Αφιερώματα Τοπικά

Πιτερός | Στην ιστορική “Κληματαριά” των γεύσεων!

klimataria-piteros-tripoli-arcadia-spot (4)

Ρεπορτάζ: Γιώτα Περήφανου(giotaperifanou@gmail.com)

Από το 1933 μέχρι και σήμερα, στην παραδοσιακή οικογενειακή ταβέρνα «Κληματαριά Πιτερός» γενιές και γενιές… «ταξιδεύουν» κάτω από τα ανθισμένα γιασεμί, απολαμβάνοντας γευστικές χειροποίητες συνταγές της γιαγιάς που παραμένουν αξεπέραστες και μοναδικές στο χρόνο…

Τις πρώτες μέρες μου στην Τρίπολη, έχοντας εμπειρία στο καλό φαγητό έψαξα και ανακάλυψα μία πραγματικά γευστική όαση, την ιστορική ταβέρνα της οικογένειας Πιτερού κοντά στην καρδιά της πόλης. Με περιέργεια δοκίμασα τα τοπικά φαγητά καθώς και τη ζεστή παρεΐστικη ατμόσφαιρα στον ίσκιο της καταπράσινης κληματαριάς.   

82 χρόνια δυνατών γεύσεων


Φτάνοντας στην γνωστή “Κληματαριά” της Τρίπολης, με έκπληξη αντικρίζω έναν υπαίθριο χώρο, εξοχικό, που μοσχοβολάει καλοκαίρι και γιασεμί. Εκεί με καλωσορίζει χαμογελαστός ο κ. Νίκος Πιτερός, ενώ σ’ ένα γωνιακό τραπεζάκι απολαμβάνει τον καφέ του ο πατέρας της οικογένειας – δεύτερη γενιά της επιχείρησης, ο κ. Βαγγέλης. Τα τελευταία χρόνια την παράδοση γιγαντώνει η τρίτη γενιά, τα αδέλφια Νίκος και Βασίλης.

Τρεις γενιές μαζί.
Ο κ. Πιτερός μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια του (φωτο. Αρχείου)

«Ο χώρος αυτός έχει 82 χρόνια ζωής και συνεχίζει… παρά τις δυσκολίες να εξυπηρετεί τον κόσμο με τον ίδιο ζήλο όπως από την πρώτη στιγμή της γέννησης του. Με μεράκι και αγάπη σερβίρουμε τα εδέσματα μας, προσπαθώντας να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της ζωής.Ο φιλόξενος κήπος αγκαλιάζει δροσερά με τα άνθη και την ατελείωτη κληματαριά τον επισκέπτη καθ΄ όλη τη διάρκεια του θέρους».

«Είναι μία μικρή όαση μέσα στην πόλη. Στο παρελθόν, στα πρώτα βήματα της επιχείρησης (το 1933) η γιαγιά ετοίμαζε μερακλίδικα μεζεδάκια και κυνήγι  παρέα πάντα με βαρελίσιο κρασί. Η ταβέρνα ήταν εξοχική, ο κόσμος περπατούσε μια μικρή απόσταση μέχρι να προσεγγίσει το γραφικό κήπο» είπε αναπολώντας… ο Νίκος Πιτερός.

Σήμερα η ανθοφορούσα περιποιημένη αυλή της ταβέρνας, διατηρεί την παραδοσιακή γραφικότητα της και ζωντανεύει στο νου όμορφες εικόνες της παλιάς αραιοκατοικημένης Τρίπολης. Το ίδιο αναλλοίωτες παραμένουν και οι συνταγές της γιαγιάς μαγειρεμένες σε στόφα, οι εκλεκτοί μεζέδες, τα γλυκά επιδόρπια της ημέρας (εκπληκτική η καρυδόπιτα) και το γευστικό Μοσχοφίλερο.

Η νέα γενιά της επιχείρησης με φρεσκάδα και αέρα ανανέωσης, επιφυλάσσει και ένα πιο ιδιαίτερο μενού… όπως γαλοπούλα με πιπεριές και σάλτσα από κάρυ καθώς και κοτόπουλο έκπληξη στη λαδόκολλα, πλημμυρισμένο με αφθονία μυρωδικών και λαχανικών.

Παραδοσιακές γεύσεις με αέρα ανανέωσης, έτοιμες να καταπλήξουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους (φωτο. Αρχείου)

Αίσθηση στον ουρανίσκο και από το Αργίτικο μοσχάρι μελωμένο με σάλτσα ντομάτας και κρεμμύδια στο φούρνο ενώ ιδιαίτερα γευστικό βρήκα και το χοιρινό λαγωτό με σκορδαλιά από καρυδόψιχα μαγειρευτό στην κατσαρόλα, τιμώντας πάνω από όλα και την παράδοση του καταστήματος. 

Ο Νίκος μοιράζεται μαζί μου ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια, τότε που ο παππούς διατηρούσε πρατήριο άρτου στην πλατεία του Αγίου Βασιλείου και η γιαγιά είχε αγκαλιάσει με φροντίδα το μικρό εξοχικό ταβερνάκι της οικογένειας, φιλοξενώντας ντόπιους και όχι μόνο επισκέπτες. Μαγείρευε η ίδια νοστιμιές για το κουτουκάκι της καρδιάς της.«Ατμόσφαιρα γλεντιού! Εκείνη την εποχή ο κόσμος ήξερε να διασκεδάζει. Οι παλιοί πελάτες μας, θυμούνται από τότε μόνο αναμνήσεις ευτυχίας και ξεγνοιασιάς. Σε αυτό το μικρό ταβερνάκι φιλοξενήθηκαν πολλά κοινωνικά γεγονότα. Σήμερα οι εκδηλώσεις χαράς του κόσμου είναι περιορισμένες. Τα γλέντια έχουν αλλάξει μορφή. Σε γευστικό επίπεδο κρατάμε τον πήχη ψηλά. Δεν μας ξεχνάνε!».

Η γιαγιά και ο παππούς της οικογένειας Πιτερού – οι στυλοβάτες μια ιστορικής επιχείρησης (φωτο. Αρχείου)

Η εμπειρία και η γνώση του παππού και της γιαγιάς, με σεβασμό στην εξυπηρέτηση των πελατών μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Στις αρχές της δεκαετίας του 60΄ τα ινία της επιχείρησης περνάνε στον κύριο Βαγγέλη Πιτερό. Παιδιά τότε ο Νίκος και ο Βασίλης παρακολουθούν και μαθαίνουν τα μυστικά του επαγγέλματος.

«Εδώ γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε, πήραμε τα πρώτα βήματα σαν άνθρωποι και στη δουλειά επάνω. Με κόπο καταφέραμε να διατηρήσουμε αυτό το μαγαζί από το 1997. Η επιχείρηση μας αντέχει στο χρόνο!».


Η “Κληματαριά” έχει αφήσει εποχή…


82 χρόνια ιστορίας, αναμνήσεων, γεύσεων και διάσημων πελατών. Από την ταβέρνα Πιτερός, πέρασαν εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτικού, επιχειρηματικού, δημοσιογραφικού και καλλιτεχνικού στερεώματος.
Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος δοκίμασε και ενθουσιάστηκε με την κουζίνα της Κληματαριάς. Το ίδιο και οι πολιτικοί Γιώργος Παπανδρέου, Θάνος Αλευράς, Δημήτρης Ρέππας αλλά και ο αγαπημένος μας ηθοποιός Κώστας Βουτσάς, ο συμπαθέστατος μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός, πολλές  διασημότητες από διαφόρους χώρους καθώς και γνωστοί Αρκάδες.

Όλα τα πιάτα της “Κληματαριάς” ανανεώνονται και εναλλάσσονται σύμφωνα με τις προσταγές – τα υλικά κάθε εποχής και συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις και τις γευστικές ιδέες των πελατών.

Μόλις ολοκλήρωσα τη συζήτηση με το Νίκο Πιτερό, περιηγήθηκα σε όλο το χώρο της ταβέρνας, όπου ανακάλυψα υπέροχο αρχειακό υλικό της παλιάς Τρίπολης και αντικείμενα συναισθηματικής αξίας για την οικογένεια όπως ένα Juke Box δεκαετιών, φωτογραφίες οικογενειακές και άλλα πολλά κειμήλια,  που άφησε παρακαταθήκη ο χρόνος από το κουτουκάκι της γιαγιάς και του παππού στα εγγόνια και στα δισέγγονα.

Παίρνω το δρόμο της επιστροφής, δίνοντας υπόσχεση στον κ. Βαγγέλη πως θα γυρίσω σύντομα στη χαϊδεμένη τους “Κληματαριά”, που ακόμη… διηγείται γλαφυρά ιστορίες του χθες, όταν η παράσταση του Καραγκιόζη διασκέδαζε τα παιδιά της οικογένειας Πιτερού και το φαγητό της γιαγιάς μεθούσε αρωματικά τις γειτονιές της Τρίπολης.

Τις επόμενες μέρες ο γευστικός κόσμος της Κληματαριάς Πιτερού αποκλειστικά και στην κάμερα του arcadiaspot.

Leave a Comment