Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει για συνταξιούχους, ανέργους και μητέρες

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει για συνταξιούχους, ανέργους και μητέρες

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις που αφορούν τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τις μητέρες.

Για τους συνταξιούχους

  • Ενισχύεται η προσωπική διαφορά

Προβλέπεται η χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι είχαν ποσό προσωπικής διαφοράς συντάξεων, συμψηφιστέας με την ετήσια αναπροσαρμογή των συντάξεων, μεγαλύτερο των δέκα (10) ευρώ. Η ενίσχυση κυμαίνεται από εκατό (100) έως διακόσια (200) ευρώ ανάλογα με το συνολικό καθαρό προ φόρου ποσό που καταβλήθηκε για κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023.

  • Καταργείται η μείωση 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται

Καταργείται η μείωση κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) της κύριας και επικουρικής σύνταξης για τους συνταξιούχους που αναλαμβάνουν ή έχουν ήδη αναλάβει απασχόληση υπακτέα στον e-ΕΦΚΑ. Από εδώ και στο εξής, η σύνταξη καταβάλλεται ολόκληρη. Ωστόσο, θεσπίζεται πόρος μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ του e-ΕΦΚΑ, ο οποίος κατανέμεται στους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης και βαρύνει τους ασφαλισμένους απασχολούμενους συνταξιούχους. Το συνολικό επιβαλλόμενο ποσό του εν λόγω πόρου σε ετήσια βάση δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης και τυχόν επιπλέον ποσά επιστρέφονται στους ασφαλισμένους.

Για τους ανέργους Ασφαλιστικό νομοσχέδιο

  • Δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας

Δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μίας ημέρας, να εργάζονται χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας, υπό την προϋπόθεση ότι η απασχόληση αυτή δεν υπερβαίνει σωρευτικά τις τρεις ημέρες εβδομαδιαίως και τις δώδεκα ημέρες μηνιαίως.

Για τις μητέρες

  • Χορηγείται επίδομα μητρότητας και στις μη μισθωτές

Το επίδομα μητρότητας της ΔΥΠΑ χορηγείται για 9 μήνες και στις μη μισθωτές (αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες) μητέρες για πρώτη φορά από το ελληνικό κράτος.

  • Ενιαιοποιούνται οι κανόνες και προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης θανάτου στα ορφανά τέκνα

Ενιαιοποιούνται οι κανόνες και προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης θανάτου στα ορφανά τέκνα, ανεξαρτήτως του ασφαλιστικού φορέα στον οποίο υπάγονταν οι γονείς τους.

  • Καθιερώνεται προπληρωμένη κάρτα για την καταβολή των επιδομάτων

Καθιερώνεται προπληρωμένη κάρτα για την καταβολή της πλειοψηφίας των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στις 18 Δεκεμβρίου.

Related posts

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ κατά της ΝΔ για το νομοσχέδιο των μη κρατικών πανεπιστημίων – “Αξιοθρήνητη η δεξιά, εφαρμόζει θατσερικές πολιτικές

Arcadia Spot GZ

Αλλάζει η απόφαση για τα ομόφυλα Ζευγάρια

Arcadia Spot GZ

Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ: Ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και ενίσχυση των δημοσίων

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment