Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Νέα τιμολόγια ρεύματος : Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

Νέα τιμολόγια ρεύματος

Νέα τιμολόγια ρεύματος : Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές . Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας;. Το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα προσφέρει στους καταναλωτές τέσσερις επιλογές τιμολογίων, ανάλογα με τις προτιμήσεις, το προφίλ της κατανάλωσης και το ρίσκο που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν.

Οι επιλογές των τιμολογίων

  • Πράσινα τιμολόγια: Είναι τα τιμολόγια που θα ισχύσουν για όλους τους καταναλωτές από την 1η Ιανουαρίου 2024, εκτός αν δηλώσουν διαφορετική επιλογή στον προμηθευτή τους. Οι χρεώσεις του πράσινου τιμολογίου θα ανακοινώνονται από κάθε προμηθευτή την 1η του μήνα και θα είναι εύκολα και άμεσα συγκρίσιμες μεταξύ τους.
  • Μπλε τιμολόγια: Έχουν σταθερή τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας για όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης (π.χ. ένα χρόνο). Το βασικό πλεονέκτημα του μπλε τιμολογίου είναι ότι ο καταναλωτής προστατεύεται από πιθανή άνοδο των τιμών. Από την άλλη αν οι τιμές υποχωρήσουν, ο καταναλωτής δεν θα επωφεληθεί καθώς η χρέωση του μπλε τιμολογίου θα παραμείνει ίδια.
  • Κίτρινα τιμολόγια: Είναι κυμαινόμενα και ακολουθούν τη διακύμανση των τιμών στη διεθνή και ελληνική αγορά. Οι χρεώσεις ανακοινώνονται είτε εκ των προτέρων (στην αρχή του μήνα κατανάλωσης) είτε εκ των υστέρων. Οι καταναλωτές που θα τα επιλέξουν, θα έχουν όφελος αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των τιμών ή αντίστροφα θα επιβαρυνθούν αν οι τιμές ανέβουν.
  • Πορτοκαλί τιμολόγια: Έχουν διαφορετικές χρεώσεις ανά χρονική ζώνη και απευθύνονται σε όσους έχουν έξυπνο μετρητή. Νέα τιμολόγια ρεύματος

Ποιες δεσμεύσεις έχουν οι καταναλωτές Νέα τιμολόγια ρεύματος

Η μετάβαση από το ένα τιμολόγιο στο άλλο όπως και η αλλαγή προμηθευτή είναι ελεύθερη, χωρίς αποζημίωση για τον προμηθευτή εκτός από όσους έχουν συμβάσεις σταθερής τιμής (μπλε τιμολόγιο) η αποχώρηση από τις οποίες γίνεται με την καταβολή αποζημίωσης για πρόωρη λήξη της σύμβασης.

Εκτιμάται ότι η πλειονότητα των καταναλωτών θα περάσει στο πράσινο τιμολόγιο, καθώς προσφέρει τη μεγαλύτερη ασφάλεια από πιθανές αυξήσεις των τιμών. Ωστόσο, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και για το μπλε τιμολόγιο σταθερής χρέωσης, καθώς προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να γνωρίζουν εκ των προτέρων το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν.

Οι καταναλωτές μπορούν να αξιολογήσουν προσεκτικά τις επιλογές τους και να επιλέξουν το τιμολόγιο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τους. Νέα τιμολόγια ρεύματος

Related posts

Τιμή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας : Πτώση το Φεβρουάριο

Arcadia Spot GZ

Υποχώρηση Τιμών : Μείωση Κόστους Ηλεκτρικού Ρεύματος για το Φεβρουάριο

Arcadia Spot GZ

Χαμηλότερες χρεώσεις για το «πράσινο» τιμολόγιο Φεβρουαρίου από τη ΔΕΗ

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment