Top News Επικαιρότητα Στήλες

Η δυσαρέσκεια για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και το πολιτικό ενδεχόμενο

farantos-giorgos-arthro

Η πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι η γενική κατάσταση στη χώρα είναι κακή και το ίδιο συμβαίνει με την κατάσταση στην απασχόληση

Οι πολιτικές εξελίξεις στην κεντρική ελληνική πολιτική σκηνή, με τον ραγδαίο και κρίσιμο χαρακτήρα τους, γίνονται αντικείμενο ευρείας συζήτησης από τις εκλογικές βάσεις που παρακολουθούν τις πολιτικές διαδικασίες.

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν λαϊκή δυσαρέσκεια όταν διαφαίνεται από τις κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις ότι πρόκειται να θίξουν τα συμφέροντα των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων προς όφελος μεμονωμένων ομάδων.

Κατά την πρόσφατη περίοδο, εξελίξεις οι οποίες έχουν συζητηθεί υπό το πρίσμα αυτό αποτελούν οι εξής:

* Εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

* Εργασιακά δικαιώματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

* Αναπτυξιακή πολιτική.

* Ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Στον ασφαλιστικό τομέα ένα σημαντικό πλήγμα για τα ασφαλιστικά δικαιώματα αποτελεί η επιβολή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση από 1.1.2022 για κάθε νεοεισερχόμενο στην αγορά εργασίας.

Ο σημερινός αναδιανεμητικός χαρακτήρας τού συστήματος και η βασική αρχή τής αλληλεγγύης των γενεών δεν θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Η παραχώρηση της επικουρικής ασφάλισης εξασφαλίζει τεράστια κέρδη για τις ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης, αναιρεί τον χαρακτήρα του δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και τον διανεμητικό του χαρακτήρα (Η ΑΥΓΗ, 23.6.2021).

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει η πόρτα για μια ενδεχόμενη γενικευμένη αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ παράλληλα αποστερούνται οι πόροι του προϋπολογισμού από τη στήριξη των εργαζομένων, των ανέργων και του κοινωνικού κράτους.
Υπερκέρδη για τα σούπερ μάρκετ

Η κορύφωση της πανδημίας προκάλεσε μια σειρά από προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες στη χώρα αλλά και πανευρωπαϊκά.

Οι αλυσίδες αυτές χρειάστηκε να επιχειρήσουν με εργαζόμενους που είχαν εκτεθεί στον ιό, που είχαν την υποχρέωση να εργαστούν υπό αντίξοες συνθήκες λόγω των περιοριστικών μέτρων και με σημαντικούς περιορισμούς στην απόκτηση των πρώτων υλών τους λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι προμηθευτές τους. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών (23.6.2021), οι ευρωπαϊκές αλυσίδες σούπερ μάρκετ αύξησαν κατά μεγάλα ποσοστά τις πωλήσεις και τα κέρδη τους, αλλά δεν στήριξαν καθόλου τους εργαζόμενούς τους και τους εργάτες στον πρωτογενή τομέα που εργάστηκαν για τη στήριξη του έργου τους

Η εργοδοσία των σούπερ μάρκετ έκλεισε τα μάτια στην εκτεταμένη εκμετάλλευση, την ανισότητα και τις διακρίσεις φύλου στις μεγάλες εταιρείες εφοδιασμού τροφίμων.

Υπό το πρίσμα αυτό, στην Ελλάδα, στην οποία δραστηριοποιούνται μερικές από τις αλυσίδες αυτές, δεν έχει ληφθεί κάποιο κυβερνητικό μέτρο κατά το τελευταίο διάστημα το οποίο να δημιουργεί αντισταθμιστικά οφέλη ή να αποζημιώνει τους εργαζόμενους στις αλυσίδες αυτές για το έργο τους.

Μόνο υποσχέσεις για ανάπτυξη

Στον αναπτυξιακό τομέα επίσης υπάρχει μια διάχυτη δυσαρέσκεια σχετικά με τις επιλογές της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Αλ. Χαρίτση, τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η κυβερνητική πολιτική για την ανάπτυξη εξαντλείται σε υποσχέσεις για την επενδυτική έκρηξη στο μέλλον. Οι πανηγυρισμοί για την έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό συμβαίνουν δύο χρόνια μετά τις εκλογές που θα έκλειναν το θέμα του Ελληνικού και μετά από έναν χρόνο από την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων σ’ αυτό (H Ναυτεμπορική, 25.6.2021). Αντίθετα, μια πολιτική ενεργής στήριξης της οικονομίας στο μέλλον θα μπορούσε να αποκομίσει οφέλη για τη χώρα και θα ήταν το ζητούμενο από την πλειονότητα του λαού, που προσδοκά για την ανάπτυξη εν μέσω της εμφάνισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής εντοπίζονται σημαντικά ζητήματα τα οποία αποτελούν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης κατά το τελευταίο διάστημα. Τα ζητήματα αυτά θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση για να αποκομίσει μείζονα οφέλη για τη χώρα. Η ελληνική ΑΟΖ και η υφαλοκριπίδα θα μπορούσαν να προκαλέσουν την προσφυγή της κυβέρνησης στη Χάγη. Η αντιμετώπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών όπως γίνεται δεν επιτρέπει την αποκόμιση ορισμένων επιπλέον οφελών. Για παράδειγμα, υπάρχει η δυνατότητα της επικύρωσης των τριών μνημονίων συνεργασίας, ένα εκ των οποίων αφορά την επιτήρηση του εναερίου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τα ελληνικά αεροσκάφη (Τσίπρας, 14.6.2021).

Προ των πυλών οι εκλογές

Οι προαναφερθείσες εξελίξεις δημιουργούν μια δυσαρέσκεια ως προς τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικής που θα μπορούσε να αποφέρει οφέλη για την κοινωνία και τη χώρα.  Όσον αφορά τα πολιτικά ενδεχόμενα που είναι ορατά στο άμεσο μέλλον, η δυσαρέσκεια των πολιτών υπάρχει διάχυτη στην κοινωνία και εντοπίζεται σε πολλές μετρήσεις που έλαβαν χώρα κατά το τελευταίο διάστημα. Η πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι η γενική κατάσταση στη χώρα είναι κακή και το ίδιο συμβαίνει με την κατάσταση στην απασχόληση. Με βάση όλα αυτά, υπάρχει διάχυτη η εκτίμηση των πολιτών αλλά και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πως πρόκειται να ακολουθήσουν πολιτικές εξελίξεις (Thermonews, 10.5.2021). Οπότε, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να προετοιμάζεται για κάθε πιθανό εκλογικό ενδεχόμενο.

* Ο Γ. Φαράντος είναι συντονιστής της Οργάνωσης Μελών Δυτικού Τομέα Δήμου Τρίπολης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης

Πηγές:

Τσίπρας, Αλ. (14.6.2021), «Ο πρωθυπουργός δεν αξιοποιεί το θετικό μομέντουμ για να στριμώξει την Τουρκία», Ναυτεμπορική.

Thermonews (10.5.2021), «Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει πολιτικές εξελίξεις άμεσα».

Εφημερίδα των Συντακτών (23.6.2021), «Οι αλυσίδες της… απληστίας», https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/299455_oi-alysides-tis-aplistias.

Η ΑΥΓΗ (23.6.2021), «Ασφαλιστικό Πινοσέτ. Αποκαλύφθηκε άλλο ένα μεγάλο ψέμα της Ν.Δ.», https://www.avgi.gr/oikonomia/390007_apokalyfthike-allo-ena-megalo-psema-tis-nd.

Η Ναυτεμπορική (25.6.2021), Αλ. Χαρίτσης για Ελληνικό: «Επιμένουν σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα», https://www.naftemporiki.gr/story/1742282/al-xaritsis-gia-elliniko-epimenoun-se-epikoinoniaka-purotexnimata.

Πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Επιτροπή ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης

#omada_Arcadia_Spot*

Πέτρος Φιλιππίδης: Τέλος εποχής για τον γνωστό ηθοποιό από την ΕΡΤ

#omada_Arcadia_Spot*

Θείος το εδώλιο του κατηγορουμένου για το πολυετή βιασμό του ανήλικου ανιψιού του

#omada_Arcadia_Spot

Προσθέστε το σχόλιο σας