Web TV Αφιερώματα Τοπικά

Πανηγύρι Τεγέας | Συνέντευξη με τους easy – rider των παιδικών μας χρόνων! (pics,vid)

guros-thanatou-tegea

Όσοι είδαμε ως παιδιά το γύρο του θανάτου στο πανηγύρι της Τεγέας είναι δύσκολο να βγάλουμε από το μυαλό μας τον ήχο της μηχανής στα ξύλινα τοιχώματα και τους ακροβάτες να φτάνουν σε απόσταση αναπνοής από τους θεατές.

Είναι δύσκολο να ξεχάσουμε τον εκκωφαντικό θόρυβο και την εικόνα των μηχανών να περιστρέφονται στο σκοτάδι του βαρελιού.

Το επικίνδυνο αυτό show που χαράχθηκε στη μνήμη μας ως παιδιά και που με κάθε ευκαιρία (κάθε χρόνο στο πανηγύρι της Τεγέας) φρεσκάρουμε τις μνήμες μας, λαμβάνει χώρα σε ένα βαρέλι βάθους 5,5 μέτρων.

Το βαρέλι στήνεται πάντα στην άκρη του Λούνα Παρκ. Εκεί που τελειώνουν τα γέλια και τα τρικ και αρχίζει μια – ξεχασμένη για πολλούς – εποχή με ριψοκίνδυνα ακροβατικά!

Μυρωδιές από καμένα λάστιχα αναμεμειγμένες με καυσαέριο, τρόμος, γουρλωμένα μάτια και στο τέλος ο ήχος της …λύτρωσης από αυτές τις στιγμές αγωνίας… το χειροκρότημα!

Σήμερα αν και το show “αργοπεθαίνει” υπάρχουν κάποιοι που αντιστέκονται και προσπαθούν να το κρατήσουν ζωντανό, για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην κάμερα του arcadiaspot.gr ο ακροβάτης Σπύρος Βερούτης.

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε σε αυτό μας το αφιέρωμα πως η θρυλική μορφή των παιδικών μας χρόνων Γιώργος Βερούτης με το πέτσινο γιλέκο με τις κεντημένες φλόγες, παρέδωσε πλέον τη σκυτάλη στον γιό του και αποσύρθηκε από το επάγγελμα.

(φωτογραφία από την επίσημη σελίδα στο facebook)


Διαβάστε αναλυτικά τα όσα μας δήλωσε ο γιος του Σπύρος Βερούτης:

Πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα;

“Στην Τεγέα ερχόμαστε γύρω στα 20 χρόνια. Η ιδέα για το γύρο του θανάτου ξεκίνησε από το θείο μου, μετά το συνέχισε ο πατέρας μου και τώρα εγώ. Πάει από τη μια γενιά στην άλλη και συνεχίζουμε”.

Υπάρχουν δυσκολίες;

“Δυσκολίες υπάρχουν σε όλα τα επαγγέλματα. Φόβος και κίνδυνος πάντα υπάρχουν αλλά πάνω απ’ όλα είναι η αγάπη μας γι αυτό που κάνουμε”.

Έχουν γίνει σοβαρά ατυχήματα που να σας έβαλαν σε σκέψεις για το αν πρέπει να σταματήσετε;

“Έχουν γίνει αρκετά ατυχήματα αλλά αυτό δεν μας σταματά. Γνωρίζουμε τους κινδύνους αλλά όπως είπα και πριν πρώτα έρχεται η αγάπη”.

Ζείτε μόνο από αυτό το επάγγελμα;

“Ζούμε αποκλειστικά από αυτό το ακροβατικό. Επιπλέον πρέπει να σας πω πως καμία ασφαλιστική εταιρία δεν μας ασφαλίζει και έτσι καλύπτουμε τις ανάγκες μας από τα χρήματα που μας δίνει ο κόσμος”.

Ποια ήταν η συμβουλή του πατέρα σας, πριν αποσυρθεί και δώσει τη σκυτάλη σε εσάς;

“Ο πατέρας μου αποσύρθηκε λόγω ηλικίας. Βρήκε άξιο αντικαταστάτη και σταμάτησε. Μετά από 45 χρόνια που ήταν ακροβάτης μου έδωσε μια μόνο συμβουλή… να προσέχω!”

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στον κόσμο για να έρθει και να παρακολουθήσει από κοντά το ακροβατικό σας;

“Θέλουμε να έρθει η νέα γενιά να μας δει, γιατί φοβάμαι πως κάποια μέρα θα σταματήσει ο γύρος του θανάτου και οι νεότεροι απλά θα το ακούνε σαν μια ιστορία αλλά δεν θα το έχουν δει”.

Το μόνο σίγουρο είναι πως μείναμε λίγοι (κυρίως οι άνθρωποι της επαρχίας) που έχουμε ακόμα το …προνόμιο να πηγαίνουμε στα πανηγύρια. Εκεί που συναντάμε όλους εκείνους που… ξεχάστηκαν σε μια άλλη –πιο όμορφη – εποχή!

Leave a Comment