Top News Επικαιρότητα Ψυχολογία

Αν δίνεις πανελλήνιες πρέπει να το διαβάσεις! Και οι γονείς σου!

Αν δίνεις πανελλήνιες πρέπει να το διαβάσεις! Και οι γονείς σου!

Αν δίνεις πανελλήνιες πρέπει να το διαβάσεις! Και οι γονείς σου!

Ήρθε ο καιρός που “φοβόσουν”. Σε λίγες μέρες θα καθίσεις ξανά σε ένα θρανίο… Στη μέση… ακριβώς στοιχισμένος πίσω από τον μπροστινό σου… Κάποιοι άνθρωποι, άγνωστοι σε εσένα, θα σου φέρουν ένα φυλλάδιο που σε έχουν πείσει πως θα καθορίσει το μέλλον σου. Τίποτα από αυτά δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ξέρω πόσο πολύ μπορεί να σε αγχώνει αυτό που θα συμβεί σε λίγες μέρες γιατί έχω βρεθεί στη θέση σου. Ανεξάρτητα με το πώς διαχειρίζεσαι το άγχος σου, αποτελεσματικά ή μη είναι μια διαδικασία αγχωτική από τη φύση της. Όλοι μόνοι τους στη μέση του θρανίου, ξεφυλλίζοντας τα χαρτιά ενώ στύβουν το μυαλό τους για να μην ξεχάσουν ούτε μια τελεία από όλα όσα χρειάστηκε να μάθουν την χρονιά που πέρασε για να περάσουν σε κάποια σχολή. Σκέψου να μπορούσες να δεις τον εαυτό σου από μια γωνία… Σίγουρα θα ένιωθες την αγωνία…

Πέρα από τα πρακτικά των Πανελληνίων, το μεγαλύτερο βάρος είναι αυτό σηκώνεις στην τόσο νέα σου καρδιά. Ο φόβος της “αποτυχίας”. Η προσπάθεια που έκανες αυτή τη χρονιά ήταν ακριβώς αυτή που μπορούσες να κάνεις, είτε ξεπέρασες τα όριά σου είτε νιώθεις πως θα μπορούσες να έχεις προσπαθήσει παραπάνω. Αυτή η προσπάθεια σε λίγο καιρό θα βαθμολογηθεί. Ο βαθμός θα μπει στο γραπτό που έδωσες, από κάποιον που δεν έζησε μαζί σου όλη αυτή τη χρονιά. Που ο ρόλος του είναι να βαθμολογεί με συγκεκριμένα κριτήρια! Ο βαθμός χαρακτηρίζει το γραπτό, όχι εσένα! Πριν πας παρακάτω διάβασε το ξανά: Ο βαθμός χαρακτηρίζει το γραπτό, όχι εσένα!

Ίσως είναι άδικο να ζητάμε από τόσο νέους ανθρώπους να πάρουν μια τόσο σημαντική απόφαση για τη ζωή τους. Αυτό θα μπορούσαμε να το συζητάμε ώρες, αλλά στο τώρα δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Καλείσαι να πάρεις μια απόφαση που θα καθοριστεί εν μέρει από αυτές τις εξετάσεις… Αλλά δεν τελειώνει εκεί…

Μην αφήσεις κανέναν να σε πείσει πως ο στόχος είναι οι Πανελλαδικές. Οι Πανελλαδικές είναι το μέσο που θα σε οδηγήσει στον στόχο, και δεν είναι απαραίτητα η σχολή που θα περάσεις. Είναι η ζωή που θα ζήσεις μετά, οι αποφάσεις που θα παίρνεις κάθε μέρα, τα σωστά και τα λάθη που θα κάνεις… Μην αφήσεις κανέναν να σε πείσει πως απέτυχες αν δεν γράψεις το βαθμό που ήλπιζες, αν δεν περάσεις στη σχολή που ήθελες. Μπορείς πάντα να προσπαθήσεις ξανά. Μην αφήσεις τις επιθυμίες των άλλων να σε αποτρέψουν από το να κυνηγήσεις τα όνειρά σου. Πρέπει να κάνεις κι εσύ τα δικά σου λάθη… Έτσι θα μεγαλώνεις!

Την ώρα που θα κάθεσαι για τελευταία φορά σε αυτά τα σχολικά θρανία νιώσε περήφανος για τον εαυτό σου! Περήφανος για την προσπάθειά σου… Πήγαινε να δεις τα αποτελέσματα με ακόμα μεγαλύτερη περηφάνια! Οραματίσου τη ζωή σου σε 5 χρόνια από τώρα. Βγες εκεί έξω και κάνε αυτό το όνειρο πραγματικότητα, γιατί μπορείς να τα καταφέρεις! Αν δίνεις πανελλήνιες πρέπει να το διαβάσεις! Και οι γονείς σου!

Δε θα σου πω Καλή Επιτυχία γιατί τελικά είναι πολύ υποκειμενική, θα σου ευχηθώ να έρθει η επιτυχία που τώρα ονειρεύεσαι! Και όπως συνηθίζω να λέω και στον εαυτό μου στις δύσκολες στιγμές: “Ξέρω ότι θα βρεις τον τρόπο να τα καταφέρεις! Είμαι πολύ περήφανη για σένα!”

Νάγια Γιαννοπούλου

Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια

Related posts

Όταν, τελικά, οι γονείς χωρίζουν – Οι επιπτώσεις του διαζυγίου

Arcadia Spot NG

Ναρκισσιστική Κακοποίηση – Τα 3 συνήθη στάδια στη σχέση

Arcadia Spot NG

Τι είναι, τελικά, αυτό το κενό που νιώθεις μέσα σου

Arcadia Spot NG

Leave a Comment