Επικαιρότητα Τοπικά Νέα

Συνεχής μείωση στο εισόδημά των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας των προσβολών από το δάκο

laiki-syspeirosi-dakoktonia

Η δακοκτονία αποτελεί μια από τις πιο βασικές επεμβάσεις προστασίας του ελαιοκάρπου από προσβολές του  δάκου της ελιάς, που υποβαθμίζει την ποιότητα και φυσικά την ποσότητα της ελιάς και κατ επέκταση και του λαδιού.

Και επειδή τα προϊόντα αυτά αποτελούν βασική πηγή της διατροφής του λαού μας, είναι επίσης  σημαντικό  εξαγώγιμο προϊόν, η προστασία του θα έπρεπε να αποτελεί πρώτιστης
σημασίας ζήτημα.


Κατά την άποψή μας η δακοκτονία με βάση και τα επιστημονικά δεδομένα χρόνων θα έπρεπε να έχει ενιαίο, καθολικό χαρακτήρα και επειδή αφορά σχεδόν το σύνολο της χώρας θα έπρεπε να σχεδιάζεται κεντρικά και να εκπονείται αποκλειστικά από κρατικούς φορείς, από υπηρεσίες επαρκώς στελεχωμένες με το αναγκαίο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, με κρατικά κονδύλια, χωρίς καμιά επιβάρυνση για τους ελαιοπαραγωγούς. 


Οι υπηρεσίες και της Περιφέρειας και του Υπουργείου έχουν μια τεράστια διαχρονική επιστημονική γνώση για τη βιολογία του δάκου αλλά και για την αντιμετώπισή του που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ώστε η δακοκτονία να είναι
αποτελεσματική χωρίς να έχουμε απώλειες παραγωγής.

Ωστόσο σήμερα ακολουθείτε μια τακτική που τα αποτελέσματα της τα βλέπουν οι παραγωγοί κάθε χρόνο, σταθερά τα τελευταία χρόνια με την συνεχή μείωση στο εισόδημά τους εξαιτίας των
προσβολών από το δάκο..

Να θυμίσουμε ότι η δακοκτονία για πολλά χρόνια είχε ορισμένα στοιχεία πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης του δάκου, μέχρι του σημείου που άρχισαν οι διάφορες αναδιαρθρώσεις με το πέρασμα σε ιδιώτες και εργολάβους υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ταυτόχρονα με συνεχείς περικοπές στους προϋπολογισμούς και με την αύξηση των εμπλεκόμενων φορέων.

Η αντίληψη που κυριαρχεί σήμερα στο ζήτημα αυτό είναι ότι η δακοκτονία αποτελεί  δαπάνη και όχι αναγκαία εργασία για να προστατευθεί το προϊόν και το εισόδημα των
ελαιοπαραγωγών.


Με βάση τα στοιχεία από το 2009 οι εκάστοτε κυβερνήσεις προχωρούν   χρόνο με το χρόνο σε σταδιακή μείωση των ποσών που διατίθενται για την προστασία των καλλιεργειών με ψεκασμούς.

Αρχής γενομένης από το 2010, οπότε το συγκεκριμένο κονδύλι μειώθηκε στα 24,281 εκατ. ευρώ, από τα 30,641 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009, ποσό που περίπου δινόταν για τη συγκεκριμένη δράση και τις προηγούμενες χρονιές.

Η σημαντική αυτή μείωση δεν ήταν η τελευταία: Κάθε επόμενη σεζόν συνεχιζόταν το «πετσόκομμα» του σχετικού κονδυλίου, για να φτάσουμε το 2017 στην απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών (στις 23/2), με την οποία εγκρίνονται μόλις 18 εκατ. ευρώ για όλη τη χώρα.

Δηλαδή, η μείωση φτάνει περίπου στο  40% σε σχέση με το 2009!

Σε αυτή τη βάση προκύπτει  ότι και φέτος τα κονδύλια και ο τρόπος εκπόνησης
της δακοκτονίας είναι στην ίδια ρότα με τα προηγούμενα χρόνια και δυστυχώς
εκφράζουμε τους φόβους μας πως θα έχουμε πάλι δυσάρεστες καταστάσεις για τους
ελαιοπαραγωγούς της Πελοποννήσου.

Τα κονδύλια που ανέρχονται στα 4.285.000 ευρώ, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες για επαρκή δακοκτονία.

 
Όταν λοιπόν μειώνονται οι δαπάνες για τη δακοκτονία από την άλλη αυξάνονται τα κοστολόγια στους ελαιοπαραγωγούς και μάλιστα  προτρέπουν με επίσημες ανακοινώσεις των διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί επικαλύψεις με ψεκασμούς αν θέλουν να σώσουν το βιός τους, τότε μιλάμε για πλήρη απαξίωση της δακοκτονίας αφήνοντας τους ελαιοπαραγωγούς στην τύχη τους όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.


Το ζήτημα υλοποίησης της δακοκτονίας με απαξιωτικό τρόπο δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα της πολιτικής ενάντια στους φτωχούς αγροτοπαραγωγούς.

Αποτελεί σταθερή πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ , ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά της ΕΕ που στοχεύουν στον εξοβελισμό όλο και πιο γρήγορα των μικροαγροτών όπως κατά βάση είναι οι ελαιοπαραγωγοί, ώστε να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια των επιχειρηματιών μεγαλοαγροτών.

Η απαξίωση της παραγωγής που προκύπτει με τον τρόπο που εκπονείται η δακοκτονία συνεισφέρει σε  αυτή την κατεύθυνση.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση συντασσόμαστε στην αγωνιστική κατεύθυνση αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος με τους ριζοσπαστικούς φορείς του Αγροτικού κινήματος και απαιτούμε:
 • Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια
  και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του
  υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.
 • Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που ήδη έχει
  τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.
 • Καμιά καθυστέρηση στις διαδικασίες για την δακοκτονία στη φετινή
  παραγωγή.
 • Να εξασφαλισθούν προσαυξημένα τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό
  προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για
  τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
 • Να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ το 100% της ζημιάς από το δάκο, χωρίς
  πρόσθετα ασφάλιστρα.
 • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις όλου του απαραίτητου επιστημονικού –
  τεχνικού προσωπικού, στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των
  απαραιτήτων μέτρων προστασίας.

Related posts

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Νότιας Κυνουρίας υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Arcadia Spot GZ

Περιοδεία του Δημήτρη Πτωχού στη Κορινθία (pics)

Arcadia Spot FG

Πέτρος Τατούλης από τη Λακωνία: Η Νέα Πελοπόννησος είναι εδώ πιο ισχυρή και ανανεωμένη από ποτέ

ArcadiaSpot Team

Leave a Comment