Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Επιδότηση 40% για ανακαίνιση σε κλειστά ακίνητα

Επιδότηση 40% για ανακαίνιση σε κλειστά ακίνητα

Επιδότηση 40% για ανακαίνιση σε κλειστά ακίνητα.

Νέο πρόγραμμα επιδότησης για την ανακαίνιση κενών κατοικιών Επιδότηση 40% για ανακαίνιση

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει νέο πρόγραμμα επιδότησης για την ανακαίνιση κενών κατοικιών, με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των προς διάθεση για ενοικίαση ακινήτων.

Το πρόγραμμα, με τίτλο «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», θα τρέξει από τις 1 Φεβρουαρίου 2024 και θα αφορά 12.500 με 25.000 ιδιοκτήτες. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν επιδότηση 40% για ανακαίνιση των κενών κατοικιών τους, με συνολική επιδότηση 50 εκατ. ευρώ.

Οι επιλέξιμες κατοικίες πρέπει να είναι κενές για τουλάχιστον δύο χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης και να βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένη ζήτηση για ενοίκια.

Οι παρεμβάσεις που θα επιδοτηθούν περιλαμβάνουν την αντικατάσταση κουφωμάτων, τη θερμομόνωση, την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και ψύξης, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του ακινήτου. κλειστά ακίνητα

Το πρόγραμμα αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην αγορά ενοικίασεων, καθώς θα αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων ακινήτων. Παράλληλα, θα συμβάλει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος της χώρας.

Φοροκίνητρα που εξετάζονται για την ανακαίνιση κλειστών κατοικιών Επιδότηση 40% για ανακαίνιση

Κριτήρια

Το νέο πρόγραμμα επιδοτεί την ανακαίνιση κενών κατοικιών, με σκοπό να τις μετατρέψει σε προσιτές κατοικίες για ενοικίαση και να επιλυθεί το στεγαστικό πρόβλημα.

Το κόστος της ανακαίνισης που θα επιδοτείται ορίστηκε σε 10.000 ευρώ και η επιδότηση φτάνει κατ’ ανώτατο όριο στο 40%, επί των τιµολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης. Για παράδειγμα: σε μια ανακαίνιση που θα κοστίσει 12.000 ευρώ βάσει παραστατικών, ο ιδιοκτήτης θα επιδοτηθεί για τις 10.000 ευρώ με ποσό επιδότησης 4.000 ευρώ. Επιδότηση 40% για ανακαίνιση

Οσον αφορά τους δικαιούχους, εκτιμάται ότι μέσω του προγράμματος μπορεί να ωφεληθούν από 12.500 έως και 25.000 ιδιοκτήτες και να απελευθερωθούν ισάριθμα ακίνητα – φαντάσματα.

Σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος, επιδοτείται η ανακαίνιση κατοικιών έως 100 τ.µ. σε αστικά κέντρα, οι ωφελούμενοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας του υπό ανακαίνιση ακινήτου, το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους πρέπει να είναι έως 40.000 ευρώ και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους έως 300.000 ευρώ, η προς ανακαίνιση κατοικία να είναι δηλωµένη ως κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους και να µη δηλώνεται ως πρώτη κατοικία, ούτε να είναι µισθωµένη και, τέλος, οι υποψήφιοι δικαιούχοι να μην έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα «Εξοικονοµώ».

«Εξοικονομώ 2024»

Νέο «Εξοικονομώ 2024» με αυξημένες επιδοτήσεις για αντλίες θερμότητας

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει νέο πρόγραμμα επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, με τίτλο «Εξοικονομώ 2024». Το πρόγραμμα αναμένεται να βγει το επόμενο διάστημα και θα περιλαμβάνει τα αδιάθετα κονδύλια από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους».

Το νέο «Εξοικονομώ» θα προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, με στόχο την επιτάχυνση της απεξάρτησης της θέρμανσης από το πετρέλαιο. Οι επιδοτήσεις θα υπολογίζονται με βάση τις ενεργειακές ανάγκες ανά περιοχή και τα νέα κοινωνικά κριτήρια που θα θεσπιστούν. Επιδότηση 40% για ανακαίνιση

Το πρόγραμμα θα αφορά δαπάνες για συστήματα θέρμανσης και ψύξης, θερμομόνωση και κουφώματα. Οι ιδιοκτήτες που θα επιλέξουν να εγκαταστήσουν αντλίες θερμότητας θα λάβουν επιπλέον επιδότηση.

Εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια, σημαντικό ρόλο θα παίξει η παλαιότητα του ακινήτου και η ενεργειακή αναβάθμιση που θα επιτευχθεί μετά τις παρεμβάσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση συνολικά 11.500 κατοικιών κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, με τις 2.500 κατοικίες να αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά.

Ταυτόχρονα, για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης από το πρόγραμμα και προβούν σε «πράσινη ανακαίνιση» με δικά τους έξοδα προβλέπονται – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – προβλέπονται ειδικές εκπτώσεις στη φορολογία.

Η «στροφή» στις αντλίες θερμότητας, σε ό,τι αφορά τη θέρμανση των σπιτιών, προέρχεται από τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, σύμφωνα με την οποία σε λιγότερο από έναν χρόνο (από την 1η Ιανουαρίου 2025), οι χώρες – μέλη της ΕΕ πρέπει να σταματήσουν να επιδοτούν τους λέβητες και μέχρι το 2040 να τους έχουν απαγορεύσει εντελώς.

Εκτός από τις αντλίες θερμότητας, η ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρεται και στα φωτοβολταϊκά στις στέγες που για τα καινούργια κτίρια γίνονται πλέον υποχρεωτικά. Επιδότηση 40% για ανακαίνιση

Related posts

Εγκαίνια της παιδικής χαράς και ο αγιασμός στο ανακαινισμένο πρώην δημοτικό σχολείο στο Στενό (pics + vid)

Arcadia Spot FG

Επιχορήγηση περιοχών που πλήχθηκαν από απολιγνιτοποίηση – θέσεις εργασίας

Arcadia Spot FG

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους 2023 (επιδότηση)

Arcadia Spot FG

Leave a Comment