Επικαιρότητα

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια νομών Πελοποννήσου για τις ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο
την εγκληματική απόφαση της ΡΑΕ να επιτρέψει την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, στο Λύκαιο όρος και στον Πάρνωνα.


Εδώ και μια δεκαετία το σωματείο μας με αταλάντευτη στάση ανέδειξε τις συνέπειες που θα έχει η πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της «πράσινης ανάπτυξης» που ήταν οδηγία της Ε.Ε και εφάρμοσαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και οι μνημονιακές συγκυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στήριξαν οι δυνάμεις τους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και σε τοπικό επίπεδο.


Την ώρα που το ρεύμα είναι πανάκριβο για τα λαϊκά νοικοκυριά , την ώρα που εμείς που εργαζόμαστε στον κλάδο της ενέργειας σε άθλιες εργασιακές συνθήκες και με χαμηλά μεροκάματα, μια χούφτα αρπαχτικά- επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν από την ενέργεια. Δεκάδες δις ευρώ διατίθενται ήδη και θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια μέσα από τα ταμεία Ανάκαμψης – Δίκαιης Μετάβασης – ΕΣΠΑ -ΠΔΕ και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα αποκαλούν. Οι μεγάλες επιδοτήσεις, οι φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, μαζί με την
μακροχρόνια και εγγυημένη κερδοφορία, από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, είναι το
λίπασμα για να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ανεμογεννήτριες – φωτοβολταϊκά και σταθμοί αποθήκευσης
ενέργειας στους ορεινούς όγκους.


Αυτοί που κόπτωνται για την καταστροφή του περιβάλλοντος και υποστηρίζουν την εγκατάσταση ΑΠΕ στα
βουνά για το μόνο που νοιάζονται είναι για τα τεράστια κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ξεχνάνε σκόπιμα τις καταστροφές που προκαλούν οι ΑΠΕ στο περιβάλλον μιας περιοχής. Με την εγκατάσταση εκατοντάδων
ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, στο Λύκαιο Όρος και στους άλλους ορεινούς όγκους στη Πελοπόννησο, θα
δεσμευτούν και θα καταστραφούν χιλιάδες στρέμματα δάσους, θα προκληθούν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο
μικροκλίμα της περιοχής στη χλωρίδα και στη πανίδα.

Ο τεράστιος όγκος εκσκαφών – εκβραχισμών, τα εκατοντάδες χιλιάδες m3 μπετόν και σίδηρο και τα κουφάρια των ανεμογεννητριών, θα μείνουν για πάντα στα βουνά. Η εκπομπή υποήχων θα επηρεάσει όχι μόνο την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, αλλά και την υγεία των ανθρώπων. Η επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας στη περιοχή, δεν υπολογίζει δάση και δασικές εκτάσεις, ειδικές ζώνες προστασίας και φυσικού κάλους, αρχαιολογικούς πολιτιστικούς χώρους και παραδοσιακούς οικισμούς. Θα πλήξει ιδιαίτερα οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, στη μελισσοκομία, στην εστίαση και στον τουρισμό.


Ειδικότερα στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης με την πολιτική της απολιγνιτοποίησης και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων -ενώ η αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και το ρεύμα να είναι φθηνό – ήδη μετράμε χιλιάδες χαμένες θέσεις σταθερής εργασίας, η ανεργία χτυπάει κόκκινο ενώ η περιοχή της Μεγαλόπολης έχει ερημοποιηθεί με τεράστια μείωση πληθυσμού, καταδικασμένη στον οικονομικό μαρασμό.


Δεν είναι τυχαία η επιλογή χωροθέτησης για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά περιμετρικά της Μεγαλόπολης. Μαζί με το τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο που κατασκευάζεται στη Μεγαλόπολη, την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου, την διέλευση του διεθνούς αγωγού φυσικού αερίου East- Med από την περιοχή, θέλουν να μετατρέψουν τη Μεγαλόπολη σε κόμβο μεταφοράς και παραγωγής τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας.


Η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμό στην Ουκρανία, οι ανταγωνισμοί επιχειρηματικών ομίλων και κρατών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας που έχουν σαν αποτέλεσμα το
αιματοκύλισμα του ουκρανικού και του ρώσικου λαού, καθιστούν επικίνδυνο στόχο πολεμικών αντιποίνων την περιοχή της Μεγαλόπολης με την αναβάθμισή της σε ενεργειακό κόμβο.


Σε αυτό το ζοφερό μέλλον που μας ετοιμάζουν, καταστροφή των υπέροχων βουνών μας με εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ανεργία και οικονομικό μαρασμό με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, πανάκριβο ρεύμα ενώ θησαυρίζουν τα αρπαχτικά και μελλοντική πολεμική σύρραξη στην περιοχή μας για τον έλεγχο της μεταφοράς ενέργειας, πρέπει να απαντήσουμε ΜΑΖΙΚΑ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ενάντια στα σχέδιά τους. Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου, τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής , τα υπόλοιπα σωματεία να
συντονίσουμε τις δυνάμεις μας.


Παλεύουμε για:

  • Καμία άδεια για ΑΠΕ και των συνοδών έργων τους στη περιοχή. Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης. Να αποµακρυνθούν ανεμογεννήτριες που είναι κοντά σε χωριά.
  • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς οµίλους για την εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης ενέργειας.
  • Ρεύμα φθηνό για το λαό με δραστική µείωση της τιμής του ρεύματος, με κατάργηση του «Πράσινου τέλους» και των άλλων «ανταποδοτικών τελών», που επιβαρύνουν τους λογαριασµούς.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά.
  • Ενιαίο Δημόσιο φορέα ενέργειας που θα αξιοποιεί όλες τις ενεργειακές πηγές που διαθέτει η χώρα μας (ορυκτά καύσιμα, φυσικό αέριο, νερά, αέρας, ήλιος κλπ) και θα σχεδιάζει με βάση τις κοινωνικές ανάγκες (ρεύμα φθηνό για τα λαϊκά στρώματα) και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Να μην κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη. Να μην ιδιωτικοποιηθούν τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, αντίθετα να προσληφθεί προσωπικό στον ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΗΕ για τη συντήρηση και λειτουργία τους.

Συμμετέχουμε στο Αγωνιστικό Κάλεσμα τοπικών φορέων, κατοίκων και σωματείωντο Σάββατο 10 Δεκέμβρη, ώρα 17:00 στο Πνευματικό Κέντρο Στεμνίτσας

Related posts

ΣΑΟΟ : Ορειβασία στο ελατοσκέπαστο Δυτικό Μαίναλο

Arcadia Spot GZ

50χρονος εξαφανίστηκε στο Μαίναλο : Αναζητείται εδώ και 2 μέρες

Arcadia Spot GZ

Το πρώτα χιόνια στο Μαίναλο

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment