Top News Επικαιρότητα Ιστορικά

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης | Σαν σήμερα εκφώνησε τον λόγο του στην Πνύκα


O Λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα εκφωνήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1838 και αποτελεί μέχρι και σήμερα πολύτιμη Εθνική παρακαταθήκη για τους απανταχού Έλληνες. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1838, στην Αθηναϊκή εφημερίδα ”Αιών’‘, την έκδοση της οποίας είχε υπό την εποπτεία του, ο ιστορικός Ιωάννης Φιλήμων.

Στις 7 Οκτωβρίου, 1838 ο γηραιός στρατηγός και εν ενεργεία Σύμβουλος Επικρατείας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης επισκέφθηκε το Βασιλικό Γυμνάσιο της Αθήνας (νυν 1ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας) για να παρακολουθήσει τη διδασκαλία του γυμνασιάρχη Γεωργίου Γενναδίου (1784-1854) για τον Θουκυδίδη.

Τόσο εντυπωσιάστηκε από την «παράδοσιν του πεπαιδευμένου γυμνασιάρχου και από την θέαν τοσούτων μαθητών», ώστε εξέφρασε την επιθυμία να μιλήσει και ο ίδιος προς τους μαθητές. Την πρότασή του απεδέχθη ο Γεννάδιος και λόγω της στενότητας του χώρου και του πλήθους των μαθητών η ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ορίσθηκε για τις 10 το πρωί της 8ης Οκτωβρίου στη Πνύκα.

Η συγκέντρωση του κόσμου στη Πνύκα – Η αντίδραση του Βασιλιά Όθωνα

Το γεγονός μαθεύτηκε στη μικρά τότε Αθήνα και εκτός από τους μαθητές, πλήθος ανθρώπων «διαφόρων επαγγελμάτων και τάξεων» συνέρρευσε στην Πνύκα το πρωί της 8ης Οκτωβρίου για να ακούσει τον ηγέτη της Επανάστασης του ’21. Ξαφνικά, στον χώρο της ομιλίας εμφανίσθηκε «σμήνος χωροφυλακής», αποφασισμένο να διαλύσει τη συγκέντρωση, επειδή προφανώς, ως βασιλικότερο του βασιλέως Όθωνα τη θεώρησε αντικαθεστωτική.

Όμως, μετά τη διαβεβαίωση του γυμνασιάρχη και των καθηγητών για το «αθώο της πράξεως», οι χωροφύλακες αποχώρησαν και η ομιλία έγινε κανονικά. Άλλωστε, ο Κολοκοτρώνης δεν αποτελούσε κίνδυνο για τη δυναστεία, αφού τα είχε βρει με τον Όθωνα και κατείχε μάλιστα το αξίωμα του Συμβούλου της Επικρατείας, δηλαδή του πολιτικού συμβούλου του βασιλιά.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης | Να αποφεύγουμε τη διχόνοια που δίχασε τον τόπο..

Το πρώτο δίδαγμα του μεγάλου αγωνιστή στους νέους, μέσα από την πικρή εμπειρία τού Αγώνα, είναι ν’ αποφεύγουμε τη διχόνοια που δίχασε τον τόπο και έβλαψε την Επανάσταση: «εξ αιτίας της διχονοίας, μάς έπεσε η Τουρκιά επάνω μας και κοντέψαμε να χαθούμε και εις τους στερνούς επτά χρόνους δεν κατορθώσαμε μεγάλα πράγματα».

Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας..

Η δεύτερη πνευματική παρακαταθήκη του Γέρου του Μοριά είναι η διαφύλαξη της Oρθόδοξης Πίστης μας: «Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι όταν επιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα “υπέρ Πίστεως” και έπειτα “υπέρ Πατρίδος”».

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης | Το «χρυσό παράγγελμα» στους νέους..

Τέλος, η τρίτη προτροπή του στρατηγού Κολοκοτρώνη, το «χρυσό παράγγελμα» στους νέους του σοφού-“αγράμματου”, κατά την ταπεινόφρονα ομολογία του, είναι η απόκτηση παιδείας, η μόρφωση: «Να σκλαβωθήτε εις τα γράμματά σας», τους παραγγέλλει. Και το σπουδαιότερο: «Η προκοπή σας και η μάθησή σας να μη γίνει σκεπάρνι μόνο διά το άτομό σας, αλλά να κοιτάζει το καλό της Κοινότητος, και μέσα εις το καλό αυτό ευρίσκεται και το δικό σας»

Ακολουθεί η ομιλία του μεγάλου Στρατηγού του Ελληνικού Γένους, παρακάτω:

kolokotronis-logos-pnyka

Με πληροφορίες από το sansimera.gr


Δείτε περισσότερα Αφιερώματα

Related posts

Ιστορική αναδρομή: Σαν σήμερα 7 Μαϊου

Arcadia Spot FG

Επίσκεψη ΣΑΟΟ στην καλύβα του Κολοκοτρώνη (pics)

Arcadia Spot FG

Π.Νίκας στο Ραμοβούνι “οι ενωμένοι Έλληνες πετυχαίνουν θαύματα” (pics)

Arcadia Spot FG

Leave a Comment