Επικαιρότητα Θρησκεία Θρησκευτικά

Όσιος Θεόδωρος ο Ηγιασμένος: Σήμερα τιμάται η μνήμη του

osios-theodoros-hgiasmenos

Σήμερα τιμάται ο Όσιος Θεόδωρος ο Ηγιασμένος, η μνήμη των Ιερομαρτύρων Αύδα και Αυδιησού και των συν αυτοίς, του Αλεξάνδρου πατριάρχου Ιεροσολύμων.

Όσιος Θεόδωρος ο Ηγιασμένος: Η ιστορία του

Τα πλούτη των γονιών του Όσιου Θεόδωρου δεν μπήκαν εμπόδιο στον Ιερό πόθο του Θεόδωρου να γίνει μαθητής του μεγάλου Παχώμιου. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε αξιοθαύμαστη εγκράτεια και φρόνηση, γεγονός που έκανε τον Παχώμιο να τον έχει σε μεγάλη υπόληψη. Εκείνο όμως που διέκρινε τον Θεόδωρο, ήταν οι πολλές γνώσεις του στα Ιερά γράμματα. Δεινός μελετητής της Αγίας Γραφής, καθώς και παλαιότερων συγγραμάτων σοφών Πατέρων.

Ο Παχώμιος βλέποντας τις ικανότητες του Θεόδωρου, ότι ήταν «δυνατός εν ταις γραφαίς» (Πράξεις των Αποστόλων,ιη’ 24), που σημαίνει πως ήταν δυνατός στη γνώση και την ερμηνεία των Γραφών, τον όρισε να διδάσκει τους υπόλοιπους αδερφούς του μοναστηριού. Στην αρχή οι μοναχοί αντέδρασαν, διότι όπως έλεγαν δεν ήθελαν να τους μορφώνει ένα παιδί. Η ικανότητα όμως του Θεόδωρου κατάφερε να πείσει την αδελφότητα να τον ακούει πρόθυμα.

Μετά από χρόνια τον επέλεξαν ομόφωνα ηγούμενο της Μονής, πάντα τους υπενθύμιζε το λόγο της Αγίας Γραφής, «ταις έντολάς αυτού μελέτα δια παντός. Και ή επιθυμία της σοφίας σου δοθήσεταί σοι» (Σοφία Σειράχ, στ’ 37). Δηλαδή, τις εντολές του Κυρίου να μελετάς πάντοτε και η σοφία που επιθυμείς, θα σου δοθεί. Το Μάιο του 367 πέθανε, και δίκαια του δόθηκε ο τιμητικός τίτλος του ηγιασμένου.

Απολυτίκιο

Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.

Δῶρον πέφηνας, ἁγιωσύνης, τὸν πανάγιον, δοξάσας Λόγον, ἠγιασμένε θεόφρον Θεόδωρε, ὅθεν βλυστάνεις ἐκ θείας χρηστότητας, ἁγιασμὸν ἀληθῆ τοὶς βοώσι σοι. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Related posts

Κυριακή της Ορθοδοξίας -Τι γιορτάζουμε

Arcadia Spot GZ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 04/03/2024

Arcadia Spot GZ

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment