Top News Δήμος Τρίπολης Επικαιρότητα

Συμφωνικό έργο «Άλωση της Τριπολιτσάς» | Γ. Κατραλής: “Ευγνωμονώ τον Δήμαρχο Τρίπολης για την ευκαιρία να συνδέσω τη μουσική μου με την Ιστορία της πόλης μας» (pics)

katralis-alosi-tis-tripolitsas

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Τρίπολης, για τον εορτασμό της 200ης επετείου της Άλωσης της Τριπολιτσάς, την Τρίτη στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του συμφωνικού έργου του Γιώργου Κατραλή “Άλωση της Τριπολιτσάς”.

Αρχικά, ο Φιλόλογος Κ. Γεώργιος Βλάσης τόνισε ότι “η πόλη σήμερα αποκτά μία περιουσία, η οποία είναι άυλη και άφθαρτη” και στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα την σπουδαία πιανίστα Μαρία Γιαβρούμη, για μία μουσική εισαγωγή.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ελένη Καρούντζου, στον σύντομο χαιρετισμό της, συνεχάρη την κυρία Γιαβρούμη, ενώ εξέφρασε τη συγκίνηση και την υπερηφάνειά της, διότι «επί Δημαρχίας Κώστα Τζιούμη, η πόλη μας, απέκτησε τον ύμνο της, τον πρέποντα, τον διαχρονικό, αυτόν που διαχρονικά της αξίζει. Δεν έχω παρά να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον δημιουργό της, τον Γιώργο Κατραλή, άξιο τέκνο της και συνεχιστή σπουδαίων δημιουργών που αυτή η πόλη έχει αναδείξει.»

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΚΩΣΤΑ ΤΖΙΟΥΜΗ

Ιδού εµπρός σου ο τοίχος στέκει
της αθλίας Τριπολιτσάς…

∆ιονύσιος Σολωµός

Τα δραµατικά ή συγκλονιστικά και, πάντως, αξιοµνηµόνευτα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την, σχεδόν, εξάµηνη πολιορκία της Τριπολιτσάς, τόσον εκτός όσο και εντός των τειχών, ιδιαίτερα τα συµβάντα κατά αλλά και µετά την άλωση-απελευθέρωση της πόλης, καταγράφει και αναλύει ο ιστορικός, µελετά και ερµηνεύει ο φιλίστωρ, πληροφορείται ή αποθαυµάζει ο απλός άνθρωπος. Και ο καλλιτέχνης;

Ο καλλιτέχνης στέκεται έκθαµβος µπροστά στο «Έπος της Τριπολιτσάς», εξόχως ευαίσθητος και ευσυγκίνητος δέκτης, και, όταν η συγκίνηση καταλαγιάσει, αποπειράται να το αποδώσει, να το αισθητοποιήσει µε της Τέχνης του τα σύνεργα: µε τον λόγο, µε την πένα, µε τον χρωστήρα, µε την σµίλη, µε ό,τι. Όταν, µάλιστα, συµβαίνει να είναι τέκνο και πολίτης της πόλης και εραστής αυτής, τότε (µπορεί να) παράγεται έργο υψηλό, έξοχο, διαχρονικό, ίσως αθάνατο.

Τα παραπάνω συναντώνται και συνυπάρχουν στον ΓΕΩΡΓΙΟ Φ. ΚΑΤΡΑΛΗ, µουσουργό όχι τυχόντα. Το παρόν έργο (θεωρώ ότι) εκυοφορείτο χρόνον µακρόν, εγενήθη µε ωδίνες όχι συνήθεις, πρόσµενε επί πολύ την “πρόσκληση” της πόλης, ώστε να γίνει γνωστό, να γίνει κτήµα και καύχηµα και έπαινός της, να πάρει την θέση του στον χώρο της Τέχνης.

Ως δήµαρχος Τρίπολης είµαι ευτυχής, διότι συνέβαλα στην εγγραφή και καταγραφή της σύνθεσης «Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ» του συµπολίτη µας µουσοποιού· και είµαι λίαν ευτυχής, διότι η πόλη και η Τέχνη αποκτούν ένα «κτήµα ες αεί», προσφορά και δώρο ενός ανθρώπου που, συνειδητά και δια βίου, ευδοκίµως υπηρετεί αµφότερες.

Ακολούθως, στο βήμα ανέβηκαν ο δημιουργός του συμφωνικού έργου “Άλωση της Τριπολιτσάς” κ. Γιώργος Κατραλής και ο κ. Νίκος Μαλλιάρας ο οποίος είναι Καθηγητής Ιστορικής Μουσικολογίας στο ΕΚΠΑ, Ιδρυτής και Μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Αθηνών, με καταγωγή από την Ασέα.

Αρχικά, τοποθετήθηκε ο κ. Μαλλιάρας, ενώ ο κ. Κατραλής αναφέρθηκε στο έργο του λέγοντας ότι «αναδεικνύει την ουσιαστική συμβολή των Αρκάδων στην Απελευθέρωση της Πατρίδας μας.»

Επιπλέον, ο κ. Κατραλής έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή του Δημάρχου Τρίπολης κ. Κώστα Τζιούμη, κάνοντας λόγο για «θαρραλέα βούληση του Δημάρχου να φέρει εις πέρας ένα από τα πιο δύσκολά, φιλόδοξα και πολύπλοκα πολιτιστικά εγχειρήματα που έχει αναλάβει ποτέ ο Δήμος Τρίπολης. Ευχαριστώ και ευγνωμονώ  τον Δήμαρχο Τρίπολης για την ευκαιρία που μου έδωσαν να συνδέσω τη μουσική μου με την Ιστορία της πόλης μας.»

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε τμηματικά το συμφωνικό έργο στο κοινό που παραβρέθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης.

Η εκδήλωση ήταν σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – Βιοχάλκο.

katralis-alosi-tis-tripolitsas
katralis-alosi-tis-tripolitsas
katralis-alosi-tis-tripolitsas
katralis-alosi-tis-tripolitsas
katralis-alosi-tis-tripolitsas
katralis-alosi-tis-tripolitsas

Related posts

Δήμος Μεγαλόπολης: Εκδήλωση για την Επέτειο της Εθνικής Αντίστασης

ArcadiaSpot Team

Κώστας Τζιούμης: “Στο Δήμο Τρίπολης δεν υπάρχει κανένα έργο που να έχει σταματήσει, όλα προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό”

ArcadiaSpot Team

Κώστας Τζιούμης: “Στο πλευρό του αδύναμου δημότη, με όλες μας τις δυνάμεις”

ArcadiaSpot Team

Leave a Comment