Top News Επικαιρότητα Ροή Ειδήσεων

Κραυγή αγωνίας από τους πυρόπληκτους παραγωγούς και επιχειρήσεις της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης

politiki-prostasia-gortynia-pyrkagies

Χθες στη Βουλή κατέθεσα μια ακόμη ερώτηση για τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας από τη Γορτυνία και τη Μεγαλόπολη και ζητώ από τους αρμόδιους Υπουργούς να ληφθούν μέτρα άμεσα για την καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς και κτηνοτρόφους, να καταβληθούν αποζημιώσεις για τις κατοικίες και τις υποδομές των επαγγελματιών καθώς και να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος διαβίωσης λόγω της διακοπής της απασχόλησής τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: 1) Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Λιβανό

2) Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη

3) Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα

4) Υπουργό Εσωτερικών κ. Μ.Βορίδη

Θέμα: Κραυγή αγωνίας από τους πυρόπληκτους παραγωγούς και επιχειρήσεις της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης – κανένα ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης δεν έχει εφαρμοστεί για τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες

Κύριοι Υπουργοί,

Πέρασε ήδη σχεδόν μισός χρόνος από την μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τις περιοχές Γορτυνίας και Μεγαλόπολης στην Αρκαδία.

Ενώ από τις καταγραφές της ζημιάς προκύπτει ότι αυτή είναι καθολική, ειδικά για την ελαιοκαλλιέργεια, οι παραγωγοί και οι μικρές επιχειρήσεις διακατέχονται από αίσθημα εγκατάλειψης και ζουν ένα ατελείωτο γολγοθά από προβλήματα .

Από την μια μεριά η οικονομική δραστηριότητα είναι ανύπαρκτη λόγω καταστροφής του παραγωγού ιστού και από την άλλη οι υποχρεώσεις τρέχουν όχι μόνο για αυτούς που έπαθαν άμεση ζημιά αλλά και όλα τα δορυφορικά επαγγέλματα, επιχειρήσεις και εργάτες γης.

Την καθολική καταστροφή έχει διαδεχθεί η καθολική απουσία ουσιαστικής στήριξης για να σταθούν στα πόδια τους ώστε να κατορθώσουν να επιβιώσουν και να παραμείνουν στην περιοχή.

Οι κάτοικοι εκφράζουν την αγωνία τους αφού δεν έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις και η νέα καλλιεργητική περίοδος άρχισε, οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αγοράζουν ζωοτροφές.

Οι επιχειρήσεις ελαιόλαδου και τα μικρά τυροκομεία με ελάχιστη πλέον δραστηριότητα δεν μπορούν να καλύψουν τις πάγιες δαπάνες τους και τις δανειακές τους υποχρεώσεις ενώ πρέπει να επιστρέψουν την επιστροφή της προκαταβολής φόρου που έλαβαν λόγο της πανδημίας.

Όλοι κάνουν έκκληση αγωνίας για λήψη άμεσων μέτρων τώρα γιατί αλλιώς θα εγκαταλείψουν τις ίδιες τις περιοχές, την παραγωγή και τις υποδομές μεταποίησης.

Ζητούν να τους καταβληθούν οι άμεσα οι αποζημιώσεις, να υπάρξει ρύθμιση οφειλών και μεταφορά στο μέλλον υποχρεώσεων όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Επίσης επειδή ειδικά το φυτικό κεφάλαιο της ελαιοκαλλιέργειας που υπέστη την μεγαλύτερη ζημιά θα χρειαστεί μια δεκαετία να επανέλθει ζητούν να υπάρξει ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας και εναλλακτικής απασχόλησης μέχρι να γίνει αποκατάσταση.

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες ζητούν πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια για να αλλάξουν όσο είναι δυνατόν την παραγωγική τους δραστηριότητα και απασχόληση μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

1) Ποια μέτρα θα λάβετε άμεσα για την καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς και κτηνοτρόφους;

2) Ποια μέτρα θα λάβετε άμεσα για την καταβολή των αποζημιώσεων στις κατοικίες και τις υποδομές των επαγγελματιών;

3) Ποια μέτρα θα λάβετε άμεσα για την ενίσχυση του εισοδήματος διαβίωσης των κατοίκων και των επαγγελματιών που έχουν μείνει και θα μένουν χωρίς δραστηριότητα και απασχόληση για μεγάλο διάστημα τα επόμενα χρόνια ;

4) Ποιο είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για την Γορτυνία και την Μεγαλόπολη κατ’ αναλογία με αυτό της Εύβοιας για τις περιοχές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές και ποιες είναι οι πιστώσεις και οικονομικές διευκολύνσεις που θα διατεθούν και θα εφαρμοστούν για αυτό το σκοπό;

Ο Βουλευτής,
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Related posts

Σήμερα πραγματοποιείται το 8ο Τουρνουά Μαχητικών Τεχνών στο Θέατρο Δημητσάνας 

#omada_Arcadia_Spot*

Ο «8ος Τσακώνικος δρόμος» σήμερα στο Λεωνίδιο

#omada_Arcadia_Spot*

Εργασία: Προσλήψεις στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης

#omada_Arcadia_Spot*

1 comment

Δωρεάν rapid test στην Βόρεια Κυνουρία | Δείτε τα σημεία 18 Ιανουαρίου 2022 at 3:17 μμ

[…] Κραυγή αγωνίας από τους πυρόπληκτους παραγωγούς και&hel… […]

Reply

Leave a Comment