Επικαιρότητα

Βασιλακόπουλος: Πρέπει να είναι υποχρεωτικό το self test – Στόχος να αραιώσουμε το Πάσχα (vid)

vasilakopoulos-emvolia-koronoios

Σε πρωινή εκπομπή του Mega μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας – εντατικής θεραπείας κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στην εξέλιξη της πανδημίας, τα self test, τι πρόκειται να γίνει με τις μετακινήσεις το Πάσχα αλλά και για το εμβόλιο της astrazeneca και της Johnson & Johnson που το τελευταίο διάστημα έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις καθώς εμφάνισαν σπάνιες ανοσολογικές αντιδράσεις.

«Η μεγάλη αγωνία είναι το εμβόλιο της AstraZeneca και της Johnson & Johnson που ήρθε στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι ωριμάζουν τα πράγματα στην επιστημονική κοινότητα και έχουμε πλέον κάπου καταλήξει. Όλα αυτά που γίνονται θα πρέπει να αποτελούν πειστήριο ότι οι επιστήμονες κάνουν τη δουλειά τους και έχουν ως πρώτιστο την ασφάλεια των ανθρώπων. Για όλα τα εμβόλια έχουν παρατηρηθεί σπάνιες ανοσολογικές αντιδράσεις. Το ιδιαίτερο είναι εδώ ότι αυτό έχει συνδυαστεί με διάφορους θρόμβους. Η συχνότητα είναι 1 στις 250 χιλιάδες στην AstraZeneca, και 6 περιστατικά στους 7 εκατ. εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Σχετικά με τη θύελλα αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα, ο καθηγητής απέδωσε τις ευθύνες για τον πανικό του κόσμου τόσο στα ΜΜΕ και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν τα σπάνια φαινόμενα θρόμβωσης όσο και στα κράτη.

«Ο κίνδυνος είναι ελάχιστος και τώρα που ξέρουμε το φαινόμενο μπορούμε να το υποπτευθούμε νωρίς και να το προλάβουμε. Αν κολλήσω κορωνοϊό έχω 16% πιθανότητα για θρόμβωση. Όσοι νοσηλεύονται με κορωνοϊό παίρνουν αντιπηκτική αγωγή. Οι αντιπηκτικές ενέσεις προκαλούν μία στις χίλιες περιπτώσεις το ίδιο σύνδρομο. Το εμβόλιο έχει τρομερά ελάχιστο κίνδυνο. Αν κάνω μια γενική αίματος αφού κάνω το εμβόλιο, 3-4 ημέρες μετά, αν δεν έχουν μειωθεί τα αιμοπετάλιά μου δεν κινδυνεύω», πρόσθεσε ο ίδιος αναφορικά με το τι μπορούμε να κάνουμε προληπτικά μετά τον εμβολιασμό.


Τα self test και η χρησιμότητα τους

Σχετικά με τα self test ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους ανθρώπους το οποίο θα είναι βοηθητικό αναλόγως με τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί.

«Το θετικό self test έχει πολύ υψηλή πιθανότητα να επιβεβαιωθεί. Το κράτος σωστά είπε ότι επειδή το θετικό self test μπορεί να μην είναι 100% θετικό, όποιος βγαίνει θετικός να κάνει έναν επιπλέον έλεγχο σε μια δομή υγείας. Υποχρεωτικό για το χώρο της εργασίας θα γίνει επειδή πρέπει να βρούμε τρόπο να τσεκάρουμε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Υπάρχει η κοινωνία που πρέπει να προστατευθεί. Δεν μπορεί να πάει ένα παιδί εντελώς ανεμβολίαστο σχολείο. Προφανώς και πρέπει να είναι υποχρεωτικό το self test, γιατί όταν αφήνεις κάτι στη βούληση των ανθρώπων μπορεί ένα ποσοστό να πει ότι δεν το κάνει».

Οι μετακινήσεις του Πάσχα και ποιοι θα πάρουν το ”πράσινο” φως:

«Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό. Ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος. Το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να συνευρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης. Το πρόβλημα του ιού δεν υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις. Επίσης με τα self tests θα έχουμε μαζική επιδημιολογική παρατήρηση».

Related posts

Αρκαδία: Πόσα κρούσματα καταγράφηκαν στο τέλος της εβδομάδας

#omada_Arcadia_Spot*

Διψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αρκαδία

#omada_Arcadia_Spot*

Κλειστός ο παιδικός σταθμός Δολιανών την Παρασκευή – Εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού

#omada_Arcadia_Spot*

Leave a Comment