Ελλάδα Επικαιρότητα

Μήνυμα του Προέδρου του ΤΕΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

papailiou-giorgos-epeteios-polytexneiou

Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου – επίκαιρα, ισχυρά και διαχρονικά τα μηνύματα

Μήνυμα του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Με αφορμή την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«49 χρόνια δεν είναι πολλά για να ξεχάσει κανείς τις μεγάλες ιστορικές στιγμές και οι Έλληνες δεν ξεχνούμε τους αγώνες και τις θυσίες όσων συμμετείχαν και όσων συμπορεύτηκαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ο τεχνικός κόσμος της χώρας αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα θυμάται και τιμά τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές κατά της επαίσχυντης δικτατορίας. Και προσπαθούμε – και θα συνεχίσουμε αταλάντευτα – να μετουσιώσουμε τους αγώνες αυτούς σε πραγματική προκοπή για όλους, τον κάθε πολίτη, για ολόκληρη την κοινωνία.

Τα διαχρονικά μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για «Ψωμί- Παιδεία – Ελευθερία» παραμένουν και επίκαιρα και ισχυρά. Φωτίζουν και καθοδηγούν, ακόμη και στις σημερινές συνθήκες, τους αγώνες του λαού μας για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική απελευθέρωση, γνώση, πρόοδο και προκοπή. Με σύμβολο και τοπόσημο, εθνικής – αλλά όχι μόνο – μνήμης, το ιστορικό συγκρότημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων.

Το ΤΕΕ τιμά και τη φετινή επέτειο των γεγονότων του Νοεμβρίου 1973. Μια τιμή που αξίζει κάθε φορά να τονίζουμε γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η κορυφαία πράξη αντίστασης της νεολαίας, των φοιτητών, των επιστημόνων, των εργαζομένων και του λαού κατά του αυταρχισμού και της κατάλυσης της δημοκρατίας, στον τόπο που τη γέννησε. Ταυτόχρονα όμως τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου και ως κορυφαία στιγμή όλων των αγώνων της νεολαίας, ως σημείο καμπής του αιτήματος για κοινωνική και ατομική πρόοδο, ως φάρο ελπίδας και προοπτικής για την κοινωνική και πολιτική συμμετοχή.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ως ο μεγαλύτερος επιστημονικός και επαγγελματικός φορέας της χώρας, και οι Έλληνες Διπλωματούχοι Μηχανικοί είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τα ιστορικά γεγονότα, τα πρόσωπα, τις συλλογικότητες και τους θεσμούς, τις αξίες και τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Μέσα από τις ατομικές και συλλογικές μας επιλογές, οι Έλληνες διπλωματούχοι μηχανικοί και ο φορέας τους, το ΤΕΕ, προσπαθούμε να συνεχίσουμε τους αγώνες αυτούς. Έχουμε και ευθύνη και προνόμιο, σε μια άλλη εποχή πλέον, μέσα από το επάγγελμά μας, την επιστήμη μας, την κοινωνική μας ζωή, να εξακολουθούμε να πασχίζουμε για το κοινό καλό και να τιμούμε τους αγώνες των γνωστών και άγνωστων αγωνιστών του 1973. Απαντώντας σε νέα προκλήσεις, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες, παράγοντας νέα γνώση, με εφόδια τα διδάγματα και τις αξίες που μας ενέπνευσαν.

Έχοντας μπροστά μας τα επόμενα χρόνια μια πρωτόγνωρη αναπτυξιακή πρόκληση, το μήνυμα του Πολυτεχνείου για κοινωνική και ατομική πρόοδο πρέπει να συμβαδίσει, τώρα περισσότερο από ποτέ, με την οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Για να προκόψουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά. Πολίτες και Πολιτεία. Με εφόδιο τη συμμετοχή όλων, με στόχο τη συνοχή.

Ο τεχνικός κόσμος της χώρας θα σταθεί και πάλι στο ύψος των περιστάσεων – θα προχωρήσουμε όλοι μαζί: μηχανικοί και επιστήμονες, νέοι και ηλικιωμένοι, εργάτες και επιχειρηματίες, άνεργοι και εργαζόμενοι. Το αναπτυξιακό μέρισμα που θα έρθει πρέπει να απαντά στις ανάγκες της εποχής για ανθεκτικότητα στις κρίσεις, για ένα καλύτερο περιβάλλον και για κοινωνική συνοχή. Ένα μέρισμα από τη δουλειά και την προσφορά όλων μας, που να αφορά όλους, ολόκληρη την κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς. Για ένα καλύτερο αύριο ατομικό, συλλογικό, εθνικό.»

Related posts

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος: Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης

Arcadia Spot NG

Σήμερα στην Τρίπολη επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΤΕΕ

Arcadia Spot GZ

ΤΕΕ: Επιδοτούμενη κατάρτιση για άνεργους πτυχιούχους τεχνικής-πολυτεχνικής κατεύθυνσης

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment