Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Ακρίβεια: Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα γονατίζουν τα νοικοκυριά

Ακρίβεια: Οι ανατιμήσεις

Ακρίβεια: Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα γονατίζουν τα νοικοκυριά.

Οι ανατιμήσεις στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα, έχουν εκτοξεύσει το κόστος ζωής και έχουν βυθίσει τα νοικοκυριά σε οικονομική δυσπραγία.

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώθηκε το 2023, ενώ οι προσδοκίες για το μέλλον είναι αρνητικές. Περισσότερα από 1 στα 2 νοικοκυριά εκτιμούν ότι η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί το 2024. Ακρίβεια: Οι ανατιμήσεις

Ειδικότερα, το 73% των νοικοκυριών δηλώνει ότι οι αυξήσεις στα τρόφιμα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο εισόδημά τους. Το 6 στα 10 νοικοκυριά αντιμετωπίζει δυσκολίες να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, ενώ το 8 στα 10 νοικοκυριά θεωρεί ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι ανεπαρκή.

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αισχροκέρδεια. «Μεγαλώσαμε με αυτό το πρόβλημα της διαφοράς από το χωράφι/στάβλο στο ράφι», είπε. «Οι έλεγχοι πρέπει να είναι εντατικοί και στοχευμένοι, ώστε να μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ της τιμής που πληρώνει ο καταναλωτής και της τιμής που λαμβάνει ο παραγωγός».

Παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για μέτρα κατά της ακρίβειας, οι καταναλωτές θα δουν το πρώτο «κύμα» στα ράφια των σούπερ μάρκετ τις επόμενες δύο εβδομάδες. Βασικά προϊόντα έχουν προ πολλού «εκτροχιαστεί» και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένονται νέες αυξήσεις σε συνολικά 200 κωδικούς προϊόντων.

Related posts

Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Ανάλυση Τιμών σε Σούπερ Μάρκετ – Αύξηση 3% τον Ιανουάριο

Arcadia Spot GZ

Μέτρα κατά της ακρίβειας : Υπερψηφίστηκε η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης

Arcadia Spot GZ

Τροπολογία για τον έλεγχο των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment