Ελλάδα Επικαιρότητα

Ακρίβεια και ανατιμήσεις σε τρόφιμα (πίνακες)

Ανατιμήσεις τροφίμων το 2024

Ακρίβεια και ανατιμήσεις σε τρόφιμα. Οι καταναλωτές βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση, καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι στην αβέβαιη κατάσταση της αυξανόμενης τιμολογικής πίεσης στα είδη πρώτης ανάγκης. Οι προβλέψεις για τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δείχνουν ότι αναμένεται ένα νέο κύμα αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων τις προσεχείς εβδομάδες.Ακρίβεια και ανατιμήσεις σε τρόφιμα

Κατά το διάστημα από Ιανουάριο έως το τέλος Ιουλίου του τρέχοντος έτους, οι τιμές έχουν ανεβεί σε μεγάλο ποσοστό, φτάνοντας ακόμα και το 28%. Αυτό ισχύει για την πλειονότητα των κατηγοριών προϊόντων, ενώ μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτά πωλείται σε χαμηλότερες τιμές. Αν και υπάρχει κάποια μείωση, αυτή δεν είναι συγκρίσιμη με τις υπερβολικές αυξήσεις που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η αύξηση των τιμών ανακοινώθηκε για τα φρέσκα φρούτα και άλλα προϊόντα διατροφής. Οι αυξήσεις σε ποσοστό 28% σημειώθηκαν στα φρέσκα φρούτα, ενώ η ίδια τάση εμφανίστηκε και σε πολλές άλλες κατηγορίες, όπως παρασκευάσματα με βάση το κρέας, δημητριακά πρωινού, κατεψυγμένα λαχανικά, διατηρημένα φρούτα και προϊόντα με βάση τα φρούτα, νωπά λαχανικά, χοιρινό κρέας, ελαιόλαδο, ρύζι, παιδικές τροφές και πατάτες.

Το φρέσκο γάλα, το γιαούρτι και το βούτυρο είναι επίσης στη λίστα με τις μειώσεις, με το επτάμηνο να καταγράφει μικρή πτώση της τιμής τους.

Οι επιπτώσεις της αύξησης των τιμών είναι ορατές, με τους καταναλωτές να αντιμετωπίζουν οικονομική πίεση και να ανησυχούν για την οικονομική τους ευελιξία. Είναι προφανές ότι η κατάσταση απαιτεί προσεκτική διαχείριση και προγραμματισμό από μέρους των νοικοκυριών, καθώς οι τιμές των τροφίμων παραμένουν υψηλές και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Related posts

Ανησυχητική Αύξηση του Ενεργειακού Κόστους στις Επιχειρήσεις Εστίασης

Arcadia Spot GZ

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τα ακίνητα το 2024

Arcadia Spot GZ

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στο γάλα – Οι τιμές του πρόβειου και του κατσικίσιου

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment