Επικαιρότητα Υγεία

Φροντίδα ηλικιωμένων: Πέντε καθημερινές ανάγκες των ηλικιωμένων που πρέπει να καλυφθούν

φροντίδα

Η γήρανση στον άνθρωπο σίγουρα προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας, ειδικά όταν υπάρχει άσχημο, ιστορικό παρελθόν ή οι συνθήκες ζωής δεν είναι τόσο καλές. Συνήθως η περίοδος αυτή περιλαμβάνει περισσότερες ανάγκες και προκλήσεις για τους ηλικιωμένους καθώς μπορεί να προκύψουν σωματικές, ψυχολογικές και νοητικές αλλαγές που θα εμποδίσουν και θα καταστήσουν αδύνατη την εκτέλεση ή την ολοκλήρωση των καθημερινών εργασιών. Σε περίπτωση που ένα ηλικιωμένο μέλος της οικογένειάς σας έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου χρειάζεται καθημερινή βοήθεια, πρέπει να ξεκινήσουμε να ψάχνουμε για μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Γνωρίζοντας τις ανάγκες του ή αν θέλουμε να τον κρατήσουμε σπίτι θα πρέπει να βρούμε κάποιον επαγγελματία φροντιστή από ένα εξειδικευμένο γραφείο που ασχολείται με την κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων.

Οι ηλικιωμένοι θέλουν να είναι όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητοι, οπότε όποιος ενδιαφέρεται για την σωστή και άνετη διαβίωση του θα πρέπει να έχει υπόψη και να σέβεται την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του. Όσον αφορά τις τιμές στα γηροκομεία, διαφέρουν ανάλογα με τον χώρο που βρίσκονται και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Για να διευκολύνουμε την έρευνά σας παρακάτω, θα μοιραστούμε μαζί σας κάποιες συμβουλές που θα σας καθοδηγήσουν στην σωστή επιλογή ενός οίκου ευγηρίας σύμφωνα με το κόστος διαβίωσης που μπορείτε να επωμιστείτε ετησίως ή μηνιαίως.

Για να βοηθήσετε τους ηλικιωμένους να αισθάνονται ικανοποιημένοι με την καθημερινότητα τους, πρέπει να μπορούν να μετακινούνται ακόμα και αν είναι μέσα στο δικό τους περιβάλλον. Εάν αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, πρέπει να τους παρέχετε συσκευές που θα τους βοηθάνε όπως κάποιο μπαστούνι, ένα περιπατητή ή αναπηρικό καροτσάκι. Επίσης, για να κάνετε την μετακίνηση τους ακόμα πιο εύκολη και ανεξάρτητη, μπορείτε να εγκαταστήσετε στα σπίτια τους κιγκλιδώματα, φαρδύτερες πόρτες και ράμπα αναπηρικών αμαξιδίων για απρόσκοπτη μετακίνηση.

Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται προσωπική φροντίδα σε καθημερινή βάση. Ανάλογα με τις συνθήκες και την ικανότητά τους να εκτελούν εργασίες, μπορεί να χρειάζονται βοήθεια με το μπάνιο, το ντύσιμο και την περιποίηση. Οι επαγγελματίες φροντιστές που υπάρχουν στους οίκους ευγηρίας μπορούν να παρέχουν βοήθεια στους ηλικιωμένους όλο το 24ωρο.

Πολλές φορές οι τιμές δεν αντιπροσωπεύουν αυτό που λένε ότι παρέχουν, γι αυτό θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν αναζητάτε στο διαδίκτυο γηροκομείο τιμές. Πρώτα θα πρέπει να εστιάσετε στις παροχές και μετά να συγκρίνετε τα κόστη διαβίωσης. Η ιατρική φροντίδα είναι ένα βασικό κριτήριο για την επιλογή ενός οίκου ευγηρίας. Οι ηλικιωμένοι χρειάζεται να λαμβάνουν συχνά διαγνωστικά τεστ για την κατάσταση της υγείας τους και να τους χορηγούν τα φάρμακά τους. Μπορεί να χρειαστούν βοήθεια για να κάνουν κάποια εξέταση όπως, έλεγχο ματιών, φυσικοθεραπεία κ.α.

Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται σωστή διατροφή για να παραμείνουν δραστήριοι και υγιείς . Ο οίκος ευγηρίας θα πρέπει να διαθέτει διατροφολόγο που θα εξετάζει καθημερινά την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού, σύμφωνα με τον τρόπο ζωής τους και την κατάσταση της υγεία τους. Ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής μπορεί να είναι απαραίτητο ανάλογα με την κατάστασή τους, για να αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές. Η σωστή διατροφή περιλαμβάνει επίσης τη διασφάλιση ότι οι ηλικιωμένοι πίνουν αρκετές ποσότητες νερού καθημερινά για να παραμείνουν ενυδατωμένοι.

Πέρα από την φροντίδα που πρέπει να έχει ένας ηλικιωμένος, είναι εξίσου σημαντική η συμμέτοχη του σε σωματικές δραστηριότητες και ασκήσεις, καθώς και σε διάφορα κοινωνικά γεγονότα και εκδρομές. Η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει χρόνιες ασθένειες, να βοηθήσει να αποφευχθούν κάποιοι τραυματισμοί από χτύπημα και να βελτιώσει τη διάθεσή τους. Όλοι οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη καθοδήγηση και οδηγίες ώστε να γνωρίζουν ποια άσκηση μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν τη δύναμη και την κινητικότητά τους. Οι δραστηριότητες και τα χόμπι είναι παραγωγικές διεργασίες που κρατάνε τους ηλικιωμένοι σε εγρήγορση και περνάνε την ώρα τους ευχάριστα αντί να μένουν σε αδράνεια.

Related posts

Κώστας Τζιούμης: «Ένα σπουδαίο πρόγραμμα για την υγεία των ηλικιωμένων δημοτών μας» 

ArcadiaSpot Team

Leave a Comment