Δήμος Γορτυνίας Επικαιρότητα Πολιτικά

Επιστολή στον Δήμαρχο Γορτυνίας από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Επιστολή στον Δήμαρχο Γορτυνίας για το ζήτημα της αποζημίωσης όλων των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, χωρίς εξαιρέσεις.

Προς:
Τον Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Κούλη Ευστάθιο        
Τα μέλη του Δημοτικού Συμβούλιου Γορτυνίας (δια του Δήμου Γορτυνίας)     
Προς τους Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων των Δημοτικών Ενοτήτων Ηραίας, Κοντοβαζαίνης και Τροπαίων (δια του Δήμου Γορτυνίας)      

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αρκαδίας το καλοκαίρι του 2021 έχω θέσει επανειλημμένως, όπως γνωρίζετε, μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου το ζήτημα της αποζημίωσης όλων των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, χωρίς εξαιρέσεις.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διατύπωσε και εμμένει στη θέση του ότι σύμφωνα με το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο  δεν μπορεί ο μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότης να ενταχθεί στη διαδικασία των αποζημιώσεων, εάν την προηγούμενη χρονιά δεν έχει να επιδείξει κάποιο αγροτικό εισόδημα, παρά το γεγονός ότι εγώ ζήτησα την αποζημίωση του καμένου δέντρου ως περιουσιακού στοιχείου και όχι της ετήσιας παραγωγής.

Εγώ απορρίπτω αυτή τη νομικίστικη στάση πλέον ως παρωχημένη δεδομένων των νέων συνθηκών που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Η παραγωγή χιλιάδων μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, ακόμα και όταν κατευθύνεται αποκλειστικά σε ιδιοκατανάλωση, λειτουργεί ευεργετικά και προστατευτικά για την εθνική οικονομία μας σε μια νέα εποχή παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας, σταθερά υψηλού πληθωρισμού τροφίμων και ενός υψηλού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων. Θεωρώ ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το τελευταίο καλοκαίρι αλλά και τις κατακλυσμιαίες επιπτώσεις του καιρικού φαινόμενου Daniel στη Θεσσαλία, επιβεβαιώνεται η άποψη μου για προσαρμογή του πλαισίου των αποζημιώσεων.
Για αυτόν τον λόγο επανέφερα το θέμα θέτοντας το και στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 έχει συγκεντρώσει όλες της αρμοδιότητες κρατικής αρωγής σε επιχειρήσεις και αποζημιώσεις φυσικών προσώπων. Στη συζήτηση της σχετικής επίκαιρης ερώτησής μου ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Χ. Τριαντόπουλος, στις 4 Οκτωβρίου 2023, επέμεινε στην κυβερνητική άποψη ότι δεν μπορούν να αποζημιωθούν οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για την απώλεια της περιουσίας τους από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Επιστολή στον Δήμαρχο Γορτυνίας

Ωστόσο σημείωσε κλείνοντας την απάντηση του ότι «[θ]α μπορούσαμε να δούμε την περίπτωση στήριξης σε είδος. Το έχουμε κάνει και σε άλλες περιοχές και πρέπει αυτό να γίνει σε συνεργασία με την περιφέρεια. Δεν μπορούμε να αποζημιώσουμε γιατί, όπως σας είπα, εμείς στηρίζουμε τις επιχειρήσεις ή τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις ως επιχειρήσεις. Εδώ έχουμε μία απώλεια περιουσιακού στοιχείου, οπότε, εάν υπάρχει μία στενή καταγραφή των περιπτώσεων εκείνων που είναι οικιακή χρήση και όχι περιπτώσεις που καλλιεργούνται αλλά δεν δηλώνονται στις φορολογικές αρχές, τότε μπορούμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια να έχουμε κάποια χορήγηση σε είδος, όπως σε αρκετές των περιπτώσεων έχουν γίνει από ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Έχει γίνει στην αρχαία Ολυμπία, έχει γίνει στην Άμφισσα. Έτσι, θα μπορέσουμε να τους στηρίξουμε, εάν υπάρχει αυτή η διάκριση, να εστιάσουμε αποκλειστικά στην οικιακή χρήση και να καλύψουμε τη ζημιά στο περιουσιακό στοιχείο ενός νοικοκυριού, το οποίο θα μπορέσουμε να το κάνουμε και είμαι σίγουρος ότι κι ο ιδιωτικός τομέας θα συνεισφέρει. Το ζητούμενο είναι να κλείσουμε την περίμετρο σε αυτούς που πρέπει.»
Θεωρώ ότι πρέπει οι Αρκάδες συμπολίτες μας, που έχασαν τα ελαιόδεντρα τους από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021 και δεν έλαβαν έως τώρα αποζημίωση από την Πολιτεία, να τύχουν κατ’ ελάχιστον αντίστοιχης στήριξης σαν αυτή που έλαβαν πληγέντες άλλων περιοχών, όπως την περιέγραψε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Επιστολή στον Δήμαρχο Γορτυνίας

Ήδη έχω συγκεντρώσει σχετικά αιτήματα συμπολιτών μας, ωστόσο για να γίνει ολοκληρωμένη καταγραφή, προτείνω ο Δήμος σε συνεργασία με τους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων να προχωρήσει σε μια επίσημη καταγραφή όλων των συμπολιτών μας που έχασαν τα ελαιόδεντρά τους, χωρίς να δικαιούνται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ ή την κρατική αρωγή, αν δεν υπάρχουν ήδη σχετικά στοιχεία. Με την καταγραφή αυτή  στη συνέχεια θα μπορέσουμε να  ζητήσουμε από την κυβέρνηση να προβεί, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην αποζημίωση των πληγέντων έστω και σε είδος.
Προσδοκώ στη θετική ανταπόκριση σας στην πρόταση αυτή, την επίτευξη της οποίας θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις.


Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Ε’ Αντιπρόεδρος Βουλής
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Αρκαδίας

Related posts

ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΞ ΑΝΑΒΟΛΗΣ – ΓΟΡΤΥΝΙΑ 26/04/2024

Arcadia Spot NG

ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ την Τρίτη 23/04/2024 στη Γορτυνία

Arcadia Spot NG

Διακοπή Ηλεκτροδότησης την Παρασκευή 12/04/2024 στο Δ. Γορτυνίας

Arcadia Spot KP

Leave a Comment