Top News Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Επίδομα Ανεργείας : Αύξηση έως και τα 1200 ευρώ

Εφάπαξ επίδομα του ΟΠΕΚΑ σε μητέρες

Επίδομα Ανεργείας : Αύξηση έως και τα 1200 ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας προωθεί αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας, με στόχο να αυξηθεί το ποσό του και να συνδέεται με τον πραγματικό μισθό των εργαζομένων.

Η σύνδεση του επιδόματος με τον μισθό θα έχει δύο πλαφόν, ένα ανώτατο στα 1.100 με 1.200 ευρώ και ένα κατώτατο στα 479 ευρώ, το σημερινό βασικό επίδομα.

Η αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας είναι μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα υλοποιηθεί μέσα στο 2024. Αρχικά, θα εφαρμοστεί σε πιλοτικό στάδιο για ένα τρίμηνο ή εξάμηνο και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σε όλους τους ανέργους. πηγή

Στο σχεδιασμό του νέου επιδόματος συμμετέχουν και εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ.

Ενδεικτικά σενάρια Επίδομα Ανεργείας : Αύξηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται τα εξής σενάρια:

  • Αποσύνδεση του επιδόματος ανεργίας από τον κατώτατο μισθό για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και σύνδεσή του με τον μέσο πραγματικό μισθό σε ποσοστά μεταξύ 55% και 70%.
  • Αύξηση της διάρκειας καταβολής του επιδόματος έως τους 24 μήνες, με κριτήριο τα έτη ασφάλισης και καταβολής εισφορών υπέρ ανεργίας. Το ποσό θα ξεκινά από ψηλά, π.χ. 70% του μισθού για τους πρώτους 3 ή 4 μήνες, και θα μειώνεται σταδιακά μέχρι το βασικό επίδομα.
  • Θέσπιση της υποχρέωσης των ανέργων να ενταχθούν ταυτόχρονα με την καταβολή του αυξημένου επιδόματος σε πρόγραμμα κατάρτισης. Η παρακολούθηση της κατάρτισης θα είναι προϋπόθεση για την καταβολή του αυξημένου επιδόματος.
  • Αλλαγή στα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται για την επαναλαμβανόμενη λήψη επιδόματος ανεργίας από τους εποχικά εργαζόμενους.

Τέσσερις κλίμακες επιδότησης Επίδομα Ανεργείας : Αύξηση

Η αναλογία μισθού και επιδόματος είναι πιθανό να έχει 4 κλίμακες επιδότησης, ανάλογα με τη διάρκεια της απασχόλησης.

Μία από τις εκδοχές που μελετώνται είναι το επίδομα να ανέρχεται στο 70% του μισθού για όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 5 έτη εργασίας, στο 65% για όσους έχουν συμπληρώσει 24 μήνες εργασίας, στο 60% με 12 μήνες εργασίας και στο 55% με 6 μήνες εργασίας.

Το ποσοστό του επιδόματος επί του μισθού δεν σημαίνει ότι θα καταβάλλεται για 12 μήνες, αλλά η διάρκειά του θα είναι αντιστρόφως ανάλογη του ποσού, δηλαδή υψηλό επίδομα, αλλά για μικρότερο χρονικ διάστημα.

Συμπερασματικά

Οι αλλαγές που προωθούνται στο επίδομα ανεργίας έχουν στόχο να αυξήσουν το ποσό του και να το συνδέσουν με τον πραγματικό μισθό των εργαζομένων.

Η αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο 2024.

Related posts

Επίδομα ανεργίας : Έρχονται ριζικές αλλαγές

Arcadia Spot GZ

Νέο ειδικό επίδομα ανεργίας για ευάλωτες ομάδες

Arcadia Spot GZ

Η κυβέρνηση κατάργησε τρία επιδόματα ανεργίας, τα οποία χορηγούνταν από τη ΔΥΠΑ.

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment