Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Ανάλυση Τιμών σε Σούπερ Μάρκετ – Αύξηση 3% τον Ιανουάριο

Το Καλάθι της Σαρακοστής : Τι περιλαμβάνει

Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Ανάλυση Τιμών σε Σούπερ Μάρκετ – Αύξηση 3% τον Ιανουάριο. ρυθμός αύξησης των τιμών στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 3%, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι υπήρξαν αυξήσεις σε ορισμένα προϊόντα πρώτης ανάγκης έως και 12,98%, ενώ παρατηρήθηκαν μειώσεις έως 6,12%.

Το ΙΕΛΚΑ επισημαίνει ότι η συγκρατημένη αύξηση των τιμών οφείλεται σε πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου του αυστηρού θεσμικού πλαισίου εντός του οποίου δρουν οι σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει τα εξής:

  • Ο πληθωρισμός στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ κατά τον Ιανουάριο του 2024 είναι περίπου 3,00%.
  • Οι τρόφιμα καταγράφουν άνοδο της τάξης του 3,39%, ενώ για τα λοιπά ταχυκίνητα είδη παντοπωλείου μη τροφίμων παρατηρείται πληθωρισμός της τάξης του 0,81%.
  • Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών παρατηρούνται στα χαρτικά, πάνες & σερβιέτες (-6,12%), το γάλα και τους χυμούς (-4,15%), τα γιαούρτια και τα λοιπά γαλακτοκομικά (-4,11%), τα αλλαντικά (-2,11%) και τα τυροκομικά (-1,79%).
  • Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στα είδη τροφών και κατοικιδίων (+12.08%), τα νερά και τα αναψυκτικά (+10,48%), τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά (+9,59%), τα έτοιμα γεύματα (+8,20%) και τις βρεφικές και παιδικές τροφές (+6,98%).

Οι αναλυτές της έρευνας επισημαίνουν επίσης τους λόγους που συμβάλλουν στη συγκρατημένη αύξηση των τιμών, όπως το αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, η υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα αποθεμάτων και η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Related posts

Το καλάθι της Σαρακοστής : Από πότε θα ισχύσει

Arcadia Spot GZ

Έλεγχος των τιμών σε supermarket από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Arcadia Spot GZ

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας: Τι λέει ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment