Top News Ελλάδα Επικαιρότητα

Έφυγε από τη ζωή η Αιμιλία Γερουλάνου – Η αρχαιολόγος που σημάδεψε το μουσείο Μπενάκη

Έφυγε από τη ζωή η Αιμιλία Γερουλάνου

Έφυγε από τη ζωή η Αιμιλία Γερουλάνου – Η αρχαιολόγος που σημάδεψε το μουσείο Μπενάκη.

Η Αιμιλία Γερουλάνου, αρχαιολόγος και πρώην πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη, πέθανε σε ηλικία 90 ετών. Η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή από τον γιο της, Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος την αποχαιρέτησε με ανάρτησή του στο Facebook.

Η Αιμιλία Γερουλάνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934. Ήταν κόρη του Παύλου Καλλιγά, συνεργάτη του Ελευθερίου Βενιζέλου, και της Ειρήνης Μπενάκη, κόρης του Αντώνη Μπενάκη και εγγονής του Εμμανουήλ Μπενάκη.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, από όπου αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχαιολογίας το 1959. Το 1967 ξεκίνησε να εργάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο είχε ιδρύσει ο παππούς της, Αντώνης Μπενάκης. Εκεί οργάνωσε το πρώτο φωτογραφικό αρχείο στην Ελλάδα.

Το 1985 έγινε υποδιευθύντρια στο Μουσείο Μπενάκη, το 2000 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και το 2005 πρόεδρος, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 2018. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, το Μουσείο Μπενάκη γνώρισε σημαντική ανάπτυξη και ανανέωση. Έφυγε από τη ζωή η Αιμιλία Γερουλάνου – Η αρχαιολόγος που σημάδεψε το μουσείο Μπενάκη

Είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος Αθηνών με την παράταξη Αντώνη Τρίτση.

Ήταν παντρεμένη με τον Μαρίνο Γερουλάνο, με τον οποίο είχαν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Παύλο Γερουλάνο και τη Δέσποινα Γερουλάνου, η οποία πέθανε πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2023 από χρόνια πάθηση.

Η Αιμιλία Γερουλάνου υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα του ελληνικού πολιτισμού. Η προσφορά της στο Μουσείο Μπενάκη ήταν ανεκτίμητη και η συμβολή της στην ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς θα μείνει ανεξίτηλη.

Related posts

Θόδωρος Κατσαδράμης : Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών ο γνωστός ηθοποιός

Arcadia Spot GZ

Αντίο στην Ρούξι Ντουμιτρέσκου: Τελευταία αποχαιρετιστήρια στην πόλη Γκόβορα της Ρουμανίας

Arcadia Spot GZ

Θεσσαλονίκη : Ηλικιωμένος έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment