Ελλάδα Επικαιρότητα Υγεία

COVID-19: Η υποπαραλλαγή JN.1 κυριαρχεί

COVID-19: Η υποπαραλλαγή JN.1

COVID-19: Η υποπαραλλαγή JN.1 κυριαρχεί. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 8-14 Ιανουαρίου 2024, η επιδημία της COVID-19 στην Ελλάδα συνεχίζει να υποχωρεί, με μείωση όλων των δεικτών, εκτός από τον αριθμό των θανάτων.

Η θετικότητα στα εργαστηριακά δείγματα μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 15,6% σε 10,8%. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία μειώθηκε επίσης, από 1.592 σε 1.162, ενώ ο αριθμός των διασωληνώσεων μειώθηκε από 30 σε 28. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 68.

Ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων από COVID-19 παρουσίασε αύξηση, από 90 σε 103. Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 84 έτη.

Η συχνότερη υποπαραλλαγή του ιού SARS-CoV-2 είναι η JN.1, η οποία αντιπροσωπεύει το 44% των κρουσμάτων.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 9 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν. COVID-19: Η υποπαραλλαγή JN.1

Σε σχέση με την γρίπη, η θετικότητα στην κοινότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, πάνω από το 10%. Καταγράφηκαν 8 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 4 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 64 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 17 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Τα περισσότερα στελέχη γρίπης που έχουν ανιχνευθεί στην Ελλάδα είναι τύπου Α(Η1)pdm09.

Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε σημαντική μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. ΠΗΓΗ

Η θετικότητα RSV στα δείγματα Sentinel ΠΦΥ παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Related posts

Εμβόλια κατά του κορωνοϊού: Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης long Covid στα παιδιά και τους εφήβους

Arcadia Spot GZ

Κρούσματα κορωνοϊού και γρίπης : Τι λένε οι ειδικοί

Arcadia Spot GZ

Covid-19 : 10000 θάνατοι το Δεκέμβριο

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment