Top News Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Πως αμοίβονται όσοι εργαστούν 25η Μαρτίου

Πως αμοίβονται όσοι εργαστούν 25η Μαρτίου

Πως αμοίβονται όσοι εργαστούν 25η Μαρτίου. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) παρέχουν διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο αμοιβής των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που θα εργαστούν την 25η Μαρτίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η 25η Μαρτίου έχει καθοριστεί από τον νόμο ως υποχρεωτική αργία. Κατά τις υποχρεωτικές αργίες απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

Όσον αφορά την αμοιβή της ημέρας αυτής, ισχύουν τα εξής:

  • Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το κανονικό τους ημερομίσθιο αν είναι αμείβονται με ημερομίσθιο, ή τον μηνιαίο μισθό τους αν είναι αμείβονται με μισθό.
  • Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν, οι εργαζόμενοι που εργάζονται δικαιούνται ειδική αμοιβή, ανάλογα με τον τρόπο αμοιβής τους και τις συνθήκες λειτουργίας της επιχείρησης.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι λεπτομέρειες για κάθε περίπτωση: Πως αμοίβονται όσοι εργαστούν 25η Μαρτίου

  • Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν την κανονική τους αμοιβή.
  • Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται δικαιούνται να λαμβάνουν ειδική αμοιβή, η οποία καθορίζεται ανάλογα με τον τρόπο αμοιβής τους και τις συνθήκες λειτουργίας της επιχείρησης.
  • Για εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο, αυτοί λαμβάνουν το κανονικό ημερομίσθιό τους με προσαύξηση 75% για τις ώρες που εργάζονται την υποχρεωτική αργία. Ενώ για εργαζόμενους που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, η αμοιβή τους υπολογίζεται ως το 1/25 του μηνιαίου μισθού τους με προσαύξηση 75% για τις ώρες που εργάζονται την υποχρεωτική αργία.
  • Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν επιτρέπεται ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης με ημέρα υποχρεωτικής αργίας. Επίσης, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε άδεια δικαιούνται το ημερομίσθιο τους για την υποχρεωτική αργία, χωρίς ωστόσο αυτή η ημέρα να προσμετράται στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους.
  • Τέλος, εάν υπάρχουν ευνοϊκότεροι όροι αμοιβής από επιχειρησιακές συνήθειες, συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή άλλες νομικές ρυθμίσεις, αυτοί υπερισχύουν.

Related posts

Γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου από το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο Δημητσάνας (pics)

Arcadia Spot GZ

Εορτασμός της Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου 1821 του Δήμου Β.Κυνουρίας

Arcadia Spot GZ

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου : Εκδήλωση στο ΚΑΠΗ του Δήμου Τρίπολης

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment