Αφιερώματα Ελλάδα Επικαιρότητα

25η Μαρτίου: Τι γιορτάζουμε και γιατί είναι τόσο σημαντική γιορτή

Τι γιορτάζουμε την ημέρα αυτή;

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις μεγαλύτερες Εθνικές γιορτές στη χώρα μας, στην πραγματικότητα πρόκειται για διπλή γιορτή γιατί εκτός από ιστορικό έχει και θρησκευτικό χαρακτήρα.

Η  25η Μαρτίου ως Εθνική Γιορτή

Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821 που έγινε εναντίον των Τούρκων. Οι Έλληνες έκαναν ένοπλη εξέγερση εναντίον των Οθωμανών με σκοπό να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο κράτος, το σημερινό ελληνικό. Συγκεκριμένα, η Επανάσταση ξεκίνησε ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου του 1821 από την μακρινή Μολδοβλαχία (σημερινή Ρουμανία) από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρο Υψηλάντη.

Μύηση Φιλικής Εταιρείας

Το Μάρτιο του 1821 η Επανάσταση ξεκίνησε από την Πελοπόννησο. Αυτό έγινε επειδή η ιδιόμορφη γεωγραφία της καθιστούσε δύσκολη την στρατιωτική της ενίσχυση από τους Τούρκους. Άλλος λόγος ήταν επειδή ήταν απομακρυσμένη από τα ισχυρά στρατιωτικά κέντρα και τις περιοχές στρατολόγησης των ενόπλων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τέλος πολλοί Τούρκοι τότε είχαν μεταβεί στην Ήπειρο για να πολεμήσουν τον Αλή Πασά καθώς υπήρχαν ρήξεις από διάφορα συμβάντα ανάμεσα στον Αλή Πασά και τον Σουλτάνο.

25η Μαρτίου: Εξάπλωση της Επανάστασης και ηγετικές μορφές

Από εκεί γρήγορα εξαπλώθηκε στη Στερεά Ελλάδα και σε ολόκληρη τη χώρα. Στις 25 Μαρτίου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε κρυφά τη σημαία της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα στα Καλάβρυτα, δίνοντας έτσι το έναυσμα για τον απελευθερωτικό αγώνα.

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογέι την σημαία της Επανάστασης

Οι Έλληνες πολέμησαν πολύ σκληρά και με γενναιότητα ενώ οι Τούρκοι έδειχναν τη σκληρότητά τους με σφαγές, καταστροφές, παιδομάζωμα. Τα παιδιά των Ελλήνων πουλήθηκαν σε σκλαβοπάζαρα ή σφάζονταν. Οι γυναίκες, επίσης, υπέστησαν πολλά δεινά. Πολλοί από αυτούς που πολέμησαν αναδείχτηκαν σε ήρωες όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης (ηγετικές μορφές της Επανάστασης), ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και ο Παπαφλέσσας. Η Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους ήταν επίσης εξέχουσες γυναικείες μορφές.

Η 25η Μαρτίου ως Θρησκευτική Γιορτή

Πέρα από ιστορική γιορτή, η 25η Μαρτίου είναι και μεγάλη θρησκευτική γιορτή. Εκτός από την Ελληνική Επανάσταση γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η ημέρα του Ευαγγελισμού ήταν η μέρα που η Παναγία έμαθε την χαρμόσυνη είδηση ότι πρόκειται να γεννήσει τον Χριστό, τον υιό του Θεού. Ετυμολογικά, η λέξη Ευαγγελισμός προέρχεται από την ομηρική λέξη ευάγγελος, που σημαίνει αγγελιοφόρος καλών ειδήσεων (ευ + άγγελος). Τα χαρμόσυνα νέα μετέφερε στην Παναγία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, λέγοντάς της ότι είναι θέλημα Θεού.

Η 25η Μαρτίου είναι από τις σημαντικότερες γιορτές στην Ελληνική ιστορία και τη Χριστιανοσύνη.

Ο παρακάτω σύνδεσμος περιέχει εντυπωσιακό βίντεο τραβηγμένο με drone της στολισμένης Τρίπολης για την 25η Μαρτίου: https://www.facebook.com/arcadiaspot.gr/videos/739376300302633/

Related posts

Χρήστος Λαμπρόπουλος:”Η ιστορική μνήμη πρέπει να αποτελεί οδηγό μας στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία”

Arcadia Spot FG

Δηλώσεις επισήμων για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου (vids)

#omada_Arcadia_Spot**

Φωτογραφίες από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου (pics)

ArcadiaSpot Team

Leave a Comment