Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Με 159 ψήφους υπέρ, 129 κατά και 11 παρών στο σύνολο των ψηφοφόρων που ήταν 299, ο νόμος που αναγνωρίζει ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα εγκρίθηκε.
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε έντονη επίθεση κατά της αντιπολίτευσης, η οποία αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο, κατηγορώντας τους πολιτικούς αντιπάλους του για μικροκομματικές σκοπιμότητες και αγκυλώσεις του παρελθόντος.
«Κτίρια που είναι καθαρά και μοντέρνα, με εργαστήρια και βιβλιοθήκες αντί για στέκια κουκουλοφόρων, με χώρους όπου η γνώση, η ελευθερία και ο πολιτισμός θα κάνουν κατάληψη. Αυτήν τη σύγκριση την φοβάστε όλοι εσείς που χτίσατε την πολιτική σας ταυτότητα πάνω στις αδυναμίες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχοντας μάθει να θεωρείτε κάποιες σχολές το αντίθετο της αριστείας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρθηκε στον κερδοσκοπικό χαρακτήρα των ιδρυμάτων που έχουν ήδη ανοίξει στη χώρα, αναφέροντας και σε ένα γνωστό fund που ελέγχει ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια όπως το Μετροπόλιταν, μέρος του οποίου λειτουργούσε χωρίς άδεια.
«Μας προσπαθείτε να πείσετε ότι το CVC fund, το οποίο φέρεται ότι είναι πίσω από το σχέδιο ιατρικής σχολής στην Αθήνα και έχει αγοράσει 6 μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, είναι μη κερδοσκοπικό; Μας κοροϊδεύετε;», σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Αν έρχονταν το University of Pennsylvania να ιδρύσει παράρτημα στην Ελλάδα, θα αντιτιθόταν στο πανεπιστήμιο όπου ο ίδιος σπούδασε. Πόση υποκρισία; Καλά να τα λέει ο κ. Τσίπρας που σπούδασε στο Μετσόβιο, αλλά και ο κ. Κασσελάκης; Προφανώς είχε άλλες σκέψεις, αλλά όταν μπήκε στον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ, προσαρμόστηκε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Στο εξωτερικό, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, με τεράστια κεφάλαια και αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. Δεν είναι αυτή η αντισυνταγματική δραστηριότητα που επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία με πανεπιστήμια – σούπερ μάρκετ που προσφέρουν franchise στα πτυχία», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ποτέ προτείνει νομοθεσία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, προεξοφλώντας ότι η μεταρρύθμιση του Μητσοτάκη δεν θα επιτύχει.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί σήμερα για μια αντιδραστική εκδίκηση. Σήμερα ανακάλυψαν ότι το Σύνταγμα δεν είναι εμπόδιο; Φαίνεται πως όχι. Πρόκειται για άλλη μια ευκαιρία κερδοσκοπίας των συμφερόντων μας», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
Έντονη σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατηγορεί τον Νίκο Ανδρουλάκη για κυβιστήσεις στο ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.
«Θα υποστηρίξουμε ό,τι άρθρα υποστηρίζουν το πανεπιστήμιο», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει την αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά μόνο με πολιτική συμφωνία σχετικά με το πώς θα διατυπωθεί το άρθρο στην αναθεωρητική βουλή μετά τις επόμενες εκλογές.
«Εμείς δεσμευόμαστε για την αναθεώρηση του άρθρου 16 ώστε να επιτρέπεται η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Θα δεσμευτείτε κι εσείς;», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.
«Αρνούνται να δεσμευτούν για μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στο πλαίσιο της αναθεώρησης του άρθρου 16, ενώ όλες αυτές τις ημέρες ισχυρίζονταν ότι θα νομοθετήσουν “μη κερδοσκοπικά” παραρτήματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.
Αναμένεται με ενδιαφέρον η γνωμοδότηση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου.