Επικαιρότητα Οικονομία

Τελειώνουν τα αποθέματα ελαιόλαδου | Η Ευρώπη εισάγει από την Ν. Αμερική

Αύξηση 58.5 % στην τιμή του λαδιού μέστα στο 2023

Τελειώνουν τα αποθέματα ελαιόλαδου | Η Ευρώπη εισάγει από την Ν. Αμερική
Οι τιμές του ελαιόλαδου αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο και να γίνουν ακόμη πιο ακριβές τους προσεχείς μήνες, καθώς ήδη έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με πέρυσι, τουλάχιστον στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η Ευρώπη φαίνεται να έχει εξαντλήσει σχεδόν πλήρως τα τοπικά αποθέματά της και να ετοιμάζεται για περισσότερες ελλείψεις, καθώς ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν επηρεάσει σοβαρά την συγκομιδή για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, δηλώνει ότι θα πρέπει να εισάγει ελαιόλαδο από τη Νότια Αμερική για να καλύψει τη ζήτηση.

Ο Γουόλτερ Ζάνρε, διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού βραχίονα του Filippo Berio, δηλώνει ότι είναι πλέον σχεδόν αδύνατο να αγοραστεί ελαιόλαδο και ότι είναι “sold out”. Οι αγρότες αντιμετωπίζουν απώλειες στα εισοδήματά τους λόγω των κακών συνθηκών καλλιέργειας και των αυξημένων κοστών ενέργειας και εργασίας.

Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί στους 2,4 εκατομμύρια τόνους, λιγότερο από την περσινή συγκομιδή και πολύ λιγότερο από την παγκόσμια ζήτηση που ανέρχεται σε περίπου 3 εκατ. τόνους.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν επηρεάσει επίσης την παραγωγή σε άλλες σημαντικές περιοχές όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, ενώ η επιδείνωση της κατάστασης συνεχίζεται.

Το μέλλον της βιομηχανίας του ελαιολάδου γίνεται ολοένα και πιο αβέβαιο λόγω της κλιματικής αλλαγής, με περισσότερες θερμές, ξηρές και ακραίες καιρικές συνθήκες που αναμένονται στο μέλλον.

Related posts

Συνελήφθη 48χρονος για νοθευμένο ελαιόλαδο

Arcadia Spot GZ

Ακρίβεια: Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα γονατίζουν τα νοικοκυριά

Arcadia Spot GZ

Μέτρα κατά της ακρίβειας : Υπερψηφίστηκε η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment