Επικαιρότητα

Σε ισχύ η ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ αποστάσεως για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις

psifiaki_psifoforia
Σε περίπτωση που η συνδικαλιστική οργάνωση δεν διασφαλίζει ότι η συμμετοχή στις εκλογές θα μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως, τότε οι εκλογές θα θεωρούνται άκυρες

Τα υπουργεία Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν τη δωρεάν συνδρομή του συστήματος «ZEYΣ», προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Έτσι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα μπορούν να πραγματοποιήσουν ψηφοφορία εξ αποστάσεως. Με την συνδρομή του συστήματος «ZEYΣ» θα μπορεί να διεξάγεται στις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε περιπτώσεις εκλογών για την ανάδειξη νέων διοικήσεων.

Το λογισμικό «ΖΕΥΣ» διατίθεται μέσω του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ-GRNET), εποπτευόμενου φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Για την έγκαιρη προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας, οι ενδιαφερόμενοι συνδικαλιστικοί φορείς θα πρέπει να επικοινωνούν με το ΕΔΥΤΕ τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία εκλογών στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://zeus.grnet.gr/zeus/contact/

Βάσει του νέου εργασιακού νόμου, προβλέπεται ότι:

«Η ψηφοφορία γίνεται είτε διά φυσικής παρουσίας είτε ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως, με διασφάλιση και στις δύο περιπτώσεις της ταυτοπροσωπίας των ψηφοφόρων. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις παρέχουν υποχρεωτικά στα μέλη τους τη δυνατότητα ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, με διασφάλιση της μυστικότητας των ψήφων. Σχετικό λογισμικό διατίθεται χωρίς αντάλλαγμα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η συνδικαλιστική οργάνωση μπορεί να επιλέξει την αξιοποίηση άλλου προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζει το αδιάβλητο και τη μυστικότητα της ψηφοφορίας».

Οι εκλογές θα θεωρούνται άκυρες σε περίπτωση που η συνδικαλιστική οργάνωση δεν διασφαλίζει ότι η συμμετοχή στις εκλογές θα μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως. Το ίδιο θα συμβαίνει και αν δεν αξιοποιείται προς τον σκοπό αυτό κατάλληλο λογισμικό πρόγραμμα, το οποίο διασφαλίζει το αδιάβλητο και τη μυστικότητα της ψηφοφορίας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αναγνωρίζεται το διοικητικό συμβούλιο που έχει εκλεγεί, τα μέλη του δεν θα καλύπτονται από τις διατάξεις περί συνδικαλιστικής προστασίας και η συνδικαλιστική οργάνωση θα θεωρείται ότι δεν έχει διοίκηση, η οποία θα πρέπει να ορισθεί από το Δικαστήριο.

Επίσης, για όσο διάστημα δεν υπάρχει διοίκηση, η συνδικαλιστική οργάνωση δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα είναι προβληματική η καθημερινή λειτουργία της, η σύγκληση γενικών συνελεύσεων και η κήρυξη απεργίας.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι υποχρεωμένες να παρέχουν στα μέλη τους τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως συμμετοχή και ψηφοφορία και στις γενικές συνελεύσεις, στις οποίες αποφασίζεται η κήρυξη απεργίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το σύστημα «ΖΕΥΣ» διατίθεται προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το νέο εργασιακό νόμο, η κήρυξη απεργίας από γενική συνέλευση, χωρίς τη δυνατότητα ψηφοφορίας εξ αποστάσεως, θα θεωρείται άκυρη.


Related posts

Power Pass: Ανοιχτή η πλατφόρμα για όλα τα ΑΦΜ

#omada_Arcadia_Spot*

Γυναικοκτονία στο Κουκάκι: Σκότωσε την γυναίκα του με μαχαίρι (vid)

#omada_Arcadia_Spot*

Πόθεν Έσχες: Στη δημοσιότητα οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των Αρκάδων πολιτικών

#omada_Arcadia_Spot*

Leave a Comment