Top News Ελλάδα Επικαιρότητα

Το Έθιμο της Τσικνοπέμπτης

Το Έθιμο της Τσικνοπέμπτης

Το Έθιμο της Τσικνοπέμπτης

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ξεχωριστή μέρα στην Ελλάδα, γνωστή για την κατανάλωση κρέατος και την ανάγκη να γιορτάσουμε πριν την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ας εξετάσουμε περισσότερο αυτό το παραδοσιακό έθιμο.

Πώς Ξεκίνησε

Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, την Πέμπτη της 2ης εβδομάδας της Αποκριάς. Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα», η μυρωδιά δηλαδή του καμένου ψημένου κρέατος και την ημέρα Πέμπτη. Λέγεται, ότι επιλέχτηκε η Πέμπτη ως ημέρα κρεατοφαγίας, καθώς παραδοσιακά οι ημέρες νηστείας των Ελληνορθόδοξων είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή.

Το Έθιμο στην Ελλάδα

Σε όλη την Ελλάδα, το έθιμο της Τσικνοπέμπτης παίρνει διάφορες μορφές. Στην Πελοπόννησο, σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνουν διάφορα άλλα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων πηχτή, τσιγαρίδες, λουκάνικα, γουρναλοιφή και παστό. Στην Πάτρα, εκατοντάδες Πατρινοί από το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης στήνουν ψησταριές σε κάθε σημείο της πόλης. Στις Σέρρες, το έθιμο της Τσικνοπέμπτης επιβάλλει μεγάλες φωτιές, στις οποίες, αφού ψήσουν το κρέας, οι πιο τολμηροί πηδούν ανάμεσα από τις φλόγες.

Συμπέρασμα

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια μέρα γεμάτη από γιορτή και καλοφαγιά, που σηματοδοτεί την έναρξη της Αποκριάς στην Ελλάδα. Είναι μια μέρα που ενώνει τους Έλληνες μέσα από την κοινή αγάπη για το φαγητό και την παράδοση.

Related posts

Ο Στέφανος Κασσελάκης σήμερα στην Τρίπολη

Arcadia Spot GZ

Τσικνοπέμπτη στο Λεοντάρι Μεγαλόπολης

ArcadiaSpot Team

Τσικνοπέμπτη με γλέντι σήμερα στην πλατεία Πετρινού

ArcadiaSpot Team

Leave a Comment