Ελλάδα Επικαιρότητα

Τι ισχύει για την υποχρεωτική ψήφο και τι ποινές προβλέπονται

ekloges

Τι ισχύει για την υποχρεωτική ψήφο καθώς και το τι ποινές προβλέπονται θα αναλύσουμε για τις εκλογές του 2023.

Πιο συγκεκριμένα με ποινές έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες που δεν θα προσέλθουν στις κάλπες. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές είναι υποχρεωτική.

Μάλιστα ο νόμος προβλέπει σε περίπτωση αθέτησης του εκλογικού δικαιώματος τιμωρία φυλάκισης από έναν μήνα έως ένα χρόνο.

Άξιο αναφοράς είναι ότι, όσοι και όσες δεν έχουν μεταφέρει τα δικαιώματα τους στον τόπο διαμονής τους ή δεν έχουν κάνει αίτηση ετεροδημότη, θα πρέπει να γυρίσουν στην περιφέρεια που έχουν τα δικαιώματα τους. Για αυτό τον λόγο προβλέπεται από τον νόμο η εκλογική άδεια.

Ποιοί δεν είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν

Αυτοί που εξαιρούνται από την υποχρεωτικότητα της ψήφου είναι:

  • Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας τους.
  • Όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
  • Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας (άρθρο 96, παρ. 1 του Π.Δ. 26/2012).

Επίσης στις παραπάνω περιπτώσεις προστίθονται οι:

  • Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα τους επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
  • Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης.
  • Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

Από την υποχρεωτικότητα της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εξαιρούνται επίσης: Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους κατοίκων εξωτερικού, αλλά δεν μπόρεσε να συσταθεί ειδικό εκλογικό τμήμα, λόγω μη συμπλήρωσης, στη διπλωματική περιφέρεια που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να ψηφίσουν, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, εκλογέων κατοίκων εξωτερικού.

Related posts

Συλλήψεις για παράνομη διακίνηση. Σωφρονιστικός υπάλληλος ανάμεσα στους δράστες

Arcadia Spot NG

Σε ισόβια καταδικάστηκε η Ρούλα Πισπιρίγγου

Arcadia Spot GZ

ΕΝΦΙΑ : Τα πρώτα εκκαθαριστικά έρχονται τον Απρίλη

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment