Top News Επικαιρότητα Ροή Ειδήσεων

Σπυριδάκου Μαργαρίτα: Τοποθέτηση στο ΠΕ.ΣΥ. Πελοποννήσου για τα αιολικά στο Μαλέα

spyridakou-aiolika-maleas

Ένα μήνα πριν ο Πρωθυπουργός της Χώρας παρουσίαζοντας την Πρωτοβουλία «Απάτητα Βουνά» είπε:

«Θέτουμε σε ένα καθεστώς πολύ αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης έξι παρθένα βουνά: Τα Λευκά Όρη, τον Ταΰγετο, το Σάος στη Σαμοθράκη, την Τύμφη και τον Σμόλικα στην Πίνδο και το όρος Χατζή στη Θεσσαλία. Και εκεί θα απαγορεύεται ουσιαστικά κάθε παρέμβαση η οποία θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα των βουνών αυτών….»,

Και πρόσθεσε ακόμα :

«Στις περιοχές αυτές δεν θα μπορεί πλέον να κατατμηθεί γη, δεν θα μπορούν να ανοιχτούν νέοι δρόμοι, δεν θα μπορούν να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες. Θα μπορούν να συντηρηθούν ιστορικά μονοπάτια, θα αναβαθμιστεί η σήμανσή τους, θα προσφέρονται ακόμα περισσότερο για εκδρομή, πεζοπορία, αθλητισμό και δράσεις οικοτουρισμού.»

Σε σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία και ενδιαφέρον ότι ακούστηκε από τον Πρωθυπουργό ότι κάποιες παρεμβάσεις αλλοιώνουν το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία περιοχών. Διότι πολλές φορές σε αυτό που λέγεται ότι τα αιολικά πάρκα και τα συνοδό έργα αλλοιώνουν το χαρακτήρα ιστορικών, παραδοσιακών περιοχών και φυσικών μνημείων, υπάρχει ο αντίλογος ότι υπερβάλλουν όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο, ότι δεν ενοχλούν αυτές αισθητικά ακόμα και ότι είναι όμορφες οι ανεμογεννήτριες και μπορούν να αποτελέσουν πόλους έλξης τουριστών.

Βέβαια ελπίζουμε αυτή η πρωτοβουλία προστασίας των συγκεκριμένων βουνών να μη σημαίνει ότι οπουδήποτε αλλού στην επικράτεια θα συμβεί αυτό που λέει ο λάος «Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώστε!»

Για κάθε τοπική κοινωνία όμως υπάρχει η «απάτητη» περιοχή της. Εκεί που πολίτες και οι τοπικοί άρχοντες θεωρόυν ότι ο χαρακτήρας πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτος για ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς , περιβαλλοντικούς και τουριστικού ενδιαφέροντος λόγους.

Δε θα έπρεπε ας πούμε να είναι «απάτητη» η Μάνη»; Θα έπρεπε αλλά πατήθηκε.

Στο Δήμο Μονεμβασίας έχουν ήδη τοποθετηθεί εκατοντάδες ανεμογεννήτριες. Η τοπική κοινωνία θεωρεί και σωστά ότι δεν υπάρχει περιθώριο να τοποθετηθούν άλλες ειδικά στην περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και οικολογικής σημασίας, με μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα όπως ο Μαλέας. Αν γίνει αυτό θα αλλάξει άρδην η φυσιογνωμία του Δήμου Μονεμβασίας.

Αλλά αν δεχτούμε και την σοβαρή μελέτη Καταγά για τα πετρώματα μιας περιοχής πλούσιας σε σπήλαια το κόστος θα είναι μεγάλο μακροπρόθεσμα και για τον πρωτογενή τομέα σε μια περιοχή με μεγάλο προβλημα με τους υδάτινους πόρους και φαινόμενο υφαλμύρωσης. Συνεπώς καμία χωροθέτηση αιολικών πάρκων και γενικά ΑΣΠΗΕ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από εδώ και στο εξής χωρίς τη δημιουργία ειδικού χωροταξικού σχεδίου που θα γίνει έπειτα απο διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Λεμε όχι στην καταστροφή των Βατίκων!

Τέλος επειδή πρέπει να είμαστε δίκαιοι όσον αφορά το μερίδιο της προσπάθειας από τις αρχές κάθε τόπου εναντίον της λάθος χωροθετήσης ανεμογεννητριών, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Δήμος Μονεμβασίας για τη σθεναρή του αντίσταση στην περιοχή των Κουλεντίων για 6 ανεμογεννήτριες έχει δεχθεί αγωγή από την Εταιρεία για διαφυγόντα κέρδη.

Related posts

Ομιλία και σημεία ομιλίας υποψήφιου Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού | Παρουσίαση υποψηφίων και προγράμματος του συνδυασμού “Η Πελοπόννησος Μπροστά”

ArcadiaSpot Team

Πέτρος Τατούλης από Κορινθία: Ισχυρή και ανεξάρτητη η Νέα Πελοπόννησος της επόμενης ημέρας

ArcadiaSpot Team

Αποτελέσματα δημοσκόπησης Περιφέρεια Πελοποννήσου (17/9/2023-23/9/2023)

ArcadiaSpot Team

Leave a Comment