Δήμος Γορτυνίας Επικαιρότητα

Ντοκιμαντέρ για την τέχνη της πέτρας στα Λαγκάδια Αρκαδίας

Σειρά 12 πρωτότυπων ημίωρων ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζουν παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές στον 21ο αιώνα, τα οποία έχουν γυριστεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ο νεαρός πρωταγωνιστής Χρήστος Ζαχάρωφ ταξιδεύει από την Κέρκυρα και την Παραμυθιά ως τη Λέσβο και την Πάτμο, το Γεράκι Λακωνίας και τα Λαγκάδια Αρκαδίας, ως την Αλεξανδρούπολη και τα Πομακοχώρια, σε τόπους δηλαδή, όπου συνεχίζουν να ασκούνται οικονομικά βιώσιμα παραδοσιακά επαγγέλματα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Χρήστος επιχειρεί να μάθει τα μυστικά της μαρμαροτεχνίας, της ξυλοναυπηγικής, της αργυροχοΐας ή της πλεκτικής στους τόπους όπου ασκούνται, δουλεύοντας πλάι στους μαστόρους. Μαζί με τον Χρήστο κι ο θεατής του ντοκιμαντέρ βιώνει τον κόπο, τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε τέχνης!

Αύριο, Τρίτη 10 Ιανουαρίου στις 19:30, θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για την τέχνη της πέτρας στα Λαγκάδια Αρκαδίας.

Oι Λαγκαδινοί μάστοροι της πέτρας είναι γνωστοί σε όλη την Πελοπόννησο, καθώς δεν έχουν πάψει ποτέ να χτίζουν ή να επισκευάζουν σπίτια, εκκλησίες και γεφύρια. Στο νέο επεισόδιο του 45 Μάστοροι, 60 Μαθητάδες, ο Χρήστος συμμετέχει στο 4ο Εργαστήριο Παραδοσιακής Τέχνης της Πέτρας, που οργανώθηκε από το σωματείο φίλων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής «Άνθη της Πέτρας» στα Λαγκάδια Αρκαδίας.

Σκοπός του είναι να μάθει τη διαδρομή της πέτρας από το λατομείο όπου εξορύσσεται, ως την οικοδομή όπου χτίζεται. Ενδιάμεσα, θα μάθει από τους μαστόρους με ποιον τρόπο θα την κόψει και θα την χοντροπελεκήσει, ώστε να φτάσει σχεδόν έτοιμη στην οικοδομή, ενώ θα ανακαλύψει και παλιές τεχνικές κτισίματος που δεν εφαρμόζονται πια. Μαζί με τον Χρήστο, ο θεατής θα γνωρίσει τρόπους παραδοσιακής επεξεργασίας της πέτρας, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση των Λαγκαδινών με αυτήν, που εξακολουθεί να παράγει μοναδικά έργα αλλά και ιδιαίτερα ικανούς νέους μαστόρους!

Πρωταγωνιστής: Χρήστος Ζαχάρωφ
Σκηνοθεσία – Concept: Γρηγόρης Βαρδαρινός
Σενάριο – Επιστημονικός Συνεργάτης: Φίλιππος Μανδηλαράς
Διεύθυνση Παραγωγής: Ιωάννα Δούκα
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Σίμος
Εικονοληψία: Μιχάλης Καλιδώνης
Ηχοληψία: Μάνος Τσολακίδης
Μοντάζ – Color Grading: Μιχάλης Καλλιγέρης
Σύνθεση Μουσικής – Sound Design: Γεώργιος Μουχτάρης
Τίτλοι αρχής – Graphics: Παναγιώτης Γιωργάκας
Μίξη Ήχου: Σίμος Λαζαρίδης
Ενδυματολόγος Χρήστου: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Ηλεκτρολόγος: Γιώργος Τσεσμεντζής
Γραμματεία Παραγωγής: Κωνσταντίνα Λαμπροπούλου

https://www.ertflix.gr/series/ser.219358-45-mastoroi-kai-60-mathetades

Related posts

Κατολίσθηση στην Ε.Ο. στα Λαγκάδια-Άνοιξε ο δρόμος

ArcadiaSpot Team

Αρκαδία: «Πίστεψα ότι ήρθε το τέλος της ζωής μου» – Συγκλονίζει η επιβάτιδα του λεωφορείου που κρεμόταν σε γκρεμό

ArcadiaSpot Team

Τροχαίο δυστύχημα με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αρκαδίας στα Λαγκάδια

ArcadiaSpot Team

Leave a Comment