Ελλάδα Επικαιρότητα

Νέα αύξηση στις τιμές των τροφίμων

Νέα αύξηση στις τιμές

Νέα αύξηση στις τιμές των τροφίμων. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, προβλέπεται να σημειωθεί ένα νέο κύμα αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων, και η αύξηση αυτή αφορά κυρίως τα είδη διατροφής και τα αγαθά καθημερινής ανάγκης. Οι ακριβείς αυξήσεις στα προϊόντα αυτά φαίνεται πως θα είναι σημαντικές, καθώς μερικά είδη, όπως το ελαιόλαδο, αναμένεται να αυξηθούν κατά 32%. Οι γενικές ανατιμήσεις κυμαίνονται μεσοσταθμικά από 4% έως 10%.

Οι επιπτώσεις αυτών των αυξήσεων είναι ειδικά αισθητές εν μέσω της αυξημένης δαπάνης των νοικοκυριών σε καύσιμα, ενοίκια και στεγαστικά δάνεια. Επιπλέον, η αύξηση του κόστους ζωής περιλαμβάνει και την ενέργεια, την υγεία, την εκπαίδευση και άλλες αγαθές και υπηρεσίες.

Οι νέοι τιμοκατάλογοι που έχουν αποσταλεί από τις βιομηχανίες και τους εισαγωγείς στα καταστήματα λιανικής έχουν ανακοινώσει αυξήσεις που φτάνουν έως και 32%, με μεσοσταθμικές ανατιμήσεις από 4% έως 10%. Η εφαρμογή των αυξήσεων αυτών αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο και να διαρκέσει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Παράλληλα, η αγορά ετοιμάζεται για περαιτέρω προσφορές και προωθητικές ενέργειες, προκειμένου να διατηρηθεί ο όγκος πωλήσεων, ενόψει της αυξημένης δαπάνης κατά το φθινόπωρο.

Οι αυξήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει φτάσει στο 28% ενώ ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί μόλις κατά 12% στο ίδιο διάστημα. Αυτή η αναντιστοιχία δημιουργεί προβλήματα για την οικονομική ευελιξία των νοικοκυριών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό και να παράσχει υποστήριξη στους πλέον ευάλωτους. Προτείνονται πρόσθετοι πόροι για το Market Pass και επιδόματα σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει να περιορίσει την αισχροκέρδεια μέσω ελέγχων και ρυθμίσεων στα περιθώρια κέρδους των προϊόντων. Επιπροσθέτως, προγραμματίζεται αναμόρφωση του “καλαθιού του νοικοκυριού” και δημιουργία ενός “καλαθιού σχολικών” προκειμένου να διασφαλιστούν προσιτές τιμές για τις οικογένειες και την επιστροφή στο σχολείο.

Related posts

Πώς να βάψετε εύκολα κόκκινα αυγά

Arcadia Spot NG

Δείτε τι ισχύει για τις αργίες του Πάσχα

Arcadia Spot NG

Συλλήψεις για παράνομη διακίνηση. Σωφρονιστικός υπάλληλος ανάμεσα στους δράστες

Arcadia Spot NG

Leave a Comment