Επικαιρότητα Υγεία

Βαρέα μέταλλα : Κίνδυνος για τις γυναίκες

Βαρέα μέταλλα : Κίνδυνος για τις γυναίκες

Βαρέα μέταλλα : Κίνδυνος για τις γυναίκες.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism» έδειξε ότι η έκθεση σε τοξικά μέταλλα μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των ωαρίων στις ωοθήκες των γυναικών μέσης ηλικίας, καθώς πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism», παρακολούθησε 549 γυναίκες μέσης ηλικίας που περνούσαν στην εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της ορμόνης AMH στις γυναίκες, η οποία είναι ένας δείκτης για τα αποθέματα των ωοθηκών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα σε βαρέα μέταλλα στα ούρα τους είχαν χαμηλότερα επίπεδα AMH. Αυτό σημαίνει ότι είχαν λιγότερα ωάρια στις ωοθήκες τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα βαρέα μέταλλα μπορεί να βλάψουν τα ωοθυλάκια, τα οποία είναι οι δομές στις ωοθήκες που παράγουν ωάρια.

Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι η έκθεση σε βαρέα μέταλλα μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην πρόωρη εμμηνόπαυση.

Εντόπισαν ότι η ευρεία έκθεση σε βαρέα μέταλλα μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης AMH, δηλαδή με την πρόωρη γήρανση των ωοθηκών, και προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση αυτή, όπως εξάψεις, εξασθένηση των οστών και οστεοπόρωση, υψηλότερες πιθανότητες καρδιακών παθήσεων και γνωστική εξασθένηση.

Leave a Comment