Top News Επικαιρότητα Υγεία

Κένταυρος: Ιδιαίτερα μεταδοτική η μετάλλαξη της παραλλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού

koronoios-kentauros-parallagi

Ανησυχία εκφράζουν όλο και περισσότεροι ιολόγοι παγκοσμίως σχετικά με την επικινδυνότητα μιας ακόμη ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης της παραλλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, η οποία κερδίζει ταχύτατα έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στην Ευρώπη.

Στη Βρετανία, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα, οι Αρχές καταβάλουν μια ύστατη προσπάθεια για να πείσουν τους σχεδόν τρία εκατομμύρια ενήλικες που δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση του εμβολίου να προστατευτούν έναντι του ιού.

Η παραλλαγή BA.2.75, γνωστή ως Κένταυρος, ανιχνεύτηκε αρχικά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Έκτοτε τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά πολύ, και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή BA.5, η οποία γρήγορα μετατρέπεται στην επικρατούσα παραλλαγή σε πολλές χώρες, εξοβελίζοντας την BA.2.

O Κένταυρος έχει ήδη ανιχνευτεί σε δέκα ακόμη χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Αυστραλία.

Στις 7 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) κατέγραψε τον Κένταυρο ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», ένδειξη ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να συνδέεται με πιο σοβαρές ασθένειες, ωστόσο τα στοιχεία είναι προς το παρόν φτωχά και δεν έχουν αξιολογηθεί.

Ο ΠΟΥ επίσης παρακολουθεί στενά τη νέα παραλλαγή, παρότι ο κορυφαίος της επιστήμονας, δρ Soumya Swaminathan, δήλωσε πως δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα ώστε να κρίνουν τη σοβαρότητά του.

Εκτός από τη ραγδαία ανάπτυξή του και την ευρεία γεωγραφική μετάδοσή του, οι ιολόγοι έχουν τεθεί σε συναγερμό εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των επιπλέον μεταλλάξεων της BA.2.75 σε σχέση με την BA.2, από την οποία πιθανώς εξελίχθηκε.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχει την ευκαιρία να διαμορφώσει ένα πλεονέκτημα έναντι μιας ήδη επιτυχημένης γενεαλογίας ιών, λέει στην Guardian ο Δρ Στίβεν Γκρίφιν, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Leeds, ενώ ο δρ. Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, υπογραμμίζει ότι δεν είναι τόσο οι ίδιες οι μεταλλάξεις, όσο ο αριθμός και ο συνδυασμός τους που προκαλεί ανησυχία.

Ο Πίκοτ ήταν άλλωστε ο πρώτος που αναγνώρισε την Όμικρον ως μια πιθανή πηγή ανησυχίας τον Νοέμβριο του 2021.

«Είναι δύσκολο να προβλέψεις το αποτέλεσμα τόσων πολλών παράλληλων μεταλλάξεων, είναι σαν να δίνουν στον ιό ένα “ελευθέρας”, όπου το σύνολο των κομματιών μπορεί ναι είναι πιο δυσμενή απ’ ό,τι κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά».

Η εντυπωσιακή εξάπλωση της παραλλαγής στην Ινδία είναι ένα ακόμη παράδειγμα της εντυπωσιακής ικανότητας του ιού να ανέχεται αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδα του – το μέρος που χρησιμοποιεί για να μολύνει κύτταρα και στο οποίο βασίζονται τα περισσότερα εμβόλια κατά της Covid.

«Τέτοιες ημέρες πέρυσι, πολλοί ήταν σίγουροι ότι η Δέλτα αποτελούσε μια εξελικτική κορυφή για τον ιό, αλλά η εμφάνιση της Όμικρον και η τεράστια αύξηση της μεταβλητότητας και της αποφυγής αντισωμάτων είναι ένα σημάδι ότι ως πληθυσμός δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα σχέδιο σαν αυτό της γρίπης για να περιορίσουμε τη μετάδοση.

Πηγή

Related posts

Το ΚΑΑ ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ συνεργάζεται με τον κορυφαίο βελονιστή Σταύρο Ψαρουλάκη

#omada_Arcadia_Spot*

Στα 108 κρούσματα ”σκαρφάλωσε” η Αρκαδία – 14 νοσηλείες στο Παναρκαδικό

#omada_Arcadia_Spot*

ΕΟΔΥ: «Έκρηξη» κρουσμάτων στις ηλικίες 18 έως 24 – Οι τέσσερις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα

#omada_Arcadia_Spot*

Leave a Comment