Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Επίδομα ανεργίας : Έρχονται ριζικές αλλαγές

e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ : Ποιοι πάνε ταμείο αύριο Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου

Επίδομα ανεργίας : Έρχονται ριζικές αλλαγές.

Ριζικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Το υπουργείο Εργασίας προωθεί ριζικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, με στόχο να το συνδέσει με τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του ανέργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα θα συνδεθεί σε ποσοστό 70% ή 75% με τον κατώτατο μισθό.

Ετσι, εφόσον οι βασικές αποδοχές ανέλθουν στα 820 ευρώ από τον Απρίλιο, το επίδομα ανεργίας μπορεί να φτάσει στα 650 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Απριλίου 2023 το επίδομα ανεργίας έχει διαμορφωθεί στα 479 ευρώ.

Επίσης, εξετάζεται η επέκταση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας για περισσότερους από 12 μήνες, ανάλογα με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις.

Επιδοματοδότηση με βάση τον μισθό Επίδομα ανεργίας : Έρχονται ριζικές αλλαγές

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, το επίδομα ανεργίας θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο μισθό που είχε ο άνεργος ως εργαζόμενος την τελευταία τριετία. Βάσει αυτού θα υπολογίζεται ένα ποσοστό 55%-60% που θα ισχύει για τους πρώτους 6 μήνες. πηγή

Στη συνέχεια, για το δεύτερο εξάμηνο μελετάται ο άνεργος να λαμβάνει 479 ευρώ, το ποσό δηλαδή που ισχύει σήμερα.

Για παράδειγμα, αν ένας άνεργος ως εργαζόμενος την τελευταία τριετία είχε μέσο μισθό 1.500 ευρώ, τότε θα λάβει το πρώτο εξάμηνο 825 ευρώ/μήνα, ενώ το δεύτερο εξάμηνο θα λαμβάνει τα 479 ευρώ.

Επιδοματοδότηση πέραν των 12 μηνών

Εξετάζεται επίσης η επέκταση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας για περισσότερους από 12 μήνες, ανάλογα με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, λόγω της ενσωμάτωσης του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων στο επίδομα ανεργίας, εξετάζεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας να ξεπερνά τους 12 μήνες και να φτάνει στους 18 μήνες.

Οι αρμόδιοι στη ΔΥΠΑ εξετάζουν μετά την τακτική επιδότηση, οι άνεργοι που θα πληρούν τις προϋποθέσεις να εξακολουθήσουν να ενισχύονται με επίδομα μετά τους 12 μήνες της τακτικής επιδότησης, λαμβάνοντας μάλιστα ποσό που μπορεί να υπερβαίνει και τα 200 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τα χρόνια που έχουν απασχοληθεί πριν μείνουν άνεργοι.

Επιδόμα εργασίας Επίδομα ανεργίας : Έρχονται ριζικές αλλαγές

Οι αλλαγές στο επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους θα συνδυαστούν με την πιλοτική μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας μέσω νέων προγραμμάτων κατάρτισης.

Για αυτόν τον λόγο αναμένεται να θεσπιστεί ως υποχρέωση του ανέργου να είναι διαθέσιμος για κατάρτιση και έτοιμος να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό.

Related posts

Πρόγραμμα Ενίσχυσης Αγροτών με Φωτοβολταϊκά Έργα και Ρύθμιση Οφειλών

Arcadia Spot GZ

Επίδομα Ανεργείας : Αύξηση έως και τα 1200 ευρώ

Arcadia Spot GZ

Νέο ειδικό επίδομα ανεργίας για ευάλωτες ομάδες

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment