Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία Οικονομικά

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πότε η υποβολή στο Taxinet και τι αλλάζει φέτος

Ενημέρωση για την Υποβολή Φορολογικών Δηλώσεων 2024: Νέοι Κωδικοί και Αυτόματη Υποβολή για Απλούστευση της Διαδικασίας

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Δύσκολα απ’ότι φαίνεται θα πετύχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τον στόχο για έναρξη υποβολής δηλώσεων πριν τις 25 Μαρτίου. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα ανοίξουν πριν το τέλος του Μαρτίου. Σχετικά με αυτές τις ημερομηνίες ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε προαναγγείλει πως στόχος της ΑΑΔΕ ήταν να ξεκινήσει η διαδικασία νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Βασικό είναι πως οι κωδικοί για το έντυπο της δήλωσης παραμένουν αμετάβλητοι σχεδόν στο σύνολο τους. Αυτό ισχύει και για την φορολόγηση των εισοδημάτων επειδή οι φορολογικές κλίμακες παραμένουν ίδιες για τα εισοδήματα του 2022.

Η διαφορά

Η μεγαλύτερη διαφορά που θα αντιμετωπίσουν οι λογιστές βρίσκεται στο έντυπο Ε3. Πιο συγκεκριμένα τα έσοδα και τα έξοδα θα είναι προσυμπληρωμένα στα ηλεκτρονικά βιβλία στο myData. Βέβαια θα υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης στα ποσά που είναι προσυμπληρωμένα. Δυνατότητα διόρθωσης στα προσυμπληρωμένα δεν υπάρχει στα εισοδήματα με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών μισθών και συντάξεων.

Παράταση για τις 12 Απριλίου πήρε και η προθεσμία υποβολής δηλώσεων Ε9 για το 2024 για όσους έχουν μεταβολές στην περουσιακή τους κατάσταση. Συμπλήρωση του Ε9 για μεταβολή της περουσιακή τους κατάσταση πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι όπου:
Απέκτησαν το 2022 ακίνητα με αγορά, δωρεά-γονική παροχή ή κληρονομιά. Όσοι μεταβίβασαν ακίνητα με πώληση, δωρεά ή γονική παροχή. Τέλος όσοι είχαν άλλες μεταβολές όπως π.χ. η αύξηση της επιφάνειας των ακινήτων τους.

Όσο αφορά τις “Δηλώσεις με επιφύλαξη” οι φορολογούμενοι καλούνται εντός 30 ημερών υποβολής να καταθέσουν στη Δ.Ο.Υ. τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αυτά τα δικαιολογητικά θα αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και τον λόγο της επιφύλαξης. Αυτά χρειάζονται προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθούν οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου από την Δ.Ο.Υ. εντός προθεσμίας 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης.

Αν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν κατατεθούν εντός της προθεσμίας 30 ημερών, οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται χωρίς να ισχύει η επιφύλαξη.

Ποιοί οι νέοι φορολογούμενοι

Όσοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση θα πρέπει να αποκτήοουν και κωδικούς πρόσβασης. Όσοι ενηλικιώθηκαν κλείνοντας τα 18 το 2022 και είχαν εισόδημα οποιουδήποτε ύψους θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

Οι νέοι που θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση θα είναι όσοι:

  • Δεν συγκατοικούν στην ίδια κατοικία με τους γονείς τους αλλά κατέχουν ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας σε κατοικία που τους παραχωρήθηκε δωρεάν απο τους γονείς ή από κάποιον φίλο.
  • Κατέχουν οποιοδήποτε περουσιακό στοιχείο διαβίωσης όπως π.χ. αυτοκίνητο.
  • Απέκτησαν εντός του 2022 εισόδημα σε οποιαδήποτε μορφή.
  • Ίδρυσαν εντός του 2022 επιχείρηση στο όνομα τους.
  • Εντός του 2022 έκαναν έναρξη ελεύθερου επαγγέλματος.
  • Είναι έγγαμοι όταν υποβάλλεται η φορολογική δήλωση.

Εξαίρεση προφανώς αποτελλούν όσοι 18χρονοι δεν είχαν καθόλου το 2022 εισοδήματα ή περουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια π.χ. κατοικία ή αυτοκίνητο. Άλλη εξαίρεση είναι οι φοιτητές που λόγω σπουδών μένουν σε κατοικία με ενοίκιο σε άλλη πόλη από τους γονείς τους.


Related posts

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων για επιχορήγηση επιχειρήσεων: Δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας για ανέργους

Arcadia Spot GZ

Ενημέρωση για την Υποβολή Φορολογικών Δηλώσεων 2024: Νέοι Κωδικοί και Αυτόματη Υποβολή για Απλούστευση της Διαδικασίας

Arcadia Spot GZ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις από το 2024

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment