Δρ. Γεώργιος Φαράντος *
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει την κοινωνία αντιμέτωπη με την προϋπάρχουσα ανυπαρξία δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Μια επέλαση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι οποίες προτάσσουν το βραχυπρόθεσμο όφελος των επιχειρήσεων με αντίτιμο την καταστροφή και την υποβάθμιση των φυσικών πόρων, επέτεινε τις συνέπειες της βιομηχανικής επανάστασης, οι οποίες ήταν ήδη διαπιστωμένες από το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Ενέργειες όπως η συνεχή καταστροφή του φυσικού πλούτου, η καταστροφή των ορεινών, θαλάσσιων και ποτάμιων οικοσυστημάτων, η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, και η βιομηχανική εκμετάλλευση των ζώων προκαλούν ανυπολόγιστες συνέπειες στην περιβαλλοντική επιβάρυνση, εντείνουν την κλιματική αλλαγή και δυσκολεύουν την ποιότητα της ζωής και τη συνέχιση της με αξιοπρεπείς όρους.
Οι πλασματικές πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος που μεταφέρουν το πρόβλημα από το ένα μέρος του πλανήτη σε ένα άλλο και πολύ περισσότερο η αποτίμηση της περιβαλλοντικής βλάβης με οικονομικούς όρους εντείνουν το υπάρχον πρόβλημα.
Σε καμία περίπτωση, η περιβαλλοντική βλάβη δεν πρέπει να αποτιμάται με χρήματα, καθώς κάτι τέτοιο εκ προοιμίου υποβαθμίζει τη σημασία της.
Στη χώρα μας, οι πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος που έχουν ασκηθεί κατά την τελευταία τριετία, δείχνουν ότι αδυνατούν να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μη συμβολή στην επιδείνωση στην περιβαλλοντική κρίση.
Μια ανεξέλεγκτη και χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό αδειοδότηση της λειτουργίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (που όμως η ορθή χρήση τους θα ήταν ωφέλιμη για το περιβάλλον), χωρίς προστασία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, μια βεβιασμένη εισαγωγή της εξάρτησης από πανάκριβες και εξαρτώμενες από αστάθμητες εξελίξεις πηγές ενέργειας και μια άκαιρη εγκατάλειψη του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, καταδεικνύουν την απουσία ενός ουσιαστικού ενδιαφέροντος για την συμβολή των μέτρων στην προστασία του φυσικού αλλά και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μόνο μια προοδευτική διακυβέρνηση που μπορεί να εκφραστεί από μια πολιτική αλλαγή, να αφουγκραστεί τις ουσιαστικές ανησυχίες για την προστασία του περιβάλλοντος, να εκτιμήσει την παγκόσμια επικινδυνότητα για την έλλειψη του νερού, το φαινόμενο του κλιματικού πρόσφυγα και να ενεργήσει σε συνδυασμό με την προοδευτική στροφή στις περιβαλλοντικές πολιτικές που εξελίσσονται τα τελευταία έτη σε διεθνές επίπεδο, μπορεί να προσφέρει μια ουσιαστική περιβαλλοντική λύση.
Μια τέτοια λύση που θα περιλαμβάνει έναν ουσιαστικό μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος, μπορεί να είναι αποτελεσματική και ουσιαστική για το Ελληνικό περιβάλλον και να συνεισφέρει τα μέγιστα και σε υπερεθνικό επίπεδο.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί μια ευκαιρία για δράση σε τεχνοκρατικό και σε πολιτικό επίπεδο.
* Ο Γ. Φαράντος είναι Συντονιστής της Ο.Μ. Δυτικού Τομέα Δήμου Τρίπολης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αρκαδίας και Διδάσκων (ΕΣΠΑ) Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.