Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

ΕΛΓΑ: Προκαταβολές Αποζημιώσεων και Εξόφληση Υποχρεώσεων έως το 2024

ΕΛΓΑ: Προκαταβολές Αποζημιώσεων και Εξόφληση Υποχρεώσεων έως το 2024

ΕΛΓΑ: Προκαταβολές Αποζημιώσεων και Εξόφληση Υποχρεώσεων έως το 2024. Τα περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ έχουν κατατεθεί στο ταμείο του ΕΛΓΑ, με σκοπό την καταβολή προκαταβολών σε καλλιέργειες που δεν έχουν λάβει ακόμα αποζημίωση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, από τις 14 Φεβρουαρίου θα συνεχιστούν οι προκαταβολές σε καλλιέργειες όπως στα σταφύλια οινοποιίας, τα ροδάκινα, τα ακτινίδια, τα νεκταρίνια και τα κηπευτικά, που δεν έχουν λάβει αποζημίωση ακόμα. Έως τις 30 Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει περιθώριο τεσσάρων ετών για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων.

Ο ΕΛΓΑ έχει ήδη καταβάλει προκαταβολές αποζημιώσεων ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ από τα 260 εκατομμύρια που προβλέπει το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η εξόφληση των υποχρεώσεων για το έτος 2023 αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ως προς την ειδική ασφαλιστική εισφορά του 2023, οι παραγωγοί έχουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024 να την καταβάλουν, ωστόσο η διοίκηση του ΕΛΓΑ θα ξεκινήσει νωρίτερα τις πληρωμές με διατάξεις που θωρακίζουν νομικά τη διαδικασία.

Συνολικά, από το 2020 έως το 2024 έχουν καταβληθεί περίπου 1,14 δισ. ευρώ για αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ, με την κυβέρνηση να παρέχει επιπλέον ενίσχυση. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι αναμένεται η αποζημίωση για τις πυρκαγιές του 2023, ενώ προβλέπεται επίσης η αντικατάσταση καλλιεργειών που καταστράφηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Related posts

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις στους αγρότες για ζημιές του 2023, δύο μήνες νωρίτερα

Arcadia Spot GZ

Αυγενάκης: Έως τα Χριστούγεννα νέες αποζημιώσεις στους αγρότες της Θεσσαλίας

Arcadia Spot GZ

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 28 εκατ. ευρώ σε αγρότες για πυρκαγιές και ακραία καιρικά φαινόμενα

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment