Επικαιρότητα Οικονομία

Αυγενάκης: Έως τα Χριστούγεννα νέες αποζημιώσεις στους αγρότες της Θεσσαλίας

Αυγενάκης:

Αυγενάκης: Έως τα Χριστούγεννα νέες αποζημιώσεις στους αγρότες της Θεσσαλίας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε από το Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα, ότι έως τα Χριστούγεννα θα καταβληθούν επιπλέον 26 εκατ. ευρώ σε αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή αποζημιώσεων για τις ζημίες στις καλλιέργειές τους από τον παγετό της άνοιξης του 2023.

Συνολικά, η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τον ΕΛΓΑ με 260 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις αποζημιώσεις από την καταστροφή.

Επίσης, ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε ότι:

  • Οι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, οι παραγωγοί αρωματικών φυτών και κάθε παραγωγός που δεν ήταν υποχρεωμένος από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ να ασφαλίσει την παραγωγή του, θα αποζημιωθούν από τα 15,8 εκατ. ευρώ του γεωργικού αποθεματικού του 2023.
  • Ο ΕΛΓΑ με τη χρήση των διαθεσίμων του 2024, θα καταβάλλει προκαταβολή στους παραγωγούς των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες ζημιώθηκαν από τον παγετό της άνοιξης 2023.
  • Ο ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τον ομότιμο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστο Αυγουλά, θα αξιολογήσει το κόστος των δενδροκαλλιεργειών και άλλων πολυετών καλλιεργειών, για να αποζημιωθούν οι αγρότες για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου.
  • Ανατίθεται σε ανεξάρτητο μελετητή η σύνταξη σχεδίου για την κάλυψη του απολεσθέντος εισοδήματος στις παρακάρλιες περιοχές και για όσους, γενικά, αδυνατούν να καλλιεργήσουν, λόγω της καταστροφής.
  • Ο ΕΛΓΑ και η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, εργάζονται εντατικά για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέσω των οποίων οι παραγωγοί θα μπορούν με χρηματοδότηση από το ΠΑΑ να αναπληρώσουν δωρεάν το ζωικό τους κεφάλαιο.

Ο κ. Αυγενάκης διαβεβαίωσε τους γεωργούς και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, ότι «για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η αναγέννηση αυτού του πανέμορφου και παραγωγικού τόπου, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα που είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε».

Related posts

ΕΛΓΑ: Προκαταβολές Αποζημιώσεων και Εξόφληση Υποχρεώσεων έως το 2024

Arcadia Spot GZ

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις στους αγρότες για ζημιές του 2023, δύο μήνες νωρίτερα

Arcadia Spot GZ

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 28 εκατ. ευρώ σε αγρότες για πυρκαγιές και ακραία καιρικά φαινόμενα

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment