Όταν, τελικά, οι γονείς χωρίζουν – Οι επιπτώσεις του διαζυγίου
Ο χωρισμός των γονιών αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στη ζωή ενός παιδιού, φέρνοντας αναστάτωση και φόβους.
Πώς να μιλήσετε στο παιδί για τον χωρισμό:
- Ειλικρίνεια: Να είστε ειλικρινείς με το παιδί, εξηγώντας τους λόγους του χωρισμού με απλά λόγια και κατάλληλα για την ηλικία του.
- Καθησυχασμός: Διαβεβαιώστε το παιδί ότι και οι δύο γονείς το αγαπούν και θα είναι πάντα εκεί για αυτό, ακόμα κι αν δεν είναι πλέον μαζί.
- Αποφυγή κατηγοριών: Μην κατηγορείτε ο ένας τον άλλον μπροστά στο παιδί.
- Ενθάρρυνση για ερωτήσεις: Δώστε χώρο στο παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του και να θέσει ερωτήσεις.
- Συνεργασία: Συνεργαστείτε με τον/την πρώην σύντροφό σας για να διαμορφώσετε ένα κοινό πλάνο για την ανατροφή του παιδιού.
Προστατεύοντας το παιδί:
- Διατήρηση της ρουτίνας: Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια σταθερή ρουτίνα στο σπίτι, ώστε το παιδί να νιώθει ασφάλεια.
- Επικοινωνία: Ενθαρρύνετε την επικοινωνία με τον/την πρώην σύντροφό σας, εφόσον είναι εφικτό, για να διατηρεί το παιδί σχέση με και τους δύο γονείς.
- Υποστήριξη: Ζητήστε βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας, εάν το παιδί δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα συναισθήματά του.
Η επίδραση του χωρισμού σε παιδιά 7-14 ετών
Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, ο χωρισμός των γονέων, με ή χωρίς διαζύγιο, φέρνει πιο έντονες αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών ηλικίας 7 έως 14 ετών, σε σχέση με τα μικρότερα παιδιά.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Social Science and Medicine, εστίασε σε 6.245 παιδιά και έφηβους, με επικεφαλής την καθηγήτρια Έμλα Φιτζίμονς του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα πως η οικονομική κατάσταση της οικογένειας δεν φαίνεται να επηρεάζει το εν λόγω φαινόμενο. Αύξηση 16% στα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, καθώς και 8% στις διαταραχές συμπεριφοράς, παρατηρήθηκαν στα παιδιά ηλικίας 7 έως 14 ετών που βίωσαν τη διάλυση του γάμου των γονιών τους, με τα αγόρια να επηρεάζονται περισσότερο.
Αξιοσημείωτο είναι πως στα παιδιά ηλικίας 3 έως 7 ετών, ο χωρισμός των γονέων, είτε άμεσα είτε έως την ηλικία των 14 ετών, δεν φαίνεται να φέρνει τις ίδιες επιπτώσεις.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία των παιδιών έρχεται στο προσκήνιο όταν ο χωρισμός συμβαίνει σε μεγαλύτερη ηλικία, ενώ νωρίς στην παιδική ηλικία η επιρροή του φαινόταν μικρότερη.
Επιπλέον, η μελέτη κατέδειξε πως η αποχώρηση του πατέρα από το σπίτι σε μικρή ηλικία του παιδιού δεν έχει άμεσες συνέπειες, ενώ οι μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις είναι μικρές και αφορούν κυρίως τα κορίτσια. Αντίθετα, η αποχώρηση του πατέρα σε μεγαλύτερη ηλικία του παιδιού σχετίζεται με αύξηση των ψυχολογικών προβλημάτων τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια. Όταν, τελικά, οι γονείς χωρίζουν – Οι επιπτώσεις του διαζυγίου
Συνολικά, η έρευνα υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της διατήρησης ενός σταθερού οικογενειακού περιβάλλοντος για την ψυχική υγεία των παιδιών, ιδίως κατά την κρίσιμη περίοδο της εφηβείας.
Σε κάθε περίπτωση ένας χωρισμός μπορεί να είναι επίπονος για όλα τα μέλη της οικογένειας. Όταν τα πράγματα δείχνουν να δυσκολεύουν ένας ειδικός Ψυχικής Υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ξανά τις ισορροπίες. Το ζευγάρι μπορεί να σταματήσει να υπάρχει αλλά ο ρόλος του γονέα θα συνεχίζει για πάντα. Θυμηθείτε πως οφείλεται σεβασμό ο ένας στον άλλον.
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια