιχτα της Χίου, ανάμεσα σε μοίρα του τουρκικού στόλου και ελληνικά πλοία (Μιαούλης, Τσαμάδος, Σαχτούρης κ.α.)

1919: Ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα και αρχίζει τη δεύτερη και σκληρότερη φάσης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

1962: Η Μέριλιν Μονρόε τραγουδάει αισθησιακά το “Happy Birthday” προς τιμήν του αμερικανού προέδρου, Τζον Κένεντι, στο πάρτι γεννεθλίων του.

1973: Ο αντιπρόεδρος της Χούντας, Νικόλαος Μακαρέζος, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο. Συναντάται με τον Μάο Τσε Τουνγκ και του επιδίδει το μήνυμα του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου.

1978: Οι Dire Straits κυκλοφορούν το πρώτο τους σινγκλ “Sultans of Swing”, που ηχογραφήθηκε για 120 δολάρια.

2012: Η Τσέλσι νικάει στα πέναλτι με 4-3 την Μπάγερν Μονάχου (κανονικός αγώνας και παράταση 1-1) και κατακτά το πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της.

Γεννήσεις

1795: Τζονς Χόπκινς, αμερικάνος επιχειρηματίας, ο οποίος χρηματοδότησε την ίδρυση του ονομαστού πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης που φέρει το όνομα του.

1909: Νίκολας Γουίντον, γνωστός και ως ο “Βρετανός Σίντλερ” ο οποίος είχε σώσει κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου 669 παιδιά από την Τσεχία και τη Σλοβακία, στην πλειονότητα τους εβραϊκής καταγωγής, από βέβαιο θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης.

1945: Πιτ Τάουνσεντ, άγγλος ρόκερ, από τα ιδρυτικά μέλη των “Who”.

Θανάτοι

1825: Κλοντ Ανρί ντε Σεν-Σίμον, γάλλος πρώιμος σοσιαλιστής θεωρητικός, η φιλοσοφική και πολιτική σκέψη του οποίου έθεσε τα θεμέλια πολλών φιλοσοφικών θεωριών του 19ου αιώνα και κυρίως του Μαρξισμού, του Θετικισμού και της επιστήμης της Κοινωνιολογίας.

1898: Γουίλιαμ Γκλάντστοουν, γνωστός στους έλληνες ως Γλάδστων, βρετανός πρωθυπουργός και φιλέλληνας. Προς τιμήν του μία οδός στο κέντρο της Αθήνας φέρει το όνομα του (Οδός Γλάδστονος).

1935: Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, άγγλος στρατιωτικός, αρχαιολόγος και συγγραφέας, γνωστότερος ως “Λόρενς της Αραβίας”. Ηγήθηκε της εξέργεσης των Αράβων εναντίον των Οθωμανών.

Related posts

Σαν σήμερα… 13/04/2024

Arcadia Spot KP

Σαν σήμερα… 12/04/2024

Arcadia Spot KP

Σαν σήμερα τα Δωδεκάνησα εντάχθηκαν στην Ελλάδα

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment