Top News Επικαιρότητα Ροή Ειδήσεων

Κωνσταντινόπουλος: Ομιλία στη Βουλή εις μνήμην του Φίλιππου Πετσάλνικου

petsalnikos-filippos

Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να μιλήσω σήμερα για το Φ. Πετσάλνικο παρουσία της οικογένειάς του. Της συζύγου του, Μαρίλε, των παιδιών του, Αλέξανδρου, Ηλέκτρας και Δανάης.

Είναι μεγάλη τιμή να μιλήσω παρουσία, πολλών συναδέλφων που δώσαμε πολύ μεγάλες ιστορικές μάχες σε δύσκολες στιγμές, οι οποίοι τίμησαν τις αξίες και τις αρχές τους.

Η Βουλή σήμερα με τα αποκαλυπτήρια της προσωπογραφίας του Φίλιππου Πετσάλνικου τιμά έναν πολιτικό ο οποίος υπηρέτησε με υπευθυνότητα τους θεσμούς ως Πρόεδρος της Βουλής σε κρίσιμες στιγμές.

Ο αείμνηστος Φίλιππος Πετσάλνικος γεννήθηκε στο Μαυροχώρι Καστοριάς το 1950 από γονείς αγρότες. Τελείωσε το Γυμνάσιο στη Καστοριά και στη συνέχεια σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μετά την αποφοίτησή του συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, στη Γερμανία δουλεύοντας ένα διάστημα παράλληλα ως βιομηχανικός εργάτης σε εργοστάσια.

Στη Γερμανία ανέπτυξε και συνδικαλιστική δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, στις 2 Απριλίου 2009 τιμήθηκε με τον Μεγάλο Σταυρό της Αξίας με Αστέρα του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για την «εξαιρετική προσφορά του στις ελληνογερμανικές σχέσεις».

Έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ από τη ίδρυση του κινήματος, το 1974.

Η Κοινοβουλευτική του θητεία διήρκησε 27 έτη. Ξεκίνησε το 1985, όταν εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής Καστοριάς και επανεκλεγόταν μέχρι το 2009.

Τον Μάρτιο του 2004 εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος της Βουλής, όπως και τον Σεπτέμβριο του 2007.

Ο Φίλιππος Πετσάλνικος ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα και πολιτικά αξιώματα σε Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όπου διετέλεσε:

  • Υπουργός Δικαιοσύνης,
  • Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης,
  • Υπουργός Δημόσιας Τάξης,
  • Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,
  • Υφυπουργός Πολιτισμού,
  • Υφυπουργός Παιδείας,
  • Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας.
Μετά την νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Επέφερε μια σειρά από αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής προς την κατεύθυνση
  • της καλής νομοθέτησης (τότε για πρώτη φορά ενσωματώθηκε στον ΚτΒ η ανάγκη μελετών ανάλυσης συνεπειών ρύθμισης και έκθεσης για τη διαβούλευση που προηγείται της κατάθεσης ενός νομοσχεδίου)
  • της διαφάνειας προς τους πολίτες (π.χ. τότε άρχισε και η ηλεκτρονική ανάρτηση των πόθεν έσχες των βουλευτών)
  • της διεύρυνσης των δικαιωμάτων των βουλευτών της αντιπολίτευσης
  • του περιορισμού των δαπανών της Βουλής
  • της δημιουργίας του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή

Επέδειξε θάρρος, αλλά και σεμνότητα την δύσκολη περίοδο του 2009 – 2012 όταν διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου στον απολογισμό της θητείας του αναγνώρισε τις δύσκολες, επώδυνες, σκληρές, αλλά και άδικες, κάποιες φορές, αποφάσεις που πάρθηκαν και ζήτησε δημοσίως συγνώμη.

Έζησα εκείνη την περίοδο. Θυμάμαι όταν ο Φ. Πετσάλνικος ως ΠτΒ  βρέθηκε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία με την άνω και κάτω πλατεία, με τις διαμαρτυρίες, τους προπηλακισμούς, τις προσπάθειες ομάδων να εισέλθουν στη Βουλή με τη βία.

Τα αντιμετώπισε με ψυχραιμία, αποτελεσματικότητα και σύνεση. Το κοινοβούλιο και η Δημοκρατία βαλλόταν εκείνο τον καιρό από όλες τις πλευρές.

Θυμάμαι όταν μίλησε στη Βουλή για το μεγάλο θέμα που ήταν τότε στη δημοσιότητα, για το ότι οι Έλληνες βουλευτές έχουν λογαριασμούς στην Ελβετία.

Τότε με θάρρος πήρε μια ιστορική απόφαση και για όλους τους βουλευτές, με πρωτοβουλία του, δόθηκαν τα στοιχεία που υπήρχαν στις Ελβετικές τράπεζες. Ήταν μια προσπάθεια για να υποστηρίξει το Ελληνικό κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία.

Δε θα ξεχάσω επίσης, τη μέρα, όπου παρουσία του Σόλτς, όταν παντού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έλεγαν ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και δε δουλεύουν, για το πώς μίλησε και υποστήριξε με στοιχεία τα λόγια του, τόσο για το Ελληνικό Κοινοβούλιο όσο και για τις ώρες που εργάζονται οι Έλληνες.

Δε θα ξεχάσω τις ημέρες που με τον τότε Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, έκανε τις συναντήσεις για τους Βουλευτές, αλλά και τη συντροφικότητα που έδειχνε στους νέους βουλευτές και την αίσθηση ασφάλειας στις πολύ δύσκολες στιγμές του 2009-2012.

Έχοντας βαθύ το αίσθημα της ενότητας του λαού, υπήρξε εμπνευστής της ιδέας για τη δημιουργία του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο. Μια ιδέα που ξεκίνησε το 1988 και ολοκληρώθηκε το 2011.

Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης (ΠΕΣ) ανήκει στο Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Όπως προκύπτει από τη θητεία του, σεβόταν απόλυτα την κοινοβουλευτική διαδικασία, τόσο ως Βουλευτής όσο και ως Υπουργός και αργότερα ως Πρόεδρος.

Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό για τον ακέραιο χαρακτήρα του, τη μαχητικότητά του, το χιούμορ του, την ιδιαίτερη αίσθηση που είχε για τη φιλία, αλλά και το δημοκρατικό του φρόνημα.

Related posts

Οδυσσέας Κωνσταντινόυπουλος : Η εξεταστική είχε ως στόχο την απόκρυψη της αλήθειας και των ευθυνών του κ. Καραμανλή

Arcadia Spot GZ

Κωνσταντινόπουλος : Tο ΠΑΣΟΚ το θέλω ως κυβερνητική πρόταση και όχι ως «μόνιμη» αντιπολίτευση

Arcadia Spot GZ

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος : Με δύο αναισθησιολόγους το Παναρκαδικό νοσοκομείο κινδυνεύει να μην καλύπτει όλες τις εφημερίες

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment