Ο Δήμος Μονεμβασίας είναι ένα ζωντανό μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς διαθέτοντας παγκόσμια γνωστά μνημεία όπως η Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς αλλά και μνημεία φυσικής κληρονομιας όπως το Γεωπάρκο του Αγίου Νικολάου με το απολιθωμένο δάσος και σπήλαια όπως αυτό της Καστανιάς.
Επιπλέον διαθέτει διάσπαρτα μνημεία ιστορικής κληρονομιάς ιδιαίτερα στην περιοχή του Καβομαλιά όπως βυζαντινές εκκλησίες και το Γερμανικό Παρατηρητήριο.
Όχι τυχαία η περιοχή αυτή αναφέρεται ως “Μικρό Άγιο Όρος”. Επιπλέον υπάρχουν σ αυτήν παραδοσιακοί οικισμοί όπως των Βελανίδιων και νΕώτερα μνημεία όπως ο Φάρος στο Ακρωτήριο Μαλέα.Ακριβώς γι αυτό η συγκεκριμένη περιοχή προτείνεται ως Περιφερειακό Πάρκο και Τοπίο Διεθνούς Αξίας στο υπό έγκριση, αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικο Πλαίσιο Πελοποννήσου.
Ήδη στην περιοχή του Δήμου Μονεμβασιας έχει τοποθετηθεί ικανός αριθμός αιολικών πάρκων και η τοποθέτηση του συγκεκριμένου στο οποίο αναφέρεται η ΜΠΕ και των συνοδών του έργων ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα μιας περιοχής της οποίας η οικονομία στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα και την ήπια τουριστική ανάπτυξη.
Πέρα από τα αιολικά πάρκα, στην εν λόγω περιοχή συναντώνται και τα έργα για το υπέργειο δίκτυο της διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου. Από το σύνολο των αιολικών πάρκων που προτείνονται προκύπτει ένα τείχος ανεμογεννητριών μήκους 25 χιλιομέτρων ορατό και από τις δύο πλευρές της οροσειράς σε απόσταση αναπνοής από οικισμούς (300m)
Η ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ΑΣΠΗΕ θα μετατρέψει το τοπίο από τοπίο φυσικής ομορφιάς σε βιομηχανικό , θα υποβαθμίσει το τουριστικό του υπόβαθρο, θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του και θα δράσει αρνητικά στην αξιοποίηση του πολιτιστικού του αποθέματος.
Όλα αυτά οδηγούν σε συνέπειες στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών τόσο στην περιοχή εγγύς των αιολικών πάρκων όπου η όχληση είναι σαφώς μεγαλύτερη, όσο και ευρύτερα στους πολίτες όλοκληρου του Δήμου που έχουν εισόδημα από τον τουρισμό, τη μελισσοκομία και την κτηνοτροφία.
Ο χαρακτήρας της τουριστικής δραστηρίοτητας στο Δήμο Μονεμβασίας και στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ήπιος με προοπτικές ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο οικοτουρισμός, και ο πολιτιστικός τουρισμός.Όσον αφορά τις ΜΠΕΟι ΜΠΕ είναι φασόν, πανομοιότυπες.
Αγνοούνται επιστημονικά δεδομένα, υπάρχουν προχειρότητες και ανακρίβειες.Δε λαμβάνεται υπόψιν η οικολογική αξία της Περιοχής-Αναπαραγωγή αρπακτικών , Σπιτζαετος-Μεταναστευτικό πέρασμα πουλιών-Μοναδικά είδη χλωρίδας καθώς υπολογίζεται ότι η περιοχή φιλοξενεί πάνω από 1000 φυτικά Taxa
Ανύπαρκτη είναι η αναφορά της ΜΠΕ στις συνέπειες στις μέλισσες και στα βοσκοτόπια.Η φυσική κληρονομιά του τόπου μας επίσης θα πληγεί ανεπανόρθωτα.Οι συνέπειες για το τοπίο, τη χλωρίδα και την πανίδα θα είναι σημαντικότατες.
Επίσης ουδείς γνωρίζει ποιές θα είναι οι συνέπειες στα πολυάριθμα σπήλαια της περιοχής αφού δε γίνεται κάποια αναφορά.Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περιοχή του Μαλέα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το 2015 έχει καταστεί ευάλωτη σε πλημμυρικά φαινόμενα και τα συνοδά έργα οδοποιίας για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων θα την επιβαρύνουν περαιτέρω.
Επιπλέον τα 7 έργα προς αδειοδότηση είναι φανερό πως είναι μέρη συνολικού έργου μεγέθους 193,2 MW που εκπονούνται από 4 θυγατρικές μιας εταιρείας . Η κατάτμηση τους έγινε για να λάβουν πιο εύκολα αδειοδότηση.
Συνεπώς το σωστό είναι να υποβληθεί φάκελος του συνολικού έργου στο ΥΠΕΝ που είναι αρμόδιο για έργα τέτοιου μεγέθους και όχι στην Αποκεντρωμένη διοίκηση.(Ανάλογη Περίπτωση στη Θεσσαλία)
Ακόμα τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στην ψηλότερη κορφή του Καβομαλιά την ΚΡΙΘΙΝΑ το καθιστά ορατό από κάθε περιπατητική διαδρομή, από τη θάλασσα, από τους γύρω οικισμούς επισκιάζοντας οποιοδήποτε άλλο στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Όχι τυχάια στις ΜΠΕ εμφανίζεται στους χάρτες ανεμογεννήτρια τοποθετημένη στη θέση του Γερμανικού Παρατηρητήριου. Για τέτοια προχειρότητα μιλάμε και για πλήρη αγνόηση της ιστορικής μνήμης.
Είναι απορίας άξιο δε, πως γνωμοδότησαν θετικά έστω και με προϋποθέσεις οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και μάλιστα χωρίς αυτοψια.
Επιπλέον ακόμα και σήμερα δεν φαίνονται τα σχόλια στη διαβούλευση που σημαίνει ότι η διαδικασία δεν έχει τηρηθεί. Ασφαλώς είμαστε θετικοί στην ανάπτυξη των ΑΣΠΗΕ αλλά με προϋποθέσεις.
Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες λένε ναι στις ΑΣΠΗΕ αλλά με μια λογική not in my back yard , έρχεται η Ελλάδα να τις φυτέψει παντού ανεξέλεγκτα .Ασφαλώς ναι στην χωροθέτηση με σχέδιο , σεβόμενοι τη βιοποικιλότητα που αποτελεί ασπίδα στην κλιματική αλλαγή και όχι στην υπονομευση της από τις ίδιες τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ναι όταν η χωροθέτηση τους σέβεται και λαμβάνει υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής αλλά και τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.
Από την άλλη αρκεί να τοποθετηθεί το 26% των ήδη αδειοδοτημένων ΑΣΠΗΕ εκτός περιοχών Natura για να καλυφθεί ο στόχος του ΕΣΕΚ για το 2030.
Άρα προς τι η υπερβολή;