Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Καλές πρακτικές για την αποφυγή επιμόλυνσης στην παραγωγή ελαιολάδου

Καλές πρακτικές για την αποφυγή επιμόλυνσης

Καλές πρακτικές για την αποφυγή επιμόλυνσης στην παραγωγή ελαιολάδου. Η καλλιέργεια των ελαιόδεντρων και η παραγωγή ελαιολάδου αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της επιμόλυνσης από ορυκτέλαια, όπως υδρογονάνθρακες, που προέρχονται από τη χρήση εσωτερικής καύσης κινητήρων σε οχήματα και εργαλεία, καθώς και από τη χρήση πετρελαϊκών λιπαντικών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να θεσπίσει πολύ αυστηρά όρια για την περιεκτικότητα αυτών των ουσιών στο ελαιόλαδο, και ορισμένες χώρες τα έχουν ήδη εφαρμόσει.

Για την αποφυγή της επιμόλυνσης κατά την καλλιέργεια των ελαιόδεντρων, προτείνονται κάποιες καλλιεργητικές πρακτικές. Συγκεκριμένα, προτείνεται η περιορισμός της χρήσης φυτοφαρμάκων και η τήρηση των οδηγιών για την εφαρμογή τους, ανεξάρτητα από το είδος της καλλιέργειας (βιολογική ή συμβατική). Επίσης, συνιστάται η μη χρήση σκευασμάτων με παραφίνες ως μέσο διασποράς των ενεργών συστατικών.

Κατά τη συγκομιδή, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η εναπόθεση κινητήρων εσωτερικής καύσης και εργαλείων πάνω στα δίχτυα ελαιοσυλλογής, καθώς αυτό μπορεί να επιμολύνει τους καρπούς. Επίσης, η χρήση λιπαντικών με βάση φυτικά έλαια ή συνθετικών λιπαντικών που δεν περιέχουν ορυκτέλαια συνιστάται για τη λίπανση των μηχανικών εργαλείων κατά τη συγκομιδή.

Κατά τη μεταφορά των ελαιοκαρπών, οι καλές πρακτικές περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση των κινητήρων των οχημάτων μόνο όταν είναι απαραίτητο, την αποφυγή μεταφοράς με πλατφόρμα πίσω από τα τρακτέρ (καθώς οι κινητήρες προκαλούν μόλυνση), και την μη μεταφορά λιπαντικών ή καυσίμων μαζί με τους ελαιοκαρπούς. Επίσης, σε περίπτωση τυχαίας μόλυνσης των μεταφορικών μέσων, πρέπει να πλένονται προσεκτικά με απορρυπαντικό και να στεγνώνει το όχημα πριν τη χρήση. Καλές πρακτικές για την αποφυγή επιμόλυνσης

Κατά την μάλαξη των ελαιοκαρπών, πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένοι χρόνοι μάλαξης και θερμοκρασίες, και να περιορίζεται η χρήση λιπαντικών στο ελάχιστο. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η απόθεση λιπανμένων κινητήρων κοντά στον καρπό και να διατηρείται ο πεπιεσμένος αέρας που χρησιμοποιείται καθαρός.

Γενικά, η τήρηση αυτών των καλών πρακτικών στην καλλιέργεια, μεταφορά, και μεταποίηση των ελαιοκαρπών μπορεί να διασφαλίσει την παραγωγή ελαιόλαδου χωρίς επιβλαβείς επιμολυντές και να διατηρήσει την αξία και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.

Related posts

Συνελήφθη 48χρονος για νοθευμένο ελαιόλαδο

Arcadia Spot GZ

Είδος πολυτελείας το Ελαιόλαδο – Αύξηση 212% σε 14 μήνες

Arcadia Spot GZ

Σύλληψη άνδρα για πέντε κλοπές σε οικίες και καταστήματα στη Βιάννο

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment