Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Φορολογικό νομοσχέδιο: Μειώνεται 50% η προκαταβολή φόρου το 2024

Φορολογικό νομοσχέδιο

Φορολογικό νομοσχέδιο: Μειώνεται 50% η προκαταβολή φόρου το 2024. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές που επηρεάζουν τους φορολογούμενους που αποφασίζουν να διακόψουν το ελεύθερο επάγγελμα και να ιδρύσουν μονοπρόσωπη εταιρεία με την ίδια δραστηριότητα. Ένας κύριος στόχος του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία μιας παγίδας τεκμαρτού εισοδήματος, με σκοπό τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τα εισοδήματα του 2023 που θα δηλωθούν το 2024 μόνο για επαγγελματίες που φορολογούνται με το τεκμαρτό εισόδημα.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, θεσπίζεται ένα ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος για την ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και μειώνεται το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση το αν οι δηλώσεις τους υπερβαίνουν το τεκμήριο. Η νομοθεσία επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η προσωπική συνεισφορά ενός επαγγελματία στην επιχείρησή του αντιστοιχεί τουλάχιστον στο εισόδημα ενός μισθωτού με κατώτατο μισθό.

Ο υπολογισμός της φορολογίας λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως ο κατώτατος μισθός, το ετήσιο τζίρο της επιχείρησης, και το κόστος μισθοδοσίας. Επίσης, θεσπίζονται εξαιρέσεις για επαγγελματίες με αναπηρία ή που διαμένουν σε μικρούς οικισμούς. Φορολογικό νομοσχέδιο

Το τεκμήριο μπορεί να αμφισβητηθεί σε περιπτώσεις όπως η στρατιωτική θητεία, η φυλάκιση, η νοσηλεία, η εμπόδιση λόγω εγκυμοσύνης, και άλλες ανωτέρας βίας. Ο φορολογούμενος πρέπει να παρέχει στοιχεία για την υποστήριξη των αιτιάσεών του.

Το νομοσχέδιο επίσης επιφέρει αλλαγές όσον αφορά τη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50% για εκείνους που υποβάλλουν δηλώσεις εισοδήματος με τεκμήριο για το έτος 2023.

Τέλος, η επιλογή δημιουργίας μονοπρόσωπης εταιρείας μετά τη διακοπή του ελεύθερου επαγγέλματος ρυθμίζεται με σκοπό να αποφευχθεί καταχρηστική χρήση, ενώ προβλέπονται εξαιρέσεις για επαγγελματίες που δηλώνουν ζημίες και για εκείνους που κατοικούν σε περιοχές με χαμηλό πληθυσμό. Φορολογικό νομοσχέδιο

Related posts

Δείτε τι ισχύει για τις αργίες του Πάσχα

Arcadia Spot NG

Συλλήψεις για παράνομη διακίνηση. Σωφρονιστικός υπάλληλος ανάμεσα στους δράστες

Arcadia Spot NG

Σε ισόβια καταδικάστηκε η Ρούλα Πισπιρίγγου

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment