Διεθνή Επικαιρότητα

Λιβύη: Δεν παραδίδει την εξουσία ο Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά

livyh
Η συνεδρίαση της Βουλής μεταδιδόταν απ’ ευθείας και η μετάδοση διακόπηκε τη στιγμή της ψηφοφορίας

Τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα, όρισε το Λιβυκό Κοινοβούλιο ως αντικαταστάτη του Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα επικεφαλής της κυβέρνησης. Αυτό φαίνεται πως θα ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά στις ήδη υπάρχουσες μάχες για την εξουσία στη Λιβύη.

Ο Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα τον τελευταίο καιρό έχει την έδρα του στην Τρίπολη. Ο ίδιος όπως έχει δηλώσει δεν προτίθεται να παραδώσει την εξουσία. Ωστόσο, θα το κάνει μόνο όμως σε μία Κυβέρνηση που θα έχει προκύψει από τις κάλπες.

Ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Αμπντάλα Μπλιχέκ, έπειτα από συνεδρίαση του σώματος στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης δήλωσε:

«Το κοινοβούλιο εκφράζει ομόφωνα με την ψήφο του την εμπιστοσύνη του στον Φάτι Μπασάγα ως επικεφαλής της κυβέρνησης».


Το κοινοβούλιο είχε επικυρώσει δύο από συνολικά επτά υποψηφιότητες: αυτές του Μπασάγα, 59 ετών, και του αουτσάιντερ Χάλεντ Αλ-Μπιμπάς, 51 ετών, πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ίδιου υπουργείου.

Πριν προχωρήσει στην ψηφοφορία, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ, ένας από τους κύριους αντιπάλους της κυβέρνησης Ντμπέιμπα, δήλωσε πως ο Μπιμπάς απέσυρε την υποψηφιότητά του, αφήνοντας μόνο υποψήφιο τον Μπασάγα.

Η συνεδρίαση μεταδιδόταν απ’ ευθείας και η μετάδοση διακόπηκε τη στιγμή της ψηφοφορίας. Σύμφωνα με λιβυκά μέσα ενημέρωσης, ο Μπιμπάς διέψευσε πως είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Οι Μπασάγα και Ντμπέιμπα, αμφότεροι καταγόμενοι από τη δυτική Λιβύη, διαθέτουν καθένας την υποστήριξη ενόπλων ομάδων στην Τριπολίτιδα. Οι δύο πολιτικοί, οι οποίοι συντηρούν έντονη αντιπαλότητα, ήταν επίσης υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές που ήταν προγαμματισμένες για το Δεκέμβριο, πριν αναβληθούν επ’ αόριστον.

Σε ομιλία του ο Ντμπέιμπα προειδοποίησε:

«Δεν θα αποδεχθώ καμιά νέα φάση μετάβασης ή παράλληλης εξουσίας» και υπογράμμισε πως η προσωρινή κυβέρνησή του δεν θα παραδώσει την εξουσία παρά μόνο «σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Leave a Comment