Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Ενεργειακή Ρύθμιση στην Αγροτική Παραγωγή: Φθηνό Ρεύμα για Αειφορικές Επιλογές

Νομοσχέδιο Υγείας: Ρυθμίσεις για τον Ενισχυμένο Αγώνα ενάντια στην Πανδημία και την Βελτίωση του Συστήματος Υγείας

Ενεργειακή Ρύθμιση στην Αγροτική Παραγωγή: Φθηνό Ρεύμα για Αειφορικές Επιλογές. Το ερανιστικό νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί αύριο στη Βουλή, περιλαμβάνει μια τροπολογία που αφορά τους αγρότες και το φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

Με αυτή την τροπολογία, πραγματοποιείται η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και η κυβέρνηση εκπληρώνει τις υποσχέσεις της προς τους αγρότες, προστατεύοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας που χρησιμοποιεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας.

Η τροπολογία για το ηλεκτρικό ρεύμα των αγροτών: Με αυτή την τροπολογία, που υπογράφει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δίνεται η δυνατότητα στους κατόχους αγροτικών τιμολογίων να συνάψουν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλές τιμές.

Με αυτή τη ρύθμιση προβλέπεται ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα προσφέρουν στους κατόχους αγροτικών τιμολογίων ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό (χαμηλό) τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, με πράσινη ενέργεια, που θα προέρχεται από την παραγωγή νέων φωτοβολταϊκών σταθμών που θα κατασκευαστούν.

Ανάλογα με το ποσό της αγροτικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που αντιπροσωπεύει κάθε πάροχος, θα έχει τη δυνατότητα να συνάψει διμερή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι οποίοι θα λάβουν προτεραιότητα σύνδεσης από τον ΡΑΕ και θα υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτή η ρύθμιση αποτελεί μια ρύθμιση αμοιβαίου οφέλους (win-win), καθώς επιτρέπει σε έργα ΑΠΕ που περίμεναν την έκδοση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από τον ΡΑΕ να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίησή τους, ενώ παράλληλα προσφέρει φθηνή ενέργεια στους κατόχους αγροτικών τιμολογίων μέσω των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ταυτόχρονα, υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης για ευνοϊκή ρύθμιση των αγροτικών οφειλών σε παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος με μακροχρόνια περίοδο αποπληρωμής (δεκαετή) και μηδενικό επιτόκιο.

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 8+2 χρόνια: Από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.

Όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, και όλοι οι κάτοχοι αγροτικών συνδέσεων μπορούν να συμμετέχουν. Οι όροι του προγράμματος είναι ως εξής:

Εκτιμήσεις τιμών: Για τα πρώτα 2 έτη με έναρξη τιμολόγησης στην 1η.4.2024, οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως εξής:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι αγροτικών συνδέσεων: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Για τα επόμενα 8 έτη, οι τιμές δεν θα μπορούν να υπερβούν τις τιμές που είχαν καθοριστεί για το πρώτο δίμηνο, ενώ για τα δύο τελευταία χρόνια, οι τιμές μπορούν να αυξηθούν έως και 1% τον χρόνο.

Related posts

Αγρότες Θεσσαλίας: Αποχώρηση από το Μέγαρο Μαξίμου λόγω έλλειψης “ουσιαστικών απαντήσεων”

Arcadia Spot GZ

Παρουσίαση του Ολλανδικού Σχεδίου για τη Θεσσαλία από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Arcadia Spot GZ

Συνάντηση του πρωθυπουργού στις 11 Μαρτίου με εκπροσώπους των αγροτών

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment