Απόλυτα θετικός, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, λόγω της πανδημίας, είναι ο απολογισμός των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων για την 199η επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς.
Ο Δήμος Τρίπολης οργάνωσε ένα τριήμερο με εκδηλώσεις, τόσο στην Αρκαδική Πρωτεύουσα, όσο και στο Λιμποβίσι, τιμώντας ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο έχει κριθεί ως το πλέον κομβικό για την επιτυχημένη έκβαση του Αγώνα του ‘21.
ΕΝΑΡΞΗ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΛΛΙΑΡΟΠΟΥΛΕΙΟ
Με την έκθεση φωτογραφίας «Αρκαδία Η μεγάλη πρωταγωνίστρια Του Αγώνα» του Τάσου Ασημακόπουλου, ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Άλωσης.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 25/9/2020 στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, σε συνδιοργάνωση από τον Δήμο Τρίπολης και το Λύκειο των Ελληνίδων – Παράρτημα Τριπόλεως.
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΙΜΠΟΒΙΣΙ
Στο Λιμποβίσι «χτύπησε η καρδιά» των εκδηλώσεων του Δήμου Τρίπολης, το πρωί του Σαββάτου (26/9/2020), για την επέτειο της Άλωσης.
Αρχικά, τελέστηκε Αρχιερατική δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαντινείας & Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρου και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ελένη Καρούντζου, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, εκ μέρους του Δημάρχου Τρίπολης κ. Κώστα Τζιούμη και του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στη συνέχεια, έγινε ομιλία από τον δικηγόρο-συγγραφέα Σπύρο Γ. Δημητρακόπουλο, από την Αλωνίσταινα, με θέμα: «Θεόδωρου Κολοκοτρώνη Μνημόσυνον: Ο απόηχος του θανάτου του στην Αρκαδία. Οι τελευταίες πνευματικές και πολιτικές υποθήκες του προς τους Έλληνες πριν το τέλος.»
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με Κολοκοτρωνέικα τραγούδια από τον Δημήτρη Καραχάλιο και ενός λεπτού σιγή.
Να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Άλωσης, το Σάββατο 26/9/2020, στο Λιμποβίσι έγινε ο Κολοκοτρώνειος Δρόμος. ‘Ενας Αγώνας δρόμου με εκκίνηση στο Λιμποβίσι και τερματισμό στον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη. Οι βραβεύσεις έγιναν στην πλατεία Άρεως.
ΣΥΝΑΥΛΙΑ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΩΣΗ
Με μία εξαιρετική συναυλία – αφιέρωμα στην ”Άλωση της Τριπολιτσάς’‘ και στα 200 χρόνια της Ελληνικής επανάστασης ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Σαββάτου (26/9/2020) από τον Δήμο Τρίπολης.
Στην πλατεία Άρεως παρουσιάστηκε η συναυλία του μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη με θέμα «Τραγουδώντας τη Ρωμιοσύνη … Διακόσια χρόνια μετά»
Η παράσταση περιελάβανε αποσπάσματα απ’ το έργο του μαέστρου ”Ο Χορωδιακός Μίκης Θεοδωράκης” με Επικό χαρακτήρα” μέσα απ’ τους κυριότερους ποιητικούς κύκλους που έχει μελοποιήσει ο μεγάλος μας συνθέτης, καθώς επίσης και τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών όπως Θ. Ι. Σακελλαρίδη, Μ. Χατζιδάκι, Στ. Κουγιουμτζή, Μ. Λοΐζου, και Δημοτικά τραγούδια της Επανάστασης.
Την χαρά του που η συναυλία παρουσιάστηκε στην Πρωτεύουσα της Αρκαδίας εξέφρασε ο αφηγητής και διακεκριμένος ηθοποιός, κ. Γρηγόρης Βαλτινός τονίζοντας ότι «η Τρίπολη, υπέφερε, αγωνίστηκε και στο τέλος απελευθερώθηκε από τη σκλαβιά».
Συντελεστές της παράστασης:
Αφηγητής: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ
Λαϊκός ερμηνευτής: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΝΡΕΑΤΟΣ
Λυρικοί ερμηνευτές: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ – ΕΛΕΝΗ ΔΑΒΟΥ
Πιάνο : ο συνθέτης ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΣΗΣ
Μπουζούκι: ο συνθέτης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΒΑΝΟΣ
και η Χορωδία: ”ΟΡΦΕΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ”
ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Αρχιερατική δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαντινείας & Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρου, τελέστηκε το πρωι της Κυριακής (27/9/2020) στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τρίπολης, παρουσία του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κώστα Βλάση, του βουλευτή Αρκαδίας, Γιώργου Παπαηλιού, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτη Νίκα και του οικοδεσπότη Δημάρχου Τρίπολης, κ. Κώστα Τζιούμη.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου, στο Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων και στον Ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, με τον Δήμαρχο Τρίπολης κ. Κώστα Τζιούμη, στο μήνυμά του, να χαρακτηρίζει ως φετινό παράδειγμα για τη νεολαία την Άλωση της Τριπολιτσάς.
ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΥΡΟΤΕΧΝΉΜΑΤΑ «ΕΚΛΕΙΣΑΝ» ΤΙΣ ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Με την μουσική παράσταση «Ο Θοδωρής του ’21», στην πλατεία Άρεως, ολοκληρώθηκαν οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις της Άλωσης, από τον Δήμο Τρίπολης.
Η παράσταση περιελάβανε αφηγηματικά αποσπάσματα με επίκεντρο τη ζωή και τη δράση του Γέρου του Μοριά καθώς και δημοτικά τραγούδια σχετικά με την Επανάσταση του 1821.
Η παράσταση μας ταξίδεψε στο κλίμα της επαναστατικής και προεπαναστατικής περιόδου, αναδεικνύοντας τα μηνύματα της ελευθερίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ερμήνευσαν οι Μαριάνθη Λιουδάκη και Γιώργος Ντόβολος
Μαζί τους πολυμελής παραδοσιακή ορχήστρα
Καλεσμένος ο καταξιωμένος δάσκαλος της λαϊκής μας παράδοσης Χρήστος Ζώτος
Απαγγελία
Κωνσταντίνος Μάνος
Η παράσταση πλαισιώθηκε από τα χορευτικά σύνολα της Τρίπολης
Λύκειο των Ελληνίδων – Παράρτημα Τριπόλεως
Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης / Κέντρο Ελληνικού Χορού / Αρκαδιανή
Πολιτιστική Κληρονομιά / Λαογραφική Εστία Τρίπολης
Χοροτεχνία / Μωραΐτες / Αρκάδων Δρώμενα
Στο τέλος, ακολούθησε καύση πυροτεχνημάτων και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Δήμου Τρίπολης.
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΥ
Για τις φετινές επετειακές εκδηλώσεις της Άλωσης της Τριπολιτσάς, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ελένη Καρούντζου, απολογιστικά, σημείωσε τα εξής: «Μέσα σ΄ ένα ασφυκτικό πλαίσιο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Δήμος Τρίπολης, οργάνωσε ένα ολοκληρωμένο τριήμερο εκδηλώσεων για να τιμήσει την Άλωση η οποία αποτέλεσε το κομβικό γεγονός, που εγκαθίδρυσε την Ελληνική Επανάσταση.
Το μήνυμα της Άλωσης της Τρίπολης παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο και δεν είναι άλλο από τη συστράτευση όλων, σ’ ένα κοινό ιερό σκοπό, την προάσπιση της ελευθερίας μας, του δικαιώματος μας σε μια κοινωνία προοπτικής και ελπίδας.
Ελπίζουμε, το 2021, με τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία, να έχουμε αφήσει πίσω μας τον εφιάλτη της πανδημίας και να οργανώσουμε εορταστικές εκδηλώσεις, με τη δέουσα λαμπρότητα.
Ο Δήμος Τρίπολης προετοιμάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα, με εκδηλώσεις, εκδόσεις, συνέδρια, παραστάσεις μουσικά έργα, για να τιμηθεί – όπως αρμόζει- η επέτειος των 200 ετών από την Άλωση της Τρίπολης.»