Επικαιρότητα Οικονομία

Στελέχωση του ΕΦΚΑ με μόνιμο προσωπικό για την άμεση απονομή των εκκρεμών συντάξεων ζητά το ΚΚΕ

syntaxeis-kke
Ο υποψήφιος συνταξιούχος ΤΣΩΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑ έχει καταθέσει αίτηση
συνταξιοδότησης (επισυνάπτεται) με ημερομηνία 20-4-2018 (εδώ και 2 χρόνια και 9 μήνες)
και ακόμη περιμένει την απονομή της.

Πρόκειται, μάλιστα, για σεισμόπληκτο δανειολήπτη, ο οποίος αδυνατεί να αποπληρώσει το δάνειό του με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Μετά από αλληλογραφία έχουν απαντήσει τα αρμόδια τμήματα και πιο συγκεκριμένα το ΝΑΤ στις 22/8/2019 με αριθμό Πρωτοκόλλου 23694 προς Δ’ Διεύθυνση Συντάξεων Γήρατος – Πατησίων 30, όπως επίσης και το Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών Μεσσηνίας, Τμήμα Συντάξεων στις 24/9/2018 με αριθμό Πρωτοκόλλου 6879, αλλά καμία εξέλιξη δεν υπάρχει, όπως και για χιλιάδες άλλες αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν και στον ΟΓΑ.


Μεταφέροντας την κραυγή αγωνίας του, κραυγή αγωνίας χιλιάδων, ζητάμε να προχωρήσει άμεσα η έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησής του, όπως και όσων βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.


Στον τέως ΟΓΑ, παρά τις πολλές τυμπανοκρουσίες για την ψηφιακή σύνταξη, επειδή ο χρόνος πριν το 1998 ήταν προαιρετικός, όπως και στην περίπτωση που συζητάμε και θεωρείται διαδοχική ασφάλιση, οι συντάξεις δεν βγαίνουν ψηφιακά, ακόμα και αν δεν υπήρχε ασφάλιση στο ΝΑΤ. Αποτελεί κοροϊδία όταν γίνεται λόγος για «ψηφιακές συντάξεις», για να αποκρύπτεται η σκόπιμη καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων που εκκρεμούν.


Με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ το 2017, αρμόδιος φορέα για την έκδοση των συντάξεων του ΟΓΑ για πολλές περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, με ελάχιστο προσωπικό, ήταν κεντρική Διεύθυνση στην Πατησίων, ενώ μέσα στο 2020 μεταφέρθηκε η δραστηριότητα στα περιφερειακά υποκαταστήματα, χωρίς το ανάλογο προσωπικό και την αντίστοιχη εκπαίδευση. Η μεταφορά των αιτήσεων συνταξιοδότησης από την κεντρική Διεύθυνση Συντάξεων στα περιφερειακά υποκαταστήματα και στη συνέχεια στις τοπικές υπηρεσίες δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας αιτήσεων συνταξιοδότησης, αφού στην κυριολεξία μεταφέρονται σε τσουβάλια, χωρίς καμία καταγραφή.

Σε ένα υποκατάστημα με μόλις 3 υπαλλήλους με αιτήσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κλπ. συσσωρεύεται τεράστιος όγκος εργασιών, που είναι αδύνατο να διεκπεραιωθεί έγκαιρα.


Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει πολύ μεγάλες ευθύνες για την απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση που οδηγεί σε οικονομική ασφυξία χιλιάδες δικαιούχους, παρά τις όποιες υποσχέσεις έχουν δοθεί δια στόματος και του πρώην Υπουργού της κ. Βρούτση, ο οποίος στις 26-7- 2019 δήλωνε ότι «Από την 1η Ιουνίου 2020 το 34,37% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά» και στις 21-9-2020 ότι «Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα μπουν στο σύστημα ΑΤΛΑΣ και όλες οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας και αγροτών».

Συνημ.:
Επιστολή του Τσώλη Γεωργίου προς το Υπουργείο εργασίας

Αίτηση του Τσώλη Γεωργίου του Φίλιππα για απονομή σύνταξης γήρατος


Η βασική αιτία της μεγάλης καθυστέρησης για πολλά χρόνια είναι, ότι με ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων παρακρατούνται από τους αναμένοντες τη σύνταξη σημαντικά ποσά, εκατοντάδες εκατομμύρια, αν συνυπολογίσουμε και τα αναδρομικά. Το ίδιο διάστημα εκατοντάδες εκατομμύρια δίνονται σε πολύ μεγάλες και σε πιο μικρές εταιρείες για να βελτιωθεί η μηχανογράφηση, «για να βγαίνουν νωρίς οι συντάξεις», αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται. Έτσι έρχεται σαν ώριμο φρούτο η ιδιωτικοποίηση της έκδοσης συντάξεων, με ανάληψη από ένα ιδιώτη Διαχειριστή Έργου (project manager), όπως είπε ο Υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης πρόσφατα, όπως συμβαίνει με το σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ.


Τα χρήματα πού δίνονται και φέτος από τον προϋπολογισμό είναι σταγόνα στον ωκεανό και επιβεβαιώνουν, ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, αν λάβουμε υπόψη, ότι θα αυξηθούν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από αυτοαπασχολούμενους που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας, αλλά και άλλων εργαζομένων, από το φόβο νέων ανατροπών όχι μόνο στην επικουρική, αλλά και στην κύρια σύνταξη που ετοιμάζονται. Το αποτελέσματα προηγούμενων «ομάδων εργασίας» ή των κλιμακίων που έχουν δημιουργήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις στον ΕΦΚΑ ή των εργασιών ιδιωτικής εταιρείας, δεν έλυσαν το μεγάλο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να ενισχυθεί ο ΕΦΚΑ με προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου άμεσα να απονεμηθούν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις που φτάνουν τις 300.000.


Οι Βουλευτές
Κατσώτης Χρήστος
Καραθανασόπουλος Νίκος
Στολτίδης Λεωνίδας

Related posts

Νέα Φορολογική Νομοθεσία: Αυτόματη Υποβολή Δηλώσεων για Μισθούς και Συντάξεις

Arcadia Spot GZ

Πληρωμές από ΔΥΠΑ και e-ΕΦΚΑ μέσα στη βδομάδα 11-16 Μαρτίου

Arcadia Spot GZ

Συντάξεις Μαρτίου 2024 : Πότε θα καταβεβληθούν

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment